Oamenii de știință avertizează: ne așteaptă ”ani fără vară”. Fenomenul a mai avut loc în 1816

foto: Daily Express
Oamenii de știință avertizeaza că mega-erupțiile vulcanice, coroborate cu scădea capacității oceanului planetar de a stabiliza temperatura globală, ar putea crea mari probleme.
Un studiu recent arată că toate distrugerile provocate de cataclisme vulcanice precum Vezuviu sau Krakatoa pot fi o nimica toata față de ceea ce ar putea provoca, în viitor, fenomene de aceeași intensitate, scrie Daily Mail, citează Timpul.md.
Efectul descris de specialiștii Centrului Național pentru Cercetări Atmosferice Colorado este acela al ”anilor fără vară”.
Ei au folosit ca model pentru analiza lor explozia cataclismică a vulcanului Tambora, din Indonezia, în 1815. Din cauza cantităților uriașe de praf și compuși de sulf ce s-au ridicat în atmosferă, a urmat, în 1816, un an fără vară, mai ales în Europa și America de Nord. Recoltele au fost compromise, iar la nivel mondial se estimează că au murit 100.000 de oameni.
Dacă însă cataclismul s-ar repeta, la exact aceeași magnitudine, în 2085, efectele ar fi cu mult mai dramatice. Perioadele de frig, cu ninsori și înghețuri, ar fi mai lungi și mai intense, acoperind cam aceleași regiuni. Explicația este că, prin topirea ghețurilor polare, temperatura Oceanului Planetar scade și, odată cu ea, capacitatea de a juca rolul unui stabilizator termic în cazul răcirii atmosferei.
Anul acesta circulă pe internet teoria potrivit căreia vara lui 2018 nu va mai exista. Acest fenomen ar urma să fie unul identic cu cel din 1816, atunci când în Europa a fost foarte frig, iar nordul continentului a fost acoperit chiar de zăpadă.
Și temperaturile medii la nivel global au fost cu 0,4 – 0,7 grade mai mici decât cele normale, potrivit Descoperă.ro, citat de poatenustiai.ro.
Total exclus. În 1986 primăvara a venit pe 14 aprilie, în 2015 – am pus poze care confirmă – la Brașov a nins până la 1 aprilie, pe 1Mai 1971 a nins, etc.
Fenomenul Tambora a fost o excepție, vara 1816 a existat meteorologic dar, a fost obturată de praful degajat de vulcan. E o diferență clară.
O zi frumoasă! Primăvara vine uneori mai târziu, atâta tot! 🙂