O teorie provocatoare: oamenii devin tot mai puţin inteligenţi

In ultimii 20.000 de ani, volumul creierului oamenilor a continuat sa descreasca, de la 1.500 de centimetri cubi pana la 1.350, arata un studiu recent.

Practic, atat creierul barbatilor, cat si al femeilor a pierdut la fel in volum, au descoperit antropologii de la Universitatea Wisconsin, care spun insa ca asta nu inseamna neaparat ca exista un declin si in ceea ce priveste inteligenta, conform Daily Mail.

Iar acest fenomen are loc in contextul in care, timp de 2 milioane de ani, craniul a tot crescut in dimensiuni. In sprijinul acestei idei s-au adus replici ale imaginilor 3D ale unui craniu gasit in Franta, de acum 28.000 de ani, mai mare cu 20% decat cel al oamenilor din ziua de azi.

Unii oameni de stiinta spun ca un craniu mare era necesar in anumite perioade, devenind insa de prisos in prezent. O alta teorie este ca misorarea craniului poate fi si un rezultat al schimbarii alimentatiei. Alti experti sunt de parere ca, in vremurile in care mortalitatea infantila era foarte mare, numai cei mari supravietuiau, iar acestia aveau, de obicei, capul mai mare.

Exista insa si voci care spun ca, daca in trecut inteligenta, oglindita de un craniu generos in volum, era obligatorie pentru a supravietui, in prezent situatia nu mai e aceeasi, si cei mai putin dotati la acest capitol supravietuind fara probleme.

Altii sunt de parere ca micsorarea craniului nu este decat o dovada in plus ca devenim cu mult mai inteligenti. Un creier ca al stramosilor nostri, cu 20% mai mare, consuma cu 20% mai multa energie si avea nevoie de mai multa vreme pentru a se dezvolta.

In mod paradoxal, un recent studiu al antropologului Richard Jantz, de la Universitatea Tennesse, a aratat ca tendinta creierului omului din ziua de azi este catre crestere, din nou.

Acesta a masurat si comparat craniile mai multor descendenti ai americanilor, africanilor si europenilor din perioada coloniala pana in secolul 20, observand reintoarcerea acestei tendinte.

sursa: ziare.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.