Pâine de casă fără maia: rețeta e simplă! Pufoasă, aromată, cu coajă crocantă

foto: ecology.md

Dacă până acum nu ați copt pâine deoarece credeați că e foarte complicat, atunci această rețetă e pentru voi! Datorită ei, vă veți putea bucura apropiații cu pâine pufoasă și aromată în fiecare zi. Fără frământări îndelungate.

Pâinea iese destul de umedă în interior, cu pori mari și coajă crocantă. Aceasta va fi pe placul amatorilor de ciabatta – pîinea italiană albă. Drojdiile proaspete pot fi înlocuite cu cele uscate, iar pentru această cantitate de făină vor fi suficiente și 4 g (aproape trei pătrimi de lingură).

Ingrediente:

Făină de grîu – 530 g

Apă – 420 ml

Drojdie – 10 g

Sare – o linguriță

Prepararea

Dizolvați drojdia în apă caldă (37-39 de grade). Cerneți făina, adăugați sarea, turnați drojdia. Frământați un aluat de consistență medie. Acoperiți vasul cu o folie cu orificii mici pentru aer (tifon) și lăsați-l 2 ore la temperatura camerei.

Peste 2 ore, aluatul trebuie să crească în volum de 2 ori, iar pe suprafața lui vor fi multe bule de aer. Nu uitați că aluatul nostru e fără frământare, de aceea, fără a-l aduna, acoperiți vasul cu un capac cu gaură și puneți-l în frigider pe noapte.

Dimineața scoateți aluatul. Ca să nu se lipească de mâni, presărați mâinile cu făină. Adunați aluatul în făină.

Puneți aluatul pe o foaie de hârtie de copt, presărată cu făină și lăsați să crească încă 40-60 de minute. Între timp, încălziți cuptorul pînă la 235 de grade.

Faceți 3 tăieturi în aluat și puneți-l pe tavă în cuptor, în mijloc. Pe nivelul de jos, puneți o altă tavă cu 15 linguri de apă fierbinte, pentru a crea efectul de baie. Coaceți pâinea 45 de minute, apoi scoateți-o din cuptor și răciți-o.

Aluatul pentru pâine se păstrează bine în frigider timp de 2 săptămâni, pentru a putea coace în orice moment pâine proaspătă pentru masă. Nu uitați doar să-l acoperiți cu o folie de plastic.

sursa: ecology.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.