Șapte obiceiuri proaste care îți slăbesc sistemul imunitar şi fac organismul vulnerabil în faţa oricărei boli

foto: brizbrain.com.au

Cei care se îmbolnăvesc uşor se grăbesc să ia medicamente sau vitamine, pentru a-şi întări sistemul imunitar. Însă, medicii spun că nu este suficient. Mai mult decât atât, cu toate terapiile medicale, dacă nu schimbăm lucruri esenţiale în activitea zilnică, organismul nostru va avea de suferit.

Doctorii vorbesc despre obiceiuri nesănătoase care sunt mai greu de controlat, iar efectele în timp ajung să fie mai periculoase decât atunci când intrăm în contact cu un virus sau o bacterie.

Păstrarea organismului în cea mai bună formă ţine de exerciţiu, dar şi de determinarea în a nu mai face mereu aceleaşi greşeli.

Specialiştii contactaţi de revista Buslte.com au întocmit o listă cu şapte obiceiuri proaste care slăbesc sistemul imunitar şi fac organismul vulnerabil în faţa oricărei boli.

1.Stresul

Multe studii scot în evidenţă cât de periculos este stresul şi ce efect puternic are asupra sistemului imunitar. Atunci când oamenii sunt sub stres sau în depresie, organismul se comportă ca şi cum ar fi în aceeaşi stare, de aceea va fi în dificultate pentru a lupta cu microbii sau virusurile. Mai mult decât atât, procesul de vindecare, de pildă în cazul unei răceli, va dura mult mai mult.

2. Statul între patru pereţi

Cu cât o persoană petrecere mai mult timp între patru pereţi, cu atât organismul acesteia nu va fi pregătit să se conformeze vremii de afară. În plus, expunerea la soare înseamnă vitamina D, care este crucială pentru activarea sistemului imunitar. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au remarcat că lipsa vitaminei D slăbeşte sistemul imunitar. Aproape 80 la sută din populaţia globului are deficit de vitamina D. Mulţi apelează la suplimente, însă expunerea la soare este metoda naturală şi cea mai eficace.

3. Mâncarea nesănătoasă

Calitatea alimentelor este foarte importantă, deşi, deseori, poate fi un aspect uşor trecut cu vederea. O calitate proastă înseamnă epuizarea sistemului imunitar, spun specialiştii. Substanţele chimice şi organismele modificate genetic pot produce ravagii în corpul nostru. Iar revenirea va fi de lungă durată.

4. Băutura în exces

În timp ce alcoolul poate face pe cineva să se simtă mai relaxat, pentru organism efectele sunt dezastruase. Explicaţia este aceea că organele vitale sunt puse să lucreze suplimentar, de pildă ficatul, ceea ce duce în timp la slăbirea sistemului imunitar. Alcoolul poate avea un efect imediat, studiile arată că organismul nostru simte presiunea la 20 de minute după ce o persoană a început să consume alcool.

5. Lipsa de mişcare

Exerciţiile şi mişcarea fizică sunt foarte importante şi funcţionează ca un puternic stimulent pentru sistemul imunitar. Practic, determină modificări ale celulelor albe din sânge, astfel încât acestea să circule mai rapid, ceea ce face organismul să detecteze boli mai devreme şi să lupte pentru recuperare.

6. Statul târziu noaptea

Multe cercetări ştiinţifice au arătat că lipsa somnului predispune la răceli şi expunerea la virusuri. Corpul nostru se reface, se resetează în timpul nopţii. Puţin somn va însemna un stres pentru corp, iar sistemul imunitar nu va putea lupta cu bolile şi epuizarea.

7. Fumatul

Fumatul epuizează corpul de vitamine şi minerale, iar efectele sunt similiare ca în cazul consumului de alcool. Nu doar că suntem expuşi riscului de boli grave, dar ne vom lupta şi cu răcelile mult mai des.

Eliminarea acestor obiceiuri proaste din rutină va duce la consolidarea sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că organismul nostru va suferi mult mai puţin şi vom avea mai multă putere să ne luptăm cu diverse boli.

sursa: reteauadestiri.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.