Oboseala oculară netratată și consecinţele ei dramatice

foto: youtube.com

Simptome de oboseală oculară

Atunci când ceva nu funcționează corect, organismul tău inteligent îți trimite anumite semnale astfel încât să îți arate că există o problemă, ca tu să o poți remedia. În cazul oboselii oculare, acele semnale pot fi:

  • Acuitate vizuală scăzută, vedere încețoșată sau vedere dublă.
  • Usturime sau durere la clipit (senzație de nisip în ochi).
  • Lăcrimarea ochilor.
  • Ochi înroșiți (congestionați), iritați sau inflamați.
  • Ochi uscați sau „sticloși”.
  • Senzație de greutate în zona frunții și în jurul ochilor.
  • Durere de cap ce se simte în special în spatele ochilor, între ochi, în zona frunții sau în lateralele ochilor.
  • Durere în zona ochilor ce se intensifică pe parcursul zilei, dar dispare după ce te odihnești.
  • Dificultăți de concentrare din cauza tensiunii sau a minții încețoșate.

Dacă aceste simptome se ameliorează sau dispar în zilele în care stai mai puțin la calculator sau făcând activități ce nu solicită ochii înseamnă că suferi de oboseală oculară. Dar dacă simptomele se mențin chiar și după ce ai eliminat posibilii factori și te-ai odihnit, ar fi bine să mergi la un consult!

Ce poate cauza oboseală oculară?

Dacă din toate activitățile pe care le ai zilnic nu știi care anume ar putea să îți afecteze ochii, am pregătit o mică listă:

Ecranele. Multe ore petrecute în fața ecranelor iluminate artificial, a laptopului de la serviciu sau de acasă, telefoanelor mobile, tabletelor sau televizoarelor pot fi dăunătoare. Mare parte din lumina acestor dispozitive este lumină albastră ce este corelată cu o serie de probleme ale ochilor, precum durerea oculară, durerea de cap și problemele cu somnul, atunci când sunt folosite imediat înainte de culcare.  Multe ore petrecute pe computer, pe console cu jocuri video sau în fața televizorului sunt cele care cauzează cel mai des probleme oculare în rândul copiilor și adolescenților.

Suprasolicitarea ochilor. Privitul în mod constant al unor obiecte ce se află la o distanță foarte mică de ochi suprasolicită mușchii oculari. Dacă atunci când citești ai tendința să ții cartea foarte aproape de a ochi, află că acest lucru te afectează mai mult decât te așteptai. Ochii sunt mult mai relaxați și funcționează optim atunci când trebuie să privească spre obiecte aflate la distanță.

Expunerea la soare fără protecție pentru ochi. Ochelarii de soare sau pălăria nu ar trebui să lipsească atunci când stai o perioadă prelungită în razele directe ale soarelui. Așa cum protejezi pielea aplicând o cremă cu factor de protecție, la fel trebuie să ai grijă și de ochi!

Deficiențele de vedere sau bolile oculare. Persoanele ce suferă de miopie, hipermetropie sau astigmatism sunt mai predispuse să sufere de oboseală oculară, mai ales dacă afecțiunea nu este tratată corespunzător.

Oboseala generalizată și stresul cronic. Cu cât întregul organism este mai obosit sau stresat, cu atât și ochii vor rezista mai puțin la efort.

Fumatul și mediile toxice. Dacă ești fumător sau obișnuiești să stai mult în medii în care se fumează, și ochii tăi vor avea de suferit, nu doar sistemul respirator. La fel se întâmplă și dacă ești expus la poluare, praf sau medii toxice cu aburi sau vapori.

Purtarea ochelarilor cu dioptrie greșită. Dacă simți că ochelarii pe care îi ai nu te mai ajută să vezi bine, cel mai indicat este să mergi la un consult. Este posibil ca miopia sau hipermetropia, după caz, să fie mai severă și să ai nevoie de lentile noi. Oboseala oculară se poate instala și dacă ai ochelari pe care nu îi porți, suprasolicitând ochii.

Dieta. Dacă ai o dietă dezechilibrată, obișnuiești să consumi alimente ce provoacă inflamații în corp, (fast food, prăjeli, dulciuri, băuturile bogate în zaharuri) întregul organism are de suferit, inclusiv ochii. O alimentație bogată în fibre, vitamine și minerale te va ajuta să scapi și de oboseala oculară.

Cum scapi de oboseala oculară în mod natural?

Acum că ai descoperit care ar putea fi cauza oboselii ochilor tăi, e bine să știi și cum îi poți ajuta în mod natural.

Remedii naturale pentru oboseala oculară

Știai că ochii tăi se pot concentra pe aproximativ 50 de lucruri pe secundă și că dintre toți mușchii din corp, mușchii care controlează ochii sunt cei mai activi? Nu e de mirare că ochii obosesc atât de repede dacă sunt suprasolicitați. Oboseala oculară (surmenajul ocular sau astenopia acomodativă) este o problemă de sănătate din ce în ce mai des întâlnită, iar principalii factori sunt orele petrecute în fața ecranelor iluminate artificial și simplul fapt că ne odihnim mai puțin.

Un studiu publicat în 2016 a concluzionat că „în zilele noastre, din ce în ce mai mulți studenți suferă de oboseală oculară pentru că utilizează în mod frecvent calculatoare și dizpozitive cu ecrane iluminate artificial atât în scopuri educative, cât și recreative sau pentru a socializa”.

Cercetătorii spun că folosirea intensă a ochilor, concentrarea prelungită, expunerea la lumină puternică, cititul unui text mic, într-o lumină slabă sau a unui text la distanță, scrisul, condusul, folosirea îndelungată a telefonului mobil sau a calculatorului, uitatul la televizor, jocurile video, privitul în direcția soarelui și chiar dieta dezechilibrată pot fi cauzele oboselii oculare.

sursa: ziaruldesanatate.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.