Peştera stranie din Vâlcea, unde toate animalele au fost pietrificate

pestera-caprelor

Există, în Vâlcea, un loc blestemat, un loc în care legendele prind contur. Un loc unde se spune că animalele au fost împietrite.

Peştera Caprelor este locul unde toate fiinţele vii au pierit sub armura de stâncă. Legenda a plecat de la faptul că, în timpul unei furtuni, un păstor a vrut să se adăpostească în pântecul munţilor. Dar peştera era vrăjită şi toată turma sa a fost împietrită.

Altă legendă spune că, de fapt, urmărită de hoţi, o femeie s-a ascuns cu turma de capre în peşteră şi, pentru că nu a vrut să fie siluită de atacatori, s-a rugat la Dumnezeu să-i dea chip de piatră.

Nu se ştie adevărul, dar cine calcă în Peştera Caprelor, o minune a Vâlcii printre zecile de peşteri de pe Valea Cheii, va rămâne suprins de formele ciudate ale stalagmitelor, ale baldachinelor, toate asemănătoare turmei de animale din legendă.

Peştera Caprelor este situată în Munții Căpățânii, pe raza localităţii Băile Olăneşti, în bazinul superior al râului Cheia, la o altitudine de 950 de metri. Are o suprafață de jumătate de hectar şi este o cavitate în versantul stâng al văii Cheia. Înfăţişează depuneri semnificative de carbonat de calciu, rezultate prin dizolvarea calcarului de către apele de infiltrație. Acestea au modelat mai multe forme concreționare precum stalagtite, stalagmite, baldachine, ghirlande, pânze. Peştera adăpostește faună fosilă de urs și hienă de peșteră.

Peştera s-a dezvoltat pe o lungime de 165 de metri şi prezintă o diferenţă de nivel de 4 metri. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată în 1983 şi apoi reconfirmată, prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000.

Accesul către peşteră se face din DN64A Râmnicu Vâlcea – Olăneşti, până în satul Cheia, apoi pe un drum forestier şi pe potecă nemarcată, pe malul stâng al pârâului Cheia, până în Cheile Cheii.

Tot aici se află Peştera Clopot, Peştera Lacului Verde, Peştera cu Perle şi altele.

Mihai IONESCU – Articol relatat de portalul RâmnicuVâlceaWeek.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.