S-a demonstrat: Minciuna dăunează sănătăţii, chiar şi fizic

foto: Rebel Circus

Minciuna îl afectează şi fizic, şi psihic pe cel care o foloseşte, susţine un studiu publicat recent de psihologii de la Universitatea „Notre Dame“, Indiana (SUA).

Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii au supus 110 participanţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 71 de ani, la anumite teste, timp de mai bine de două luni. Primei grupe, formate din 55 de participanţi, i s-a cerut să spună doar adevărul, putând să omită anumite răspunsuri, să nu le dea sau să le păstreze în secret. Celuilalt grup nu i s-a dat nicio indicaţie, membrii lui putând oricând să mintă.

După 10 săptămâni, specialiştii au constatat că sănătatea grupului care nu minţea era mai bună decât a celui care minţea. Au observat, de asemenea, că, pe măsură ce numărul de minciuni creştea, sănătatea se înrăutăţea, iar când numărul scădea, sănătatea se îmbunătăţea.

Grupul care nu minţea a experimentat mai puţine dureri de gât, de cap, răceli, iar din punct de vedere psihologic, mai puţin stres şi melancolie. În schimb, grupul care nu a primit indicaţii în sensul acesta, permiţându-i-se să mintă, a atins cote de stres mai mari, notează portalul noticiacristiana.com.

Rezultatele, care au fost prezentate la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane de Psihologie, au arătat că există o legătură între a spune minciuni şi starea sănătăţii din cauza faptului că, atunci când o persoană nu minte, nu este stresată cum sunt cele care o fac, pentru că nu are nimic de ascuns. S-a constatat, de asemenea, că onestitatea a contribuit la îmbunătăţirea relaţiilor interumane.

Unii sunt sceptici în ceea ce priveşte concluziile acestui studiu, precum psihologul Robert Feldman, de la Universitatea Massachusetts (SUA), autor al unui bestseller despre minciună. El crede că minciunile nu dăunează sănătăţii fizice. Totuşi, Feldman e convins că adevărul îi face pe oameni mai sănătoşi din punct de vedere psihologic, iar beneficiile se vor vedea în relaţiile cu ceilalţi.

Articol preluat de pe portalul semneletimpului.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.