Pentru bărbați. Ce nu se spune despre cancerul de prostată

foto: femmeactuelle.fr

Forma cea mai raspandita de cancer in randul barbatilor peste 40 de ani este localizata la prostata, glanda ce se gaseste sub vezica si produce o parte a fluidului seminal. Dat fiind ca se gaseste atat de aproape de vezica si uretra, problemele in aceasta arie provoaca in mod invariabil si probleme de urinare. Cu toate ca incidenta cancerului de prostata nu a crescut, procentul de tratamente agresive cum este radioterapia si chirurgia a crescut cu 36 %.

Luand in considerare toate cazurile de cancer din USA intre 1983 si 1989, plus datele furnizate de Centrul National pentru Statistica Sanitara, s-a constatat ca a existat o crestere modesta a cancerului de prostata ( datorata mai ales unor tentative majore de a descoperi boala intr-un stadiu precoce). In timp ce, nu s-a constatat o crestere a acestui tip de cancer in faza in care se raspandeste si este fatala. In schimb, procentul operatiilor chirurgice de extirpare a prostatei a crescut cu 35% anual, iar aceste interventii agresive nu au dus nici la cea mai mica variatie a procentului de supravietuire .

Exista probe evidente ca tratamentul conservativ al cancerului de prostata, descoperit din timp, de tipul : ”asteptam sa mai vedem”, si folosirea altor forme de terapie cum ar fi cel hormonal (decat sa se apeleze imediat la chirurgie) ar putea fi decizia cea mai buna, in special pentru barbatii de o anumita varsta. In particular, pentru barbatii peste 70 de ani, sunt mai multe probabilitati sa moara cu cancerul de prostata, dar nu din cauza lui. In marea majoritate a cazurilor, cancerul de prostata nu se raspandeste.

Pe parcursul a doua studii, ce au durat un deceniu de observatii, tumorile crescusera doar local, fara sa se difuzeze la alte organe, la doua treimi din pacientii care au urmat un tratament hormonal. Pentru barbatii peste 70 de ani, nu numai ca prostatectomia nu e mai buna decat asteptarea (cu monitoraj) , dar poate fi chiar daunatoare. Treizeci de zile dupa operatie, aproape 2% din barbatii peste 75 de ani, decedeaza. Rata de supravietuire poate fi mai inalta la grupurile la care nu s-a intervenit chirurgical decat la cele ce au fost supuse chirurgiei. Multi pacienti ce se supun operatiei mor de boli legate de complicatiile cardiace, in decursul unei luni de la interventie.

Pe langa faptul ca nu amelioreaza rata de supravietuire, orice tip de tratament medical, fie cu medicamente fie cu operatii chirurgicale, influenteaza negativ calitatea vietii. S-a constatat ca pacientii care s-au supus unui tratament, s-au simtit mult mai rau, in termeni de functii sexuale, urinare si intestinale, fata de pacientii care s-au supus doar monitorajului.

Dar lucru important este ca, chirurgia radiala este indicata doar unui numar foarte limitat de cazuri : acelea in care cancerul este in primul stadiu si se gaseste doar la glanda, nu si la capsula ce o contine sau la nodulii limfatici. Oricum, marea majoritate a dovezilor demonstreaza ca tratamentul conservativ poate fi o alegere rationala pentru pacientii de orice varsta, ce se gasesc in primul sau al doilea stadiu al bolii.

Extras din cartea “Ciò che i dottori non dicono: la verità sui pericoli della medicina modern”, Lynne McTaggart –  Editura Macro

Articol preluat de pe portalul informatiicenzurate.blogspot.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.