”Moartea tăcută”. Este posibil să ai acestă afecțiune gravă și tu să nu știi, se poate manifesta la 6 luni de la contactarea virusului

foto: Everyday Health

Mergi destul de rar la medic sau doar dacă ai simptome care te deranjează foarte mult? Hepatita C este o afecțiune care nu te constrânge să cauți rapid un tratament, pentru că este o boală silențioasă.

Cauzată de un virus care se transmite de obicei prin sânge, transfuzii sau ace contaminate, hepatita C este o infecție care afectează ficatul fără să dea vreun semn al prezenței ei în circa 80% dintre cazuri. Mai este denumită și ”moartea tăcută”.

În unele situații, până la declanșarea propriu-zisă a afecțiunii, hepatica C poate fi anunțată de o serie de semne.

Primele simptome

Asemănătoare cu simptomele unei perioade mai stresante sau a unei răceli, semnele hepatitei C pot fi trecute ușor cu vederea.

Cele mai multe apar la 1-2 luni după infectare, dar pot fi și la 6 luni distanță: greață, oboseală, dureri de stomac, musculare sau articulare, febră, paloare a pielii, inapetență.

Semne care anunță suferința ficatului

În lipsa unui tratament, hepatita C poate să afecteze buna funcționare a ficatului.

Dacă sunt observate o oboseală care nu dispare nici după odihnă prelungită, o pierdere în greutate inexplicabilă, o culoare închisă a urinei, dureri abdominale, o îngălbenire a ochilor sau a pielii, amețeli, confuzie.

Un simplu test de sânge poate fi salvator

Dacă te confrunți cu simptome precum cele indicate mai sus, poți prevenii probleme grave cu ficatul printr-un test de sânge. Este cea mai bună soluție, mai ales dacă te afli într-o grupă de risc:

— lucrezi în sistemul sanitar sau într-un domeniu în care intri în contact cu sânge sau ace care pot fi contaminate cu virusul hepatite C

— ai mai mulți parteneri sexuali sau întreții raporturi sexuale fără să te protejezi

— ai fost expus la virusul hepatitei C în perioada intrauterină

— ai suferit un transplant sau ți s-a făcut transfuzie de sânge

Info

Hepatita C acută se poate manifesta la aproximativ 6 luni de la contactarea virusului. În timp ce în circa 15% dintre cazuri nu este nevoie de tratament, la alte persoane se ajunge la o infecție cu hepatita C acută.

sursa: hora.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.