Longevitatea începe de la picioare. Cum să încetinim îmbătrânirea

Potrivit anticilor, bătrâneţea nu începe cu ridurile de pe față, ci cu durerea din picioare și se ridică mai sus. Prin urmare, în Est, o mare atenție este acordată picioarelor, iar secretul tinereții constă în întărirea picioarelor.

Majoritatea oamenilor, atât din țara noastră, cât și de peste hotare, suferă de dureri și umflături ale picioarelor. Cum să-i ajutăm? Cum să întărim picioarele? În aceasta vă va ajuta complexul „Qigong pentru longevitate și picioare”. Acest complex este deosebit de util pentru cei care au o activitate sedentară, precum și pentru cei care au dureri de șale, de coloană, rinichi.

Cum să încetinim îmbătrânirea – secretul muscular

Potrivit anticilor, bătrâneţea nu începe cu ridurile de pe față, ci cu durerea din picioare și se ridică mai sus. Prin urmare, în Est, o mare atenție este acordată picioarelor, iar secretul tinereții constă în întărirea picioarelor. Durerea de picioare vorbește despre îmbătrânirea timpurie. În Est se spune: „La copac aveți grijă de rădăcini, iar la om de picioare”.

Starea picioarelor noastre este determinată în mare măsură de sănătatea rinichilor, deoarece prin meridianele rinichilor se deplasează spre picioare energia chi. Anticii au numit rinichii „poartă vieții”. În rinichi se află un stoc de energie chi obținut la naștere, chi ereditar. În cercul U-Sin sunt conectați cu oasele corpului nostru. Nu sănătatea rinichilor depinde nu numai puterea noastră, circulația sângelui în picioare, dar și starea măduvei osoase, sănătatea coloanei vertebrale lombare, a intestinului gros și a organelor pelviene, precum și energia sexuală a omului.

Să vedem acum exercițiile de bază ale qigong-ului pentru întărirea picioarelor.

Nucile întoarce tinerețea!

Respirația daoistă

Acest exercițiu se face stând pe podea sau pe un scaun. Puneți-vă palmele una peste alta (la femei palma stângă se află desubt, la bărbați – dreapta). Puneți palmele pe partea inferioară a abdomenului. Respirați liniștit. Când inspirați, trageți și burta, imaginându-vă că inspirați energia apei și umpleți abdomenul inferior cu ea. La expirare împingeți burta înainte. Repetați exercițiul de trei-cinci ori.

Când faceți acest exercițiu, ar trebui să simțiți căldură în partea inferioară a abdomenului. Dacă simțiți frigul sau greutate în stomac, înseamnă că există încălcări a activității centrului energetic. Continuați să practicați, treptat aceste sentimente vor trece și va apărea sentimentul de căldură. Nu trebuie să vă grăbiți și să vă încordați.

În Est se spune: „Nu trageți floarea de mugur pentru ca ea să crească mai repede, de altfel o vom rupe, săsați-o să crească singură”.

„Menținerea căldurii în partea inferioară a abdomenului” este una dintre secretele longevității și sănătății picioarelor și rinichilor.

Masaj lombar

După ce am respirat bine cu burta, să ne masăm spatele. Masăm șalele cu palmele în mișcări circulare de-a lungul întregului spate. Apoi, masăm zona rinichilor și a cozii. Finisăm frecarea spatelui inferior cu articulațiile degetelor strâns în pumn. Facem mișcări în sus și în jos, la stânga și la dreapta. Repetăm de cinci – nouă ori fiecare mișcare.

Aceste mișcări vor ajuta la întărirea rinichilor, a colonului, a coloanei vertebrale lombare și la distribuirea energiei chi în partea inferioară a corpului.

Masând spatele inferior, ne amintim de cuvintele strămoșilor: „Partea inferioară a spatelui controlează toate tranzițiile din corp. Conduce cu toate schimbările. Păstrează legătura dintre partea de sus și de jos”.

Masajul picioarelor

După masajul lombar este bine să masați picioarele. Dacă nu aveți mult timp pentru acest masaj, treceți peste acest pas și treceți la următoarea mișcare „Pași neobișnuiți”.

Ne imaginăm că luăm în palmă apă și spălăm picioarele pe rând. Masăm piciorul drept. Îl punem pe vârful degetelor și masăm centrul talpei. Anume aici se află cel mai important punct energetic, care are legătură cu rinichii. Anticii îl numesc „izvorul bătătorit”, „inima piciorului”.

Apoi puneți piciorul pe călcâi și masați din nou palpa și degetele.

Nu uitați să vă imaginați că energia bolnavă se scurge de pe degetele de la picioare în pământ.

După ce am terminat masajul piciorului drept, trecem la piciorul stâng. Repetați fiecare mișcare până la șapte ori.

Masajul lombar și a picioarelor poate fi, de asemenea, realizat cu energia reală a apei, de exemplu, în timp ce faceți duș.

Pași neobișnuiți

Acest exercițiu poate fi efectuat dimineața, dar mai ales în timpul activității meridianului rinichilor, între orele 17 și 19. Contribuie la o mai bună circulație a sângelui în picioare și cap, întărește rinichii, normalizează tensiunea arterială și chiar înlătură umflarea picioarelor.

Luați o poziție confortabilă pe scaun și bateți ușor cu tălpile de podea unul câte unul sau în cuncomitent în această ordine: cu degetele, cu călcâiele, cu toată talpa. Repetați de șapte ori fiecare mișcare. Faceți acest lucru până când tălpile se vor încălzi.

Șarpele care se strânge ca o minge

Ridică-te drept, cu brațele întinse, cu picioarele al nivelul umărilor. Puneți palmele pe genunchi și începeți încet să le rotiți cu o amplitudine mare: spre interior, spre exterior, spre stânga și spre dreapta.

Exercițiile vor ajuta la întărirea picioarelor, articulațiilor și rinichilor.

Qigong plimbare

Pentru a întări rinichii și picioarele sunt utile plimbările la aer curat. În timpul mersului, atrageți atenția la picioare dacă presiunea este normală și înaltă. La presiunea scăzută, concentrați-vă pe partea superioară a corpului.

Atinge cu degetele cerul și pământul

Luați poziția de bază. Plasați palmele, pline imaginar cu apă, în zona renală (partea inferioară a spatelui). Așteptați câteva secunde, încălzind rinichii cu palmele, astfel încât picioarele să se întindă mai bine.

În timp ce inspirați, stați în vârful degetelor și întindeți-vă în sus, spre cer. La expirare, coborâţi pe tălpi, întindeți degetele spre sol, așezați-vă puțin.

Aceste întinderi vor ajuta la întărirea mușchilor, a oaselor, a vaselor de sânge, a coloanei vertebrale, a picioarelor, umple corpul cu energiile cerului și pământului.

Dansul valurilor mării

Dansul liber, în care mâinile se mișcă asemeni valurilor mării, va ajuta la întărirea elementului primar al apei în corp, rinichi, picioare și forței interioare, iar imaginea undelor marine va fi un bun profesor în stăpânirea mișcărilor qigong, va contribui la distribuirea armonioasă a energiei în corp și în jurul acestuia, va consolida energia protectoare chi.

Luați poziția de bază. Imaginați-vă că mâinile voastre sunt asemeni valurilor mării, care se vor ridica și lăsa ușor, pe rând sau simultan, simulând mișcarea undelor marine. Corpul urmează mișcarea mâinilor. Inspirația vă ajută să ridicați mâinile, iar expirarea – să le lăsați în jos.

La sfârşitul dansului, țineți palmele suprapuse una peste alta și plasați-le pentru câteva secunde în centrul abdomenului inferior.

Întărirea rinichilor, a picioarelor și a spatelui inferior este deosebit de utilă iarna. Este necesar să-și întărească rinichii cei care s-au ierna, rinichii lor fiind slabi. Nu uitați că rinichii iubesc căldura, înveliți-i iarna și veți primi drept recunoștință un mers ușor.

sursa: ecology.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.