Pâine dietetică, semi-preparată – o rețetă concepută și recomandată de medici

Această pâine a primit calificativul de „semi-preparată” deoarece nu este coaptă în cuptor, ci fiartă pe aragaz.

Nu este o rețetă obișnuită de pâine, ci una neconvențională, care se încadrează mai curând în categoria preparatelor dietetice sau de substituție în regimuri alimentare speciale. Se prepară din mai multe tipuri de cereale, care se fierb pur și simplu cu apă.

Paine dietetica

Rețeta a fost publicată în cartea Centrului Medical Naturalia – „Conceptul alimentului integral”, la care au contribuit autori cu specializare în medicină și cercetare, precum dr. Pavel Chirilă, Mădălina Popescu, Nicoleta Sturzu, Corina Munteanu, Steliana Mițan și Daniela Chiriac.

Pâine dietetică – rețetă

Ingrediente

• 100 g de făină de orez
• 50 g de făină de porumb (mălai)
• 25 g de făină integrală de grâu/ovăz/hrișcă/orz
• 250 ml de apă
• sare neiodată

Preparare

Amestecați toate tipurile de făină într-un bol. Puneți apa într-o cratiță pe foc. Când începe să clocotească, adăugați amestecul de făinuri în fir, amestecând rapid și continuu, pentru a preveni formarea de cocoloașe.

Se lasă să fiarbă câteva minute, până când se îngroașă și se transformă într-o pastă moale, fiartă bine.

Se toarnă într-un strat uniform pe un tocător de lemn mare, sau într-o tavă, și se lasă să se răcească. O altă variantă ar fi să o modelați sub forma unui sul, pentru a o tăia rondele, ca feliile de pâine.

După ce s-a răcorit puțin, se poate porționa (tăia în bucăți pătrate), iar după ce s-a întărit, se poate desface bucăți.

Autorii acestei rețete susține că o astfel de pâine poate fi cel mai bun înlocuitor al pâinii coapte, făcute în casă sau a celei din comerț.

Are un grad de digerabilitate ridicat și poate fi inclusă în regimul alimentar al celor sănătoși sau bolnavi. Este cu atât mai indicată în dieta persoanelor cu surplus ponderal sau cu probleme de sănătate la nivel cardiovascular sau metabolic.

Nu este o pâine pufoasă, ci mai degrabă umedă și moale la interior. Ca recomandare de consum, se poate servi cu murături (varză sau castraveți murați), sau cu semințe măcinate.

Sursă: Centrul Medical Naturalia, Conceptul alimentului integral. Rețete, Cap. V., Pâine și Cracker, Pâine dietetică semi-preparată, Editura Christiana, București, 2015, p. 54

Articol preluat de pe portalul lataifas.ro

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.