Mergi cu copiii în concediu? 9 boli care se pot lua de pe plajă

foto: igotravel.ro

Fie ca ne place sau nu, plajele pe care petrecem vacantele sau weekend-urile nu sunt la fel de curate pe cat ne-am dori. Apa oceanelor este contaminata cu cea care provine din canalizare, paraziti si virusi adusi de furtuni si de petrol – iar toate acestea pot provoca o varietate de boli.

Fie ca ne place sau nu, plajele pe care petrecem vacantele sau weekend-urile nu sunt la fel de curate pe cat ne-am dori. Apa oceanelor este contaminata cu cea care provine din canalizare, paraziti si virusi adusi de furtuni si de petrol – iar toate acestea pot provoca o varietate de boli. De la infectii cu stafilococi, la dureri de urechi, hepatita, eruptii cutanate si probleme respiratorii, apele plajelor sunt un „pat” comod si cald pentru infectii. In ultimii 5 ani, numai in SUA au fost inchise 18.000 de plaje. Anul 2009 a adus 18.682 de zile de inchidere a acestora si notificari cu privire la securitatea acestora asupra sanatatii ca urmare a contaminarii apei si a poluarii plajelor pe intreg teritoriul SUA.

Cu vara fiind pe aproape, HuffPost Green a decis sa exploreze gama de posibile boli care pot fi contactate de pe plaje datorita contaminarii mediului. In timp ce plajele pline de petrol fac cele mai multe titluri ale ziarelor in aceasta vara, exista alte numeroase contaminari care ne ameninta la plaja.

Bolile apelor de agrement pot fi contactate prin inghitirea apei contaminate, inhalarea cetei infectate sau inotarea in ape poluate.

In cele din urma, puteti sa cititi despre noua infectii surprinzatoare, pe care putem sa le facem din cauza plajelor oceanelor.

1.Hepatita

Hepatita reprezinta o amenintare pentru multi inotatori si surferi de pe litoralul SUA din cauza eliminarii necorespunzatoare a deseurilor rosii, deseuri periculoase, cum ar fi seringile. Boala se raspandeste prin contactul cu acele sau poluarea cu sange. Oficialii de pe plajele Lacului Michigan avertizeaza vizitatorii cu privire la acest pericol. Seringile pot transporta bacterii si virusi care contin hepatita si SIDA. Faptul ca plaja Imperial Beach din San Diego este poluata de canalizare este foarte bine cunoscut printre surferi. Multi dintre acestia s-au vaccinat, preventiv, contra Hepatita A.

2.Bacterii enterice

De-a lungul plajelor din Miami in aceasta vara, alaturi de alte plaje din Statele Unite, bacterii enterice s-au infiltrat in apa. Transportate cu apa de ploaie si cea provenita din canalizare, plajele devin contaminate cu fecale de poluare, cunoscute sub numele de enterococi. Bacteriile contamineaza tractul intestinal al oamenilor si animalelor. In Crandon Park din Miami, oficialii sunt de parere ca exista o posibilitatea de contaminare, provocata de pasarile care vin in zona. Enterococii pot provoca, de asemenea, infectii ale tractului urinar si a meningitei.

3.Boala legionarilor

Boala legionarilor, o boala respiratorie, este o alta infectie contractata din apa. Bacteria Legionella creste in apa calda, iar boala apare atunci cand o persoana inhaleaza ceata sau vaporii contaminati cu bacteria respectiva. „Centrul pentru Controlul Bolilor” a raportat ca boala legionarilor, o forma de pneumonie, este una dintre cele trei boli de apa, care pagubeste cu peste 539 milioane de dolari sistemul de sanatate al Statelor Unite pe an. Boala legionarilor provoaca febra mare, dureri musculare si tuse.

4.Bolile legate de deversarea de petrol

Potrivit celor de la American Scientific, contactul uman cu petrolul poate provoca o serie de probleme de sanatate. Dermatita si alte infectii ale pielii pot fi contractate in urma contactului dermic cu petrolul sau alti agenti de dispersie. Vizitatorii de pe plajele contaminate pot contracta dermatita de contact cu titei proaspat din apa, si a celui vechi de-a lungul malurilor. In urma deversarii de petrol Exxon Valdez, 270 de oameni care au ajutat la curatirea apei, au raportat probleme respiratorii, cum ar fi „simptome de boala cronica a cailor respiratorii.” Vantul poate fi contaminat cu substante chimice sau compusi care sunt de multe ori inhalati. Alte simptome includ dureri in piept, ameteli, varsaturi si dureri de cap. In total, deversarile  de petrol din Golf au cauzat inchiderea si notificarea a 2239 de plaje.

5.Urechea inotatorului (otita externa)

Urechea inotatorului, clasificata ca otita externa, este o infectie a canalului auditiv extern, care este de multe ori contractata in timpul verii in medii umede. Ranile infectate nu reusesc sa se usuce si sa se vindece din cauza unei acumulari de umiditate perpetue. Aceasta perturba capacitatea pielii de a servi ca o bariera. Urechea inotatorului este o boala comuna pentru copii si poate fi contractata din apa oceanelor, piscine si lacuri. Infectia se poate dezvolta in continuare in cazul in care pielea face escoriatii micro, care gazduieste Pseudomonas aeruginosa, o bacterie pe care o gasim in mod natural in mediul inconjurator.

6.Gastroenterita

Bolile gastro-intestinale sunt o infectie comuna care se naste pe plaja. 17% dintre plajele din San Francisco au avut o rata ridicata de prezenta a bacteriilor, asa incat au determinat statul sa le treaca pe lista plajelor nesigure pentru contactul uman. In acest an, Los Angeles-ul se lauda cu inchiderea celei mai mari plaje din California. Bolile gastro-intestinale provoaca diareea care poate fi contractata din Cryptosporidium, Giardia, Shigella, E. coli si norovirus.

7.Mancarimea inotatorului (schistosoma dermatita cercariale)

Mancarimea inotatorului, schistosoma dermatita cercariale, este o eruptie insotita de mancarime, care este cauzata de paraziti. Vara, plajele de pe intreg teritoriul SUA, de la nord-est la nord-vestul Pacificului, sunt monitorizate pentru focarele de infectie care apar in plin sezon. Parazitii trematode se muta de la gazda la gazda. Din larva de melc, ajung la pielea pasarilor acvatice si chiar si la oameni. Acesti paraziti isi fac „culcus” din greseala in pielea oamenilor, mai degraba decat in cea ale gazdelor in care au fost creati, de regula, ratele. Dupa instalarea lor in piele, ceeaza o eruptie cutanata numita dermatita cercariala.

8.Conjunctivita

„Pink Eye”, de asemenea, numita Conjunctivita, este una dintre cele mai frecvente infectii oculare, care poate fi contractata in apa. Atat apa de ocean, cat si cea din piscina, irita ochii, ii face pe oameni sa atinga zona afectata, raspandind astfel infectia. Adeseori, oamenii poarta lentile de contact la plaja, iar acestea adapostesc bacteriile.

9.MRSA

Apele subtropicale de pe langa plajele din intreaga Mediterana, California si Florida, pot fi un serios mediu de dezvoltare a stafilococului auriu rezistent la meticilina, cunoscut sub numele de MRSA. Bacteriile nascute in apa, care se extind de la un corp la altul prin apa, ajung in ocean, si de acolo, bacteria poate infecta populatiile de pe litoral. 37% dintre inatatori sunt supusi riscului de a contracta aceasta infectie.

sursa: desprecopii.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.