Semnal de alarmă! Cum îți influențază viața și sănătatea ”energia verde”

foto: tjogel.org

Turbinele eoliene produc infrasunete care pot avea efecte negative asupra sanatatii celor ce locuiesc in imediata lor apropiere, la o distanta de 5-10 km de acestea.

Instalatiile de eoliene de producere a curentului electric se fac vinovate de tulburari vizuale, angoasa, iritabilitate, tulburari de somn , deprimare si acufene, sugereaza studiile recente.

Instalatiile eoliene industriale au cel putin 100 metri inaltime, iar palele lor executa cate 1 500 rotatii pe minut.

Zgomotul produs de o turbina eoliana gigantica ajunge catre 120 decibeli (dB) la nivelul superior al instalatiei, la nacela (echivalent cu zgomotul produs intr-un club), potrivit inginerilor din domeniu, si 45 dB la o distanta de 300 metri (cam cat zgomotul dintr-un birou).

Evident, trebuie luat in calcul si numarul de turbine eoliene din zona afectata, dar si alti factori, precum relieful, zgomote de fond etc. Dar, exista si infrasunetele imperceptibile urechii umane (cu frecventa sub 20 Hz). Ele sunt sunt vibratii acustice de frecventa foarte joasa.

Dr. Hartman, specialist in infrasunete (laboratorul BGR, Germania), spune ca acestea sunt produse de rotatiile palelor, care creeaza fluxuri de unde de frecventa scazuta cand se misca in fata turnului. Frecventa depinde de viteza de rotatie a eolienei.

Conform cercetatorului A. LePichon, de la Comisariatul francez pentru energie atomica, aceste infrasunete generate de un parc eolian cu circa 7 turbine inalte de 100 metri se propaga pana la 5-10 km.

Infrasunetele generate de parcurile eoliene pot avea efecte negative periculoase, asupra sanatatii omului, caci expunerea continua la actiunea acestora mareste sensibilitatea, care difera de la un individ la altul.

Experimente in acest sens sunt in desfasurare in diferite tari, insa rezultatele le vom avea de-abia peste aproximativ 20 ani.

Exista observatii clinice, facute de medici, care ”au scapat” in presa internationala si medicala.

Acestia vorbesc despre simptomele urmatoare: tulburari vizuale, angoasa, iritabilitate, greturi, diaree, tulburari de somn si de repaus, acufene, deprimare.

Simptomatica descrisa de doctori seamana destul de mult cu tulburarile provocate in general de infrasunete.

In Danemarca, unde eolienele au fost puse in functiune deja de 30 ani, guvernul a reactionat la presiunea publica, oprind instalarea noilor eoliene terestre, mai ales din cauza riscurilor pentru sanatate.

Sunetele si infrasunetele generate de turbinele eoliene au un impact clar asupra sanatatii omului.

Dezvoltatorii din domeniul energiei verzi au obligatia instaurarii de masuri adecvate pentru scaderea riscurilor asupra sanatatii riveranilor. Una din masuri este interdictia amplasarii locuintelor la mai putin de 1 600 metri, daca tinem cont de sunete si la minimum 5 kilometri daca tinem cont de infrasunete

sursa: ele.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.