Obiceiurile care îți distrug ficatul. Ce combinație să nu faci niciodată

foto: Reader’s Digest

Ficatul uman este un organ extrem de important şi adesea neglijat. Vezi cum îţi omori ficatul zilnic, înghiţind substanţe foarte toxice, medicamente şi combinând alimentele greşit.

Alcool şi medicamente

Atât consumul de alcool, cât şi majoritatea medicamentelor forţează ficatul să lucreze în plus. Pe lângă munca depusă şi efortul suplimentar, ficatul trebuie să ajute la descompunerea unor substanţe care îi fac rău.
Toxicitatea la nivelul ficatului este cu atât mai mare, cu cât consumăm mai multe subtanţe toxice deodată.

Fast food

Grăsimile rele, zahărul în exces, coloranţii şi substanţele menite să facă o mâncare săracă în nutrienţi mai gustoasă sunt un cocktail foarte nociv pentru ficat.
Având în vedere că orice substanţă chimică ajunge în ficat şi îl răneşte, mâncarea de tip fast food trebuie evitată cât mai mult posibil.

Paracetamol şi cafea

Combinaţia substanţelor din paracetamol cu cofeina din cafea forţează ficatul să elibereze o enzimă care atacă celulele sănătoase. Cu alte cuvinte, combinaţia de cafea cu paracetamol forţează îţi ficatul să se otrăvească signur.

Sare

Sarea în exces creşte presiunea arterială, dar sigur nu ştiai că înrgaşă nesănătos ficatul. Dacă sarea vine împreună cu grăsimi rele, cum ar fi din mezeluri grase, sau mâncare semipreparată, ficatul depune grăsimi în jurul lui şi se îmbolnăveşte.

Îndulcitori artificiali

Sigur, vrei să mănânci sănătos şi să slăbeşti şi bei numai sucuri fără zahăr, pentru că au mai puţine calorii. Dar ficatul tău trebuie să lupte cu substanţele chimice şi cu zahărul din aceste sucuri.
Îndulcitorii artificiali au o structură foarte complexă, pentru care ficatul se luptă din greu să o descompună, pentru a digera produsul.

Oboseală şi energizante

Oboseala acumulată, nopţile nedormite şi consumuld e alcool fac destul rău ficatului tău şi singure. Dacă ai nevoie să fii fresh după o noapte pierdută, încearcă măcar să eviţi băuturile pline de chimicale, cofeină şi taurină, care sunt otravă curată pentru ficatul deja afectat.

sursa: zumi.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.