Marele pericol din conservele de pește, care poate provoca leucemie. În România producătorii au unda verde să-l folosească

foto: ecomercioagrario.com
Anumite conserve din peste pot fi extrem de periculoase pentru sanatate. „Artificial” pare cuvantul care descrie tot mai bine ceea ce ne inconjoara.
Din pacate, insa, tot mai artificiale sunt si alimentele pe care le consumam. Sigur, o parte dintre aditivii adaugati in acestea sunt justificati si inofensivi. Dar nu toti. Nu degeaba unele tari i-au interzis. Acesta e si cazul unui E prezent in foarte multe bauturi si alimente.
E129 sau rosu allura AC este un aditiv alimentar din categoria colorantilor sintetici azoici. Confera culoarea rosie si poate fi folosit in bauturile alcoolice si nealcoolice, produsele conservate din fructe si legume, deserturile pe baza de grasimi, fructe sau lapte, prajituri, biscuiti, napolitane, snacksuri, produse de cofetarie, preparate si conserve din peste, branza topita, sosuri, condimente, mustar, suplimente alimentare si preparate dietetice etc.
Interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Elevetia si Suedia
Practic, oricat ai vrea sa-l ocolesti, n-ai nicio sansa. E pur si simplu omniprezent. Si asta, in conditiile in care in tari ca Danemarca, Belgia, Franta, Elevetia si Suedia este interzis, fiind considerat periculos. In acelasi timp, insa, este permis in SUA si UE (pastrand interdictiile impuse de tarile mentionate).
In Romania, producatorii au unda verde sa il foloseasca asa cum doresc, chiar daca e clar ca face parte din categoria aditivilor periculosi. Potentialul sau toxic este recunoscut si poate produce intoleranta la persoanele sensibile la salicilati.
Intoleranta, hiperactivitate, agravarea astmului, leucemie
In plus, conform Infocons, ca eliberator de histamina, poate intensifica simptomele caracteristice astmului. Dar pericolele care vin la pachet cu E129 sunt cu mult mai multe si mai mari.
In combinatie cu benzoatii (E 210-215) favorizeaza hiperactivitatea la copii. Apoi, unul dintre produsii sai de descompunere poate duce la aparitia leucemiei, cand este prezent in cantitati ridicate.
Prin urmare, e departe de a fi un E inofensiv. Doza zilnica admisa pentru consumul uman este de pana la 7 mg/kg corp. Dar, pentru ca in unele produse se pot folosi combinatii de coloranti, se ingreuneaza un eventual calcul al dozei.
Cert este ca nu e permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici. Te si intrebi cum de este insa permis in snacksuri, prajituri, biscuiti si napolitane… Se mentioneaza, oare, pe eticheta ca sunt destinate adultilor?
Prin urmare, e obligatoriu sa citim eticheta, macar pentru binele copiilor nostri. Pentru ca adultii e clar ca orice ar face sunt expusi la acest aditiv. Imaginati-va doar o masa la care se consuma conserva de peste, branza topita, un desert si o bautura. Cam cum ai putea sa nu depasesti doza zilnica admisa?
sursa ziare.com