Medicul de familie mi-a recomandat să mestec cuișoare. Beneficiile acestui obicei le veți simți imediat
Cu toții avem cu siguranță acest condiment în bucătăriile noastre. Deși cel mai adesea îl folosim iarna, când vrem să ne încălzim piepturile și sufletele cu un vin fiert, condimentul despre care vorbim poate fi folosit și pentru tratarea și profilaxia multor boli. Este vorba, v-ați dat seama, despre cuișoare.
Nutrienții din cuișoare
Minerale: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fosfor, fier, mangan, cupru, zinc și seleniu
Vitaminele din grupa B (B1, B2, B3, B4, B6 și B9), vitamina C, vitamina E și vitamina K
Omega-3, omega-6 și acizi grași polinesaturați
Uleiuri esențiale care conțin cariofilen, ylang și eugenol
Beneficiile consumării de cuișoare uscate
1. Tonifică și înlătură spasmele
În funcție de ce cantitate de cuișoare folosești, atât de puternică va fi și acțiunea lor asupra organismului tău. Astfel, consumul de cuișoare te poate scăpa de spasmele gastrointestinale, dar te poate ajuta și la tonificarea mușchilor uterului. Ai grijă: cuișoarele dau hipertensiune.
2. Încetinește dezvoltarea cancerului
Eugenolul din cuișoare stopează procesul de dezvoltare a celulelor canceroase.
3. Relaxează sistemul nervos
Consumul de cuișoare are efect calmant. Medicamentele sedative conțin adesea extract din acest condiment.
4. Asigură sănătatea cavității bucale
Prin efectul lor analgezic, cuișoarele te ajută să nu mai ai dureri de dinți. În plus, menținea sănătatea gurii: stopează stomatita și tratează inflamațiile gingivale. Poți chiar să înlocuiește guma de mestecat cu cuișoare, pentru că acestea au capacitatea de a-ți împrospăta respirația.
5. Asigură funcționarea corectă a aparatului digestiv
Acest condiment ajută la tratarea afecțiunilor ficatului și rectului, la inflamația colonului și în caz de meteorism.
6. Stimulează producerea sucului gastric
Deoarece sporesc pofta de mâncare, cuișoarele au un efect benefic în caz de gastrită cu aciditate redusă. Dacă însă suferi de ulcer gastric și duodenal sau ai aciditate crescută, îți este interzis să consumi cuișoare.
7. Sunt vermifuge
În urma unor studii realizate pe animale domestice, s-a dovedit faptul că acest condiment este un remediu eficient împotriva ascaridiozei. Medicina tradițională chineză menționează cuișoarele drept un bun tratament pentru paraziți.
8. Luptă cu organismele patogene
Cuișoarele au o capacitate crescută de a lupta împotriva difteriei, tuberculozei, antraxului și stafilococului auriu și alb, fiind de asemenea recomandate în profilaxia gripei.
Iată cum poți consuma cuișoare:
Desigur, o metodă foarte bună de a te trata cu cuișoare este să le pui în vin fiert, pe care ți-l poți prepara singur după o rețetă minune pe care ți-o vom dezvălui imediat. Sistemul tău cardiovascular va înregistra îmbunătățiri spectaculoase. Iată ce trebuie să faci: pune 10 cuișoare într-un litru de vin roșu (de preferat într-o sticlă) și apoi adaugă o lingură de scorțișoară pudră. Închide sticla și las-o într-un loc întunecos timp de 20 de zile. Infuzia astfel preparată este adăugată apoi în ceai, câte o linguriță la o cană, de 1-3 ori pe zi.
Poți pur și simplu să mesteci câteva cuișoare dacă vrei să scapi de afecțiuni ale cavității bucale.
Obiceiul de a mesteca 1-2 cuișoare cu un sfert de oră înainte de masă stimulează digestia.
Uleiul esențial de cuișoare poate face minuni în caz de abcese și furuncule. Trebuie doar să aplici 1 picătură pe zona afectată.
Câteva sfaturi utile despre cuișoare
Când le cumperi, cuișoarele trebuie să nu fie foarte uscate, pentru că asta înseamnă că nu mai au deloc uleiuri esențiale în ele.
Pentru a verifica dacă ai cuișoare de calitate, pune câteva într-un pahar cu apă. Dacă stau în poziție verticală sau se duc la fundul paharului înseamnă că ai cuișoare bune de consumat. Dacă însă stau la suprafața apei, orizontal, înseamnă că nici nu le mai poți numi cuișoare, ci simple bețigașe, căci toate uleiurile esențiale s-au evaporat și a rămas doar pulpa lemnoasă.
sursa: kilocalorii.ro