Paradoxurile vieții, enunțate de Viktor Frankl, un celebru psihiatru vienez: ”Cine vrea să-și găsească scopul în viaţă, să uite de el, şi cine vrea să-l piardă, să-l caute”

foto: adamleipzig.com

Paradoxurile vieții, enunțate de Viktor Frankl, un celebru psihiatru vienez.

Cine vrea să se odihnească, trebuie întâi să se obosească, şi cu cât mai obositoare va fi activitatea pe care o va face cu atât mai bună va fi odihna de care va avea parte.

Pe de alta parte cine va încerca să se odihnească conştient va avea parte de stress şi tocmai de lipsă de odihnă tocmai din cauza dorintei sale conştiente de a se odihni.

Aşadar pentru a te odihni, e nevoie să faci opusul odihnei. Paradoxal, nu-i aşa ?

Cine vrea să mănânce bine, trebuie întâi sa se înfometeze si cu cât foamea va fi mai mare cu atât mâncarea va fi mai bună.Aşadar pentru a mânca bine, e nevoie întâi să nu mănânci. Paradoxal.

Cine vrea să se relaxeze, trebuie să se streseze, iar relaxarea va veni apoi de la sine, ca o întoarcere la echilibru pe care corpul o face fără intervenţia mea, a omului.

Cine vrea să-si găseasca scopul în viaţă să uite de el, şi cine vrea să-l piardă, să-l caute.

De vrei să pierzi lucruri, străduieşte-te să nu le pierzi, şi de vrei să ţi se întâmple lucrul de care ţi-e frică, fugi de el !

Oricine îşi doreşte o erecţie n-o are,şi cine nu şi-o doreşte o are. Nu te poti simti excitat dorindu-ţi să te simţi astfel, dar vei alunga cu siguranţa orice urmă de excitare în măsura în care încerci s-o obţii.

Oricine se străduie să iubească nu iubeşte, şi cine nu îşi propune să iubească ajunge deseori să iubească.

Oricine îşi doreşte să fie atras de partener, nu mai e atras, pentru că dacă ar fi, nu şi-ar mai dori să fie.

De vrei să nu mai iubeşti pe cineva, doreşte-ţi / străduieşte-te să-l iubeşti.

Orice dorinţă conştientă a omului, e compensată ce o forţă echivalentă inconştientă, dar de sens opus.

Emil Cioran spunea că există oameni care caută sensul vieţii fără a-l găsi şi oameni care îl gasesc fără a-l căuta.

Oamenii îşi doresc fără să aibă, şi au fără să-şi dorească. Paradoxal, dar poate că tocmai în acest paradox, se găseşte unul din secretele vieţii.

Iisus spune că oricine se va face pe sine mic, va fi făcut de către “Altcineva” mare. Orice om se face pe sine mic, va fi făcut mare de către Dumnezeu. “Eu sunt mic tu fă-mă mare”…îmi amintesc că spuneam în una din rugăciunile din copilărie, expresie la care încă nu am renunţat încă. Omul şi Dumnezeu sunt metafore pentru Conştient şi Inconştient, care se completază unul pe celălalt. “Ceea ce nu-i cu putinţă la om, e cu putinţă la Dumnezeu”…era o vorbă din străbuni.

Spunea cineva:‎ “Când te străduieşti să “iubeşti” pe cineva, iubirea ta este ca o cretă ce zgârie tabla. Când te forţezi să fii amabil şi calm, nu reuşeşti decât să stârneşti neîncredere. Când încerci să te relaxezi nu obţii decât şi mai multă tensiune. Viaţa are un secret care ţi-e revelat doar atunci când renunţi la a-l mai căuta.”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *