Lumea îngrijorată din cauza dispariţiei albinelor. ”Dacă albinele ar dispărea, omenirea ar mai exista încă 4 ani”

foto: ecology.md
Potrivit unui raport de UNEP, în special, sunt afectate zonele industrializate din emisfera nordică. Ecologiştii evidenţiază o duzină de factori care contribuie la dispariţia albinelor: pesticide, poluare, paraziţi (în special, acarianul Varroa), gestionarea proastă a satelor, pierderea terenurilor ocupate de plante cu flori, reducerea numărului de apicultori în Europa…
Ar trebui să înţelegem faptul că din sute de culturi agricole, care sunt o sursă de 90% de produse alimentare, 70% sunt polenizate cu albine. De aceste insecte, fără exagerare, depinde viitorul omenirii.
În general, contribuţia albinelor în economia mondială este estimată la 153 miliarde € (212 miliarde $) – 9,5% din volumul total a produselor alimentare. În cazul dispariţiei lor, randamentul anumitor specii de fructe, nuci, seminţe va scădea tragic cu 90%.
În ultimii ani, numărul de colonii de albine a scăzut cu 10-30% în Europa, 30% – în SUA 85% – în Orientul Mijlociu. În Australia, Africa şi America de Sud, pierderi mari nu au fost observate.
Este greu de spus de ce procesul s-a intensificat la sfârşitul anilor 1990. Probabil, cauza rezidă într-un complex de motive. Aproape nimeni nu va nega faptul că natura, care a rămas neschimbată pentru mii şi milioane de ani, în ultimii ani a trebuit să se adapteze la schimbările pe o scară largă fără precedent, cauzate de activitatea umană.