Ovidiu Bojor a dezvăluit secretul stării bune de sănătate până la o vârstă înaintată- ”Regula celor trei de 8”

foto: lataifas.ro

A trăi mult și bine este dezideratul fiecărui om, însă aceasta nu depinde în totalitate de noi, ci de pronia divină. Sănătatea este însă un dar al lui Dumnezeu, și de aceea avem datoria de a face tot ce ne stă în putință pentru a o păzi.

Trupurile noastre sunt temple ale Duhului Sfânt, și ele trebuie îngrijite cu responsabilitate, însă fără să facem excese. Corpului trebuie să-i dăm cât are nevoie pentru a supraviețui, nu mai mult.

Tot ce este surplus înseamnă plăcere, desfătare, patimă. Tot ce este nefolositor înseamnă viciu – și acestea ne aduc boală și dezechilibre.

Regula celor trei de 8

Doctorul în farmacie Ovidiu Bojor, ajuns la o venerabilă vârstă, ne oferă câteva secrete ale longevității, pe care domnia sa le-a aplicat cu succes în propria lui existență.

Un lucru extrem de important este să respectăm zilnic regula celor trei de 8:

• 8 ore de activitate
• 8 ore de odihnă activă
• 8 ore de somn

Odihnă activă înseamnă mișcare fizică (plimbări prin natură) sau mentală (lectură, muzică etc.). În opinia academicianului, acesta este un ciclu ideal pentru organism. Foarte puțini sunt însă cei care reușesc să îl respecte.

Recomandarea profesorului Bojor este să încercăm pe cât se poate să respectăm măcar cele 8 ore de somn pe noapte. Acest lucru este cu atât mai important cu cât înaintăm în vârstă.

Un alt aspect, la fel de important, este să nu mergem niciodată la culcare imediat după ce mâncăm. Ideal ar fi să lăsăm să treacă cel puțin 3 ore între cină și somnul de noapte.

De asemenea, este benefic pentru trup ca seara, înainte de culcare, să facem o scurtă plimbare în aer liber, iar pentru suflet, să facem o rugăciune, mai mică sau mai lungă. Mișcarea este esențială pentru buna oxigenarea a organismului.

Pentru prelungirea vieții, este necesar să evităm pe cât posibil poluarea, care planează astăzi asupra noastră din toate părțile.

Dacă nu putem controla poluarea aerului, putem cel puțin controla poluarea pe care ne-o provocăm singuri: prin fumat, prin consumul ridicat de alcool, medicamente sintetice, băuturi comerciale, dulciuri, produse rafinate și aditivate, conserve.

Pentru a ne păstra sănătatea, este vital să menținem o relație cât mai strânsă cu natura. Să mâncăm cât mai natural, să petrecem cât mai mult timp în natură, să apelăm mai des la ajutorul plantelor.

Primăvara și vara sunt perioade de mișcare, de activitate maximă, iar toamna și iarna sunt anotimpurile odihnei, ideale pentru recuperare, meditație.

„Secretul constă în cumpătare. Chiar dacă uneori muncesc mai mult de opt ore, niciodată nu renunța la cele opt ore de somn. În ceea ce privește alimentația, se spune că suntem ceea ce mâncăm și cum mâncăm”.

Secretul unei stări bune de sănătate

Profesorul Ovidiu Bojor a dezvăluit într-un interviu secretul stării sale bune de sănătate la o vârstă atât de înaintată:

„Metaforic vorbind, unii oameni mănâncă cu polonicul, iar alții cu lingura. Repede și pe fugă. Eu, în schimb, mănânc cu „lingurița”, adică mestec fiecare îmbucătură de cel puțin 20 de ori. Și știți de ce? Pentru că digestia începe în cavitatea bucală, sub acțiunea enzimelor, și prin urmare, stomacul nu trebuie să mai muncească până la epuizare.

Așa se explică faptul că am o stare bună de sănătate bună la 87 de ani. Nu am probleme de tranzit intestinal și, în plus, îmi sunt protejați ficatul și rinichii. Recomand cinci mese ușoare pe zi, în jurul orelor 9, 12, 16, 18, 21”.

Trebuie să fim conștienți de faptul că deși viața noastră se va încheia la un moment dat, sufletul va dăinui pentru totdeauna. Trebuie să credem cu tărie în veșnicia sufletului, ca să ne păzim și sănătatea psihică și să lucrăm la fel de mult și pentru sănătatea spirituală.

Rugăciunea, mulțumirea adusă lui Dumnezeu pentru toate (și bune și rele), iubirea pe care o dăruim, curățarea sufletului de patimi și de păcate prin spovedanie, înnoirea și întărirea spirituală prin împărtășirea cu Sfintele Taine și participarea la slujbele Bisericii – toate acestea sunt medicamente pentru suflet.

sursa: adevarul.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.