Sfaturi utile pentru sănătate, care te vor ține departe de farmacii și spitale. Totul este posibil, doar tu să vrei

foto: yellowdoorcare.com.au

Sfaturi utile pentru oricine doreste sa se ingrijeasca de sanatatea sa:

1. APĂ CALDĂ DIMINEAŢA.

O ceaşcă de apă caldă băută dimineaţa pe stomacul gol (cu lămâie stoarsă ar fi chiar mai bine) ajunge direct în intestine şi curăţă mucusul acumulat în ziua precedentă. Beţi încă o cană de apă caldă seara.

2. LUBRIFIAŢI, NU INUNDAŢI STOMACUL.

Stomacul are nevoie să fie uns, lubrifiat, dar nu inundat. Consumând lichide în timpul mesei, vă înecaţi enzimele digestive, iar digestia are loc doar parţial. Este preferabil ca lichidele, sucuri sau mai bine apă, să fie băute la 30 de minute distanţă faţă de masă — înainte sau după, dar nu în timpul mesei.

3. MESTECAŢI ÎNCET.

Una dintre cele mai importante recomandări este aceea de a mesteca încet, până când mâncarea devine lichefiată. Savuraţi fiecare înghiţitură de mâncare. Simţiţi compoziţia alimentelor şi reţineţi-le aroma. Procesul digestiv începe atunci când saliva intră în contact cu hrana şi începe masticaţia. Astfel, alimentele mestecate vor trece uşor prin sistemul digestiv şi veţi beneficia de o absorbţie maximă a substanţelor nutritive.

4. MÂNCAŢI NUMAI ATUNCI CÂND SUNTEŢI LINIŞTIT.

Organismul dumneavoastră nu poate digera mâncarea în mod adecvat dacă sunteţi supărat sau tocmai aţi avut o dispută. Mâncaţi atunci când sunteţi liniştit. Digestia va fi mult mai bună în astfel de condiţii.

5. NICI PREA CALD, NICI PREA RECE.

Temperatura alimentelor şi băuturilor care intră în sistemul dumneavoastră influenţează condiţia splinei, bateria dumneavoastră de energie, precum şi alte organe. Băuturile de la gheaţă slăbesc organele. Nici consumul unor alimente fierbinţi, tocmai luate de pe foc, care vă ard vălul palatin, nu este benefic, ca urmare a faptului că vă distruge mucoasa bucală, vă distruge mucoasa gastrică şi degradează papilele gustative. Este de preferat consumul alimentelor, al băuturilor şi al apei la temperatura camerei sau uşor încălzite.

6. DECORAŢI-VĂ FARFURIA.

Când adulmecaţi, admiraţi sau doar vă gândiţi la mâncare, creierul dumneavoastră trece la acţiune, trimiţând glandelor salivare mesajul de a secreta saliva ce conţine enzime digestive. În consecinţă, preparaţi meniuri atractive, delicioase, care să stimuleze digestia.

7. ALTERNAŢI ALIMENTELE.

Nu mâncaţi aceleaşi mâncăruri zi după zi. Nu aveţi nevoie de cantităţi prea mari dintr-un singur aliment; acest fapt poate duce adesea la alergii, sensibilităţi sau intoleranţe alimentare. De exemplu, puteţi să consumaţi un fel de mâncare o dată la patru zile, nu în fiecare zi. Nu numai că veţi preveni alergiile, dar îi veţi furniza organismului o paletă mult mai largă şi variată de substanţe nutritive.

8. ASCULTAŢI-VĂ TRUPUL.

Luaţi aminte la alimentele după care tânjiţi. Dacă vă doriţi foarte tare un anumit aliment — în funcţie de culoarea, mirosul sau sentimentul pe care vi-l dă — lăsaţi-vă dus de val şi bucuraţi-vă de el. S-ar putea ca organismul dumneavoastră să aibă nevoie de anumite substanţe nutritive conţinute în acel aliment. Nu vorbesc de biscuiţii cu ciocolată în acest caz ! Mă refer la acele plante proaspete, fructe, legume, condimente şi multe altele care se găsesc în alimentare şi supermarket-uri. Mergeţi la raionul de fructe şi legume proaspete cu mintea şi spiritul deschise. Ce pare să fie bun ? Ce miroase bine ? Ce alimente par sănătoase şi pline de energie ? Apoi alegeţi.

9. ENZIME ! ENZIME ! ENZIME !

Germenii, legumele şi fructele crude, nucile şi seminţele sunt pline de enzime, cheia unei bune absorbţii a substanţelor nutritive şi a unei sănătăţi vibrante. Pe internet veţi găsi mai multe informaţii despre enzime şi despre metodele de germinare a seminţelor, care pot fi aplicate acasă.

