”Medicamentul” ieftin, care crește în ghiveciul din balconul tău și care combate mai multe boli decât ai crede
Celebrele mușcate pe care le găsim în multe case ale românilor au și un efect terapeutic, pe lângă cel estetic. Tradiționale flori românești sunt cele mai rezistente la frig și respectiv căldură, găsindu-se într-o gamă largă de forme, mărimi și culori…
Planta conține o mulțime de substanțe, precum tanin, amidon, sare, acizi organici, antocieni, flavonoide, uleiuri esențiale și este bogată în calciu și o substanță mai puțin studiată — geranin, care are o acțiune antispasmodică, anti-inflamatoare, antiedematoasă, analgezică și antiseptică, scrie doctorulzilei.ro.
În medicina populară tradițională, mușcata a fost folosită în tratarea ulcerului, durerilor de cap și de urechi. În unele părți din America Latină, se spune că îmbăierea în apa cu mușcate ajută la vindecarea iritațiilor pielii. În Africa de Sud speciile de Pelargonium au fost utilizate pentru a trata diareea, dizenteria și sifilisul.
În scop terapeutic, de la mușcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne și florile din care se prepară infuzii, sucuri sau maceratul la rece de mușcată. Proprietățile benefice ale mușcatei sunt dintre cele mai utile și mai puternice în sensul efectelor asupra organismul uman.
Experimentele efectuate cu aceste plante, au arătat că mușcata poate curăța aerul de bacterii. Totodată, substanțele volatile emise de floare umplu casa cu o aromă plăcută, cu efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale și antiinflamatorii.
Mușcata este utilizată pe o scară largă în bolile inflamatorii ale nasului și gâtului. Infuzia de mușcată se poate folosi în cazurile de mastopatie, fibrom uterin, noduli mamari, detoxifiere. Sucul de frunze poate ajuta la vindecarea otitei.
Cum cultivăm muşcata în casă?
Deşi pare o plantă extrem de uşor de cultivat floricultorii o resping de multe ori pentru că frunzele muşcatei îmbătrânesc repede şi se usucă lăsând goi lujerii tulpinilor. De asemenea pentru a o folosi în scop terapeutic este nevoie să fie rupte mai toate frunzele unei plante. De aceea se recomandă ca să fie cultivate în jardiniere unde pot fi puse mai mulţi lujeri. De asemenea pentru stimularea creşterii se ciupesc regulat vârfurile astfel încât să favorizăm creşterea de noi rămurele.
Muşcata are o aromă extraordinar de înălţătoare şi simultan liniştitoare. Este deosebit de indicată de specialişti pentru piele, iar datorită efectului său aromatic ne ajută să ne eliberăm de amintirile negative.
Preparate şi unguente din muşcată
La fel ca şi alte plante medicinale frunzele de muşcată şi florile se usucă la umbră şi căldură constantă iar rădăcinile se splală şi apoi se usucă, după uscare păstrarea lor fiind făcută în pungi de hârtie. Însă cel mai bine este să cultivăm în ghivece muşcate astfel încât vom avea oricând proaspătă această plantă. De asemenea se pot face diverse preparate din plantă, preparate care au o diversitate de întrebuinţări.
Muscata poate inflori in orice anotimp daca are indeplinite conditiile minime de lumina, apa si temperatura. Prefera temperaturi de 15-18 gr. Celsius pentru inflorire. Daca lumina este insuficienta, frunzisul va fi sarac si deschis la culoare, patat. Rugina care apare in mod frecvent pe frunze se intinde rapid, de aceea cand vedeti o frunza patata trebuie rupta pentru a evita imbolnavirea altora.
Uleiul de muşcată se face aproape ca orice alt ulei. Se foloseşte plantă proaspătă: frunze, tulpini şi rădăcini care se transformă într-un terci ce se pune într-un borcan de 800 ml transparent peste care se toarnă alcool de 70-80 grade. Se ţine borcanul la soare două săptămâni apoi borcanul se umple cu ulei nerafinat de măsline şi se mai lasă două săptămâni închis ermetic la soare. Când a trecut timpul necesar macerării se strecoară şi se storc bine plantele într-un tifon. Uleiul se păstrează în sticle închise la culoare iar plantele macerate pot fi păstrate congelate pentru comprese sau cataplasme. Utilizarea uleiului de muşcată intern ca terapie se face numai la recomadarea unui specialist în domeniu.
Surse: