LEGE: ”Fără porci de Crăciun!” Creşterea porcilor în gospodării va fi interzisă

foto: Feed Navigator

Deşi nu este secret şi a fost elaborat încă de pe 29 august, documentul nu a fost făcut public decât pe 10 septembrie, de site-ul agrointel.ro şi prevede, între altele, ”determinarea depopulării într-un termen limită prin sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fără posibilitatea repopulării şi abatorizarea porcilor din gospodăriile populaţiei, fără posibilitatea repopulării”, scrie gandul.info.

Pentru prevenirea pestei porcine africane, autorităţile propun ca, pe o rază de minim 10 km în jurul fermelor afectate, să nu mai existe picior de porc, iar gospodăriile să respecte condiţiile de biosecuritate. Dacă prevederile se aplică, oamenii din gospodăriile în care porcii au fost eutanasiaţi nu vor putea să-şi cumpere alte animale din despăgubirile primite de la stat.

”În urma discuţiilor purtate în cadrul Grupului Naţional de Experţi privind combaterea şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane, preşedintele ANSVSA a prezentat măsurile recomandate:

1 – depopularea în jurul fermelor;

2 – respectarea condiţiilor de biosecuritate din exploataţii nonprofesionale cu suine”, arată documentul citat.

Măsurile propuse au fost adoptate în unanimitate.

”În încheierea şedinţei, s-a luat act de recomandările Grupului Naţional de Experţi şi s-au supus aprobării măsurile propuse, acestea fiind acceptate în unanimitate. Totodată s-a aprobat ca prezenta minută să fie transmisă instituţiilor reprezentate în CNCB şi instituţiilor prefectului prin grija IGSU/ISUJ/ISU BIF”, arată actul citat.

Potrivit Agrointeligenţa, documentul a fost elaborat şi aprobat în 29 august.

Conform datelor ANSVSA, pesta porcină africană s-a manifestat deja în 190 de localităţi din 11 judeţe. Numărul total de focare a ajuns la 826 (dintre care 11 exploataţii comerciale industriale, abatorul unei ferme şi o exploataţie comercială de tip A) şi 46 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi până acum 159.645 de porci afectaţi de boală.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.