Sfaturi practice pentru o memorie mai bună. Vor stimula cu adevărat creierul pentru a reţine mult mai uşor

foto: blick.ch

Sunt diverse metode la care apelăm cu toţii când vine vorba de a avea o memorie bună. Unora le este uşor să memoreze cu muzică pe fundal, altora le este mai uşor să scrie pe o hârtie ce vor să reţină, dar, potrivit mai multor studii de pe piaţă, procesul de a-ţi îmbunătăţii memoria poate fi chiar foarte uşor.

Aceste sfaturi practice pentru o memorie mai bună îţi vor stimula cu adevărat creierul pentru a reţine mult mai uşor.

1. Jocuri pentru memorie (brain games)

Ajungem la un moment în viaţă când ne formăm deja o rutină: ne trezim, mergem la şcoală/facultate/muncă, venim acasă, ne relaxăm. O rutină este foarte greu de spart, deoarece creierul nostru ştie că aceasta este calea cea mai uşoară de a-şi petrece ziua.

Clătinarea rutinei stimulează creierul pentru a se dezvolta în continuare. Pe piaţă există foarte multe site-uri care promovează jocuri pentru minte (căutarea simplă pe un motor de căutare după „brain games” ne va da rezultat multiple site-uri), dar şi metoda clasică de jocuri pe care le găsim prin ziare sunt la fel de bune: rebus, sau sudoku.

De asemenea, un alt drum de la muncă către casă, sau citirea unei cărţi pe drum spre casă poate activa părţi folosite mai puţin de către creier. Tot ce este nou, amuzant sau reprezintă o provocare îţi poate stimula creierul şi îmbunătăţi memoria.

2. Mănâncă alimente pentru creier

Mâncarea este combustibilul organismului, dar şi al creierului. Mâncând o dietă bine balansată, nu doar că îţi va îmbunătăţi memoria, dar va reduce şi riscul de boli mintale la bătrâneţe.

Mănâncă mult omega3, care se poate găsi în cea mai mare parte a peştilor şi fructelor de mare. Însă dacă nu îţi plac fructele de mare, mănâncă mai multe nuci, spanac, broccoli şi fasole.

Totodată, mănâncă multe fructe şi legume, deoarece conţin antioxidanţi care luptă pentru sănătatea celulelor creierului.

3. Fă exerciţii fizice

Dacă faci mişcare în fiecare zi îţi păstrezi corpul sănătos, dar şi creierul. Dacă pierzi în greutate nu doar că îţi restaurează forma fizică normală, dar şi îmbunătăţeste funcţiile memoriei.

Mergând pe jos de la șase până la nouă kilometri pe săptămână, mai ales pe masură ce îmbătrânim, ajută la funcţionarea corectă a memoriei. S-a demonstrat că, după nouă ani de acest tip de exercițiu, veţi avea un creier mai voluminos decât cineva care a dus un stil de viata mai sedentar.

4. Dormi îndeajuns

Este simplu de înţeles că somnul are un rol important în starea noastră de zi cu zi, dar acesta este un factor foarte important şi când vine vorba de memorie. Probabil ştiţi deja că a învăţa pentru un examen în seara de dinaintea sa nu ajută deloc la o memorie bună şi eficientă. Mai mult, persoanele care fac acest lucru nu dau randament la potenţialul lor maxim şi se confruntă adesea şi cu binecunoscutul blocaj de memorie.

Ştiai că memoria noastră se îmbunătăţeste foarte mult în timpul somnului? Ei, bine, creierul nostru este foarte ocupat chiar şi în timpul somnului. Creierul funcţionează pe memorie, chiar şi pe reorganizarea lor.

5. Mestecă gumă

Un studiu arată că mestecatul gumei ajută indivizii pentru a sta concrentraţi pe sarcina la care lucrează. Cei care mestecă gumă şi-au îmbunătăţit şi memoria pe termen scurt faţă de cei care nu au mestecat. Asigură-te doar că atunci când mesteci gumă nu strici concentrarea altora.

6. Gestionează nivelul de stres

Stresul te face agitat şi poate genera stări negative, având un efect negativ asupra creierului. Mai mult, peste timp, stresul cronic omoară celulele creierului şi dăunează hippocampusului, secţiunea creierul care stochează memoriile şi care formează memoriile noi.

7. Să ai un nivel bun de fier în organism

Deficienţa de fier din organism poate provoca efecte adverse asupra creierului, incluzând problemele de atenţie şi memorie. Studiile au arătat că persoanele care au un nivel scăzut de fier în organism şi care au făcut teste de memorie au terminat testul mai greu, dar au avut şi rezultate mai slabe decât cele cu un nivel bun de fier. Din fericire, există pe piaţă numeroase suplimente alimentare cu fier, iar persoanele care au luat, au reuşit să revina la rezultate normale în privinţa testelor.

8. Strânge-ţi pumnul drept prima dată

Sună dubios la prima vedere, dar studiile au arătat că persoanele care în timp ce învaţă şi îşi strâng prima data pumnul drept, iar apoi pe stângul când a recitit materialul, şi-au adus aminte mai mult decât grupurile care nu şi-au strâns deloc pumnul.

9. Învaţă să te concentrezi

Sarcinile multiple (multitasking-ul) este văzut ca o practică pentru cei care vor să se antreneze în a deveni mai productivi. Dar NU ESTE. A jongla cu mai multe sarcini în acelaşi timp, îţi va distrage atenţie, şi în final nu vei reuşi să te concentrezi bine pe nimic.

10. Gustă câte-o gură de vin roşu

Vinul roşu este bogat în resveratrol, care creşte fluxul de sângelui în creier şi reduce riscul bolii Alzheimer. Totuşi, vinul roşu trebuie consumat cu moderaţie, deoarece se ştie că alcoolul omoară celulele creierului. Doctorii recomandă un pahar pe zi pentru femei, două pahare pentru bărbaţi.

Dacă vrei să stai departe de alcool, resveratrolul se găseşte şi în sucul de afine, sucul de struguri, arahide, struguri proaspeți și fructe de padure.

sursa: zorin.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.