Semnele că bei prea multă cafea

Îți începi ziua cu o ceașcă de cafea aromată, bei și după-amiaza și în orice moment în care vrei să te relaxezi? Află cum îți dai seama dacă bei prea multă cafea.

Deși are multiple beneficii pentru sănătate, cafeaua trebuie consumată în cantitatea potrivită. Cu siguranță că este varianta ideală pentru a-ți începe dimineața cu zâmbetul pe buze, însă nu vei obține mereu efecte pozitive dacă dublezi sau chiar triplezi numărul de cești. În niciun caz nu trebuie să renunți la cafea, dar trebuie să fii atent cât de des bei și dacă te afectează negativ.

Dacă bei prea multă cafea pot apărea următoarele efecte secundare:

Te simți agitat

Cafeaua stimulează sistemul nervos central prin creșterea nivelului de adrenalină, dopamină și glutamat. „Activarea acestor compuși poate determina apariția agitației, anxietății, a pulsului rapid sau a palpitațiilor și, în unele cazuri, a acceselor de furie”, explică dr. Michael Yasso, profesor de neurobiologie de la Universitatea din California.

Soluția: Alege varianta decafeinizată pentru că va reduce, fără să elimine, consumul de cafeină. De asemenea, dr. Yasso nu recomandă cafeaua în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

Ești foarte obosit în mijlocul zilei

Este adevărat că o ceașcă de cafea îți dă energie și te ajută să te concentrezi rapid, dar odată ce trece efectul cafeinei te vei simți și mai obosit decât înainte. În urma studiilor realizate s-a constatat că productivitatea și corectitudinea sarcinilor realizate ar putea fi afectate negativ de cafea. „Poate vrei să fii mereu pe fază, dar dacă bei prea multă cafea vei obține exact efectul opus. Este vorba despre o sursă de energie falsă, care te face să te simți epuizat după câteva ore”, potrivit dr. Jenna Braddock, nutriționist certificat.

Soluția: În loc să apelezi la cafeină, mai bine ia o gustare consistentă atunci când te simți obosit. Numai alimentele pot furniza o sursă reală de energie, fără să te simți mai rău după un interval scurt.

Urinezi foarte des

Cafeaua are un efect diuretic și poate crește frecvența drumurilor la toaletă, mai ales dacă până acum nu ai băut foarte des. „Deși studiile au demonstrat că nu deshidratează organismul, dacă bei multă cafea fără să consumi o cantitate suficientă de apă, în cele din urmă vei resimți efectele negative”, consideră dr. Corinne Dobbas, nutriționist certificat din San Francisco.

Soluția: Ia și o gustare alături de ceașca de cafea. Mâncarea va încetini mișcarea lichidului spre stomac și sistemul digestiv, astfel încât nu vei mai merge la fel de des la toaletă.

sursa: eva.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.