Românii au o genă care îi face mai puțin expuși în fața COVID-19. Tot strămoșii ne scapă și de epidemie…
O diferenţă din secventa ADN ar putea explica de ce românii şi ceilalţi oameni din estul Europei şi din ţările scandinave par mai rezistenţi la COVID-19.
Cercetătorii belgieni au descoperit că esticii au o genă care-i apără de noul coronavirus. În Italia puţini români au pierdut lupta. Experţii spun însă că nu trebuie să ne bazăm pe asta şi să respectăm măsurile de protecţie.
Se pare că est-europenii, inclusiv românii, ar beneficia de o genă care i-ar face mai puțin susceptibili la infecția cu COVID-19, scrie digi24.ro.
Joris Delanghe: ”Am observat desigur că există o mare diferență între severitatea cu care se manifestă COVID-19 în unele state față de altele. Spania, de exemplu, sau Italia, au fost extrem de afectate, în timp ce alte țări, în care virusul ajuns cam în același moment, au fost afectate într-o măsură mult mai mică. Statele Europei de Est, de pildă, par să fi fost mai protejate. Inițial, s-a crezut că în Italia virusul a fost mult mai virulent, sau că a suferit mutații, dar aceste ipoteze nu s-au confirmat.
Descoperirea frapantă pe care am făcut-o a fost că, pe harta regiunilor genetice din Europa, care au un anumit gradient Est-Vest, polimorfismul (n.r. – genei) ACE1 are o legătură directă cu mortalitatea COVID-19. În Estul Europei, polimorfismul de tip D al ACE1 e prezent la 60-65% din populație, în timp ce, în vestul Europei, e prezent la numai 50-55%, notează stiri.tvr.ro
Prof. dr. Maria Puiu, şefa Centrului de Medicină Genomică, UMF „Victor Babeş” Timişoara: Patrimoniul genetic este întotdeauna variabil şi, ca atare, nu este un aspect întâlnit numai la coronavirus. Studiile au arătat că unii pacienţi sunt mai uşor afectaţi de HIV, de virusurile gripale, de virusurile herpetice.
Geneticianul Florina Raicu de la UMF Bucuresti spune că nu ar trebui să ne imaginăm că ne va proteja un ADN dacic. Şi să continuăm cu distanţarea socială şi cu testarea. Dacă se va confirma că într-adevăr backgroundul genetic asigură protecţia, va fi nevoie de alte studii privind rezistenţa naturală, spune expertul.
Cercetarea belgienilor a apărut în contextul discuțiilor despre tulpinile noului coronavirus.
Prof. dr. Maria Puiu, şefa Centrului de Medicină Genomică, UMF „Victor Babeş” Timişoara: Este foarte important să aflăm şi cu ce tip de tulpini sau cu ce variabile de coronavirus ne confruntăm pe suprafaţa României.
Geneticienii de la Universitatea de Medicină din Timişoara au două aparate de ultimă generaţie prin care pot face secvenţierea virusului. Speră să li se aprobe proiectul de cercetare depus împreună cu universităţile din Cluj şi Craiova.