”Leacurile băbești” acceptate de către medici, garantate de experienţă

foto: Mesagerul de Neamt

Din gura bătrânilor au ajuns direct în reţetele medicilor. Multe din leacurile băbeşti nu sunt de lepădat şi, în plus, sunt garantate de experienţă.

”Leacurile băbești” acceptate de către medici:

Scăpaţi de durerea de dinţi fără să deschideţi gura ! – Este de ajuns să frecaţi o bucăţică de gheaţă între degetul mare şi arătător. Terminaţiile nervoase care se află în zonă în formă de „V” a mâinii stimulează o regiune din creier care blochează recepţionarea semnalelor de durere provenite de la faţă şi de la mâini.
Un studiu canadian arată că puteţi încerca metoda și fără gheaţă, însă ar avea o eficienţă cu 50% mai scăzută.

Dacă vă râcâie pe gât, scărpinaţi-vă în ureche! – Cum nu puteţi să vă scărpinaţi direct în gât, încercaţi să rezolvaţi problema altfel. Prin ureche.
Medicii ORL-işti explică: atunci când sunt stimulaţi nervii care se află în ureche, se creează un act reflex în gât, care provoacă un spasm al muşchiului. Acest spasm face ca gâdilatura să dispară.

Contra fricii de injecţii. – Cercetatorii germani au descoperit că dacă tuşiţi în timpul unei injecţii nu vă mai doare atât de tare înţepătura.
De ce ? Pentru că acest truc produce o creştere bruscă şi temporară a tensiunii în piept şi în canalul spinal, inhibând structurile care conduc durerea la cordul spinal.

Cum să stingeţi arsurile la stomac. – Dormiţi pe partea stângă,  vă sfătuiesc medicii gastroenterologi.
Explicaţia este simplă: când dormiţi pe dreapta, stomacul se află mai sus decât esofagul, permiţând mâncării şi acidului să alunece spre gât. Când staţi întinşi pe stânga, stomacul este mai jos decat esofagul şi gravitaţia lucrează în favoarea dumneavoastră.

Cum să nu vă mai curgă sânge din nas. –  Puneţi o bucăţică de bumbac pe gingia de sus, sub vârful buzei, şi apăsaţi cu putere pe bucata de material.
„Sângele provine în special din partea anterioară a septului. Apăsând aici, veţi opri sângerarea”, apreciază medicii.

Cum să scăpaţi de ameţeală. – Aţi băut câteva pahare şi v-aţi ameţit ?
Ţineţi-vă cu mâna de ceva stabil.  Mecanismul responsabil cu echilibrul se află în urechea internă şi pluteşte într-un fluid care are aceeaşi densitate ca şi sângele.

Cum alcoolul diluează sângele, se modifică şi structura lichidului, fapt care afectează echilibrul.

Comprese cu cartofi raşi şi gargară cu sare sau bicarbonat pentru dureri în gât, şosete înmuiate în oţet pentru scăderea febrei, spălături vaginale cu bicarbonat anti-candidoză, infuzie de tei pentru insomnii şi ceai de mentă pentru diaree- acestea sunt cele mai cunoscute, dar şi cele mai eficiente leacuri băbeşti. Medicii pledează în favoarea lor.

Tusea seacă şi cartofii raşi pentru roşu în gât.

Leac din bătrâni, cataplasmele cu cartofi raşi vindecă „roşul în gât”. Puneţi cartofii raşi într-un tifon sau într-un săculeţ, stropiţi-l cu spirt, după care aplicaţi pe gâtul inflamat timp de câteva minute. „Sunt eficiente şi în cazul durerilor de cap şi calmează tusea seacă”, spune medicul pediatru Rodica Nanu, de la Clinica Medicover din Bucureşti.

Oţet.

Picioarele umflate se tratează cu băi de apă călduţă amestecată cu trei-patru pahare de oţet de mere. Menţineţi până simţiţi că picioarele s-au odihnit. Nu le ştergeţi, lăsaţi-le să se usuce de la sine, iar dacă aveţi dureri puternice înveliţi picioarele în comprese cu oţet. Şosetele înmuiate în oţet şi frecţiile cu oţet sau spirt sunt cele mai vechi leacuri cu care bunica scotea răceala din corp şi scădea febra. „Pentru copiii sub doi ani recomand părinţilor să le stropească şosetele de bumbac cu oţet, nu cu spirt sau ţuică pentru că se pot intoxica cu alcool. Este bine să dilueze oţetul cu apă (o măsură de apă la una de oţet)”, este sfatul pediatrului.Medicul are şi mai multă încredere în cataplasmele cu apă caldă, pentru scăderea febrei. „Înmuiaţi o cârpă mai mare sau un cearşaf în apă caldă şi înveliţi copilul de la subraţ până la genunchi, evitând extremităţile. Îndesaţi cârpa în zona inghinală, pe acolo trec vase mari de sânge. Apa trebuie să fie caldă (36 de grade), în niciun caz rece, pentru că poate face şoc hipotermic. Mulţi copii au ajuns la reanimare din cauza asta”, adaugă ea.

Gargara cu sare e un remediu bun pentru durerile în gât. „Amestecaţi o linguriţă de sare la un litru de apă şi faceţi gargară după masă sau oricând apar dureri. Nu mâncaţi o jumătate de oră ca să-şi facă efectul”, recomandă pediatrul.

Bicarbonatul ţine candidoza sub controlBicarbonat de sodiu. Spălăturile vaginale cu bicarbonat ţin în frâu candidoza şi ameliorează simptomele (mâncărime, secreţii abundente). „Amestecaţi un litru de apă călduţă cu 20 de grame de bicarbonat de sodiu şi faceţi spălături vaginale seara, înainte de culcare, trei zile la rând. După cura cu bicarbonat, e necesar să începeţi tratamentul cu antifungice, pentru a trata şi cauza bolii”, re co mandă conf. dr. Petre Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul „Euroclinic”.

sursa: evz.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.