Mulți nu știu că unul dintre cele mai banale ingrediente ale medicamentelor ”omoară” durerea, dar și sentimentele

Unul dintre cele mai banale ingrediente ale medicamentelor care reduc febra și durerile scade, de asemenea, empatia față de suferința altora, precum și amplitudinea trăirilor emoționale.

Paracetamolul intră în compoziția a peste 100 de medicamente, dintre care foarte multe sunt vândute fără rețetă, deci fără a avea control asupra dozelor și duratei tratamentului.
De aceea, este nevoie de corecta informare a celor care obișnuiesc să ia astfel de produse cu privire la efectele secundare psihologice pe care le are acest medicament. Esențial este să respectați dozele și să evitați folosirea acestor produse pe termen lung, fără o recomandare medicală.

Mă doare capul? Iau o pastilă. Am răcit puțin? Desfac un pliculeț și dizolv conținutul în apă fierbinte. Copilul a făcut febră? Îi dau o linguriță de suspensie, cu gust de sirop de fructe. Am o durere de dinți sau musculară persistentă? Pun o pastilă efervescentă în apă și o beau.
Gesturi simple, cu efecte aproape imediate. Și cu rare efecte secundare corporale, cu excepția depășirii dozelor, ori a asocierii cu consumul de cafea sau de alcool.
Tocmai de aceea cele peste 100 de medicamente din România ce conțin paracetamol sunt vândute fără rețetă, au parte de reclame la TV și online și au ajuns să facă parte din stilul de viață contemporan.

Ce se întâmplă când iau paracetamol?

Mecanismul de acțiune al paracetamolului este puțin cunoscut, cel mai clar efect fiind acela de blocare (inhibare) a sintezei unor prostaglandine de către celulele sistemului nervos. În felul acesta, se modifică nivelul de percepere a durerii, în sensul creșterii sale.
Altfel spus, paracetamolul ne face mai insensibili la dureri corporale.
Mai simțim durerea doar dacă și intensitatea ei crește. Și, așa cum se arată în toate reclamele, ne putem continua activitățile pe care le considerăm mai importante, fără a ne mai păsa dacă organismul reușește sau nu să înlăture cauza durerii.
Dacă nu reușește, nicio problemă: mai luăm o doză!

Paracetamolul reduce suferința socială

Există o mulțime de studii care indică însă că și suferința emoțională, cauzată de respingerea, umilirea sau criticarea noastră de către alții, ori de ruperea relațiilor cu persoane importante pentru noi, este percepută la nivelul aceluiași centru al durerii din creier. Foarte des genul acesta de situații sunt percepute ca o lovitură puternică primită drept în plexul solar, ce produce efecte asupra respirației și posturii, blocând și procesele de gândire.
O serie de studii recente au demonstrat că administrarea de paracetamol ne face mai puțin sensibili și față de astfel de situații.
Simplu spus, devenim mai puțin sensibili față de răutatea sau disprețul celor din jur.
Pe termen scurt, acest lucru este unul bun, fiindcă ne ajută să suportăm mai ușor situații penibile sau dureroase. Dar, ca și în cazul durerilor corporale, dacă pilulele sunt singurul demers, este extrem de probabil ca relația cu ceilalți să rămână la fel de proastă, generând continuu suferință.

Paracetamolul reduce empatia

Empatia este un liant social important, ea permițându-ne nu doar să preluăm emoțiile celor din jur, ci și să ne dăm seama atunci când acțiunile noastre îi fac să sufere (vezi capitolul anterior). Acest element este important, fiindcă ne determină să luăm decizii morale, să alegem dacă continuăm sau încetăm să-i rănim emoțional pe cei din jur.
Dar același paracetamol s-a dovedit a crește semnificativ și pragul de percepere a durerii altora, împiedicând astfel ajustarea propriului comportament.
Altfel spus, paracetamolul ne face nesimțiți și indiferenți.
De exemplu, dacă soțul ajunge acasă și ia o pastilă pentru durere de cap, iar apoi soția încearcă să-i explice cât de mult a jignit-o flirtând cu cea mai bună prietenă a ei, probabilitatea ca el să-i înțeleagă trăirile și argumentele este foarte redusă.
Sau dacă adolescentul familiei vrea să scape de o febră ușoară, bând o suspensie cu paracetamol, iar părinții îl abordează o oră mai târziu pentru a-i cere să-și schimbe atitudinea față de o situație care pe ei îi deranjează, au șanse să fie ascultați încă mai mici decât de obicei.

Paracetamolul scade plăcerea

Indiferent dacă este vorba despre plăcerea produsă de activități solitare (mâncat, băut, hobby) sau sociale (flirt, dans, discuții, sporturi de echipă), administrarea de paracetamol reduce nu doar intensitatea durerii, ci și a plăcerii percepute.
Concret, paracetamolul ne face mai exigenți și pretențioși.
Dacă efectul apare doar pe timpul scurt al tratării unei răceli (3-5 zile), el este mascat de lipsa de chef indusă de boală. Dacă însă este administrat pe termen lung, ne afectează satisfacția față de propria viață, fiindcă avem nevoie de stimuli mult mai intenși și realizări mult mai importante pentru a resimți același nivel de plăcere ca în trecut.
De aceea, înainte de a vă gândi la un episod de depresie, verificați și cât de des ați luat paracetamol în ultima vreme.

Este posibil ca recugând și la alte modalități de reducere a suferinței fizice (masaj, comprese, uleiuri esențiale, acupunctură sau acupresură, mișcare, fizioterapie etc.) să descoperiți că în scurt timp vă recăpătați atât cheful de viață, cât și bucuria de a trăi.

Sursa: daniel-bichis.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.