10. MICUL DEJUN.

Mâncaţi întotdeauna ceva sănătos şi consistent la micul-dejun. Acesta este momentul în care energia stomacului dumneavoastră este la cele mai înalte cote, iar sucurile digestive care conţin enzime sunt gata de atac. Dacă aveţi obiceiul să săriţi peste micul-dejun, cu timpul vă veţi slăbi stomacul şi funcţia digestivă. Indiferent cât de puţin mâncaţi, alegeţi ceva sănătos la micul-dejun. Fructele proaspete, terciul de ovăz, mei sau quinoa sunt foarte bune pentru masa de dimineaţă.

11. ACTIV SEARA.

Ultima masă a zilei trebuie să o luaţi cu cel puţin două ore înainte de culcare. Atunci când mâncaţi prea târziu, vă stresaţi şi vă extenuaţi organismul. Nu puteţi să digeraţi eficient o masă luată târziu, în condiţiile în care vă culcaţi cu stomacul plin. Este un lucru nociv pentru organele digestive, inimă şi ficat, ca să nu mai vorbim de apetitul sexual !

12. PREFERAŢI LEGUMELE CRUCIFERE.

Consumaţi cantităţi mari de varză, broccoli, varză de Bruxelles sau conopidă. Aceste alimente sunt foarte bune pentru detoxifierea şi energizarea sângelui.

13. BEŢI SUCURI „VERZI“, DE ZARZAVATURI.

O dată pe săptămână, faceţi-vă un suc verde. Fiind obţinute dintr-o paletă largă de legume verzi, aceste sucuri au un efect de reîntinerire asupra organismului datorită conţinutului lor mare de clorofilă (resursa de energie vitală a plantelor), care ajută la purificarea sângelui, producerea globulelor roşii, detoxifierea organismului şi producerea energiei. Sucurile verzi sunt un combustibil perfect pentru organism. Conţinutul ridicat de apă ajută la asimilarea lor rapidă, iar leguma se transformă în suc aproape în totalitate, cu excepţia fibrelor,    partea nedigerabilă a plantelor. Sucurile verzi vă furnizează toate ingredientele sănătoase ale plantelor, într-o formă uşor de digerat şi de absorbit.

Iată o variantă de suc, dumneavoastră puteţi experimenta orice idei aveţi:1 morcov, 1 castravete, 4 tulpini de ţelină,1 tulpină de anason, câteva frunze de spanac,o bucăţică de rădăcină de ghimbir,câteva rămurele de pătrunjel şio legătură de lucernă încolţită (opţional).Pentru rezultate spectaculoase, mai puteţi să adăugaţi o linguriţă de amestec sub formă de praf, obţinut după reţeta mea, sau un aliment superconcentrat sub formă de praf.

ALIMENTE SUPERCONCENTRATEVERZI: Lucernã verde, Orz verde, Pir, Alge verzi-albastre, Spirulinã, Chlorella

LUCERNĂ VERDE. PÃRINTELE TUTUROR ALIMENTELOR

Lucerna reîntinereşte întregul sistem, crescând rezistenţa, vigoarea şi vitalitatea. Conţine toate vitaminele (de patru ori mai multã vitamina C decât citricele) şi mineralele cunoscute (conţinutul de calciu este atât de mare, încât iese din grafice), precum şi enzime digestive, fitoestrogen (hormoni de naturã vegetalã), flavonoide, aminoacizi şi clorofilã. Lucerna verde este folositã pentru detoxifierea şi fertilizarea ficatului, este recomandatã ca adjuvant în regimurile de slãbire, pentru întãrirea şi purificarea sângelui, pentru digestie şi ca tonic general, un adevãrat potenţator al sistemului imunitar. Puteţi cumpãra lucernã verde sub formã de pudrã sau capsule, din magazinele de produse naturiste.

ORZUL VERDE. UN EXTRAORDINAR DETOXIFIANT.

Orzul verde conţine aproape toate substanţele nutritive necesare organismului uman, cu excepţia vitaminei D. Este foarte asemãnãtor cu pirul şi este uşor de digerat. Este o plantã cu frunze de culoare verde-închis, care conţine aceleaşi substanţe nutritive ca şi legumele cu frunze verzi, dar având o concentraţie de vitamine, minerale şi proteine mult mai mare. Are la fel de multe proteine ca şi carnea, dar este sãnãtos. Orzul verde are de 11 ori mai mult calciu decât laptele de vacã, de cinci ori mai mult fier decât spanacul şi de şapte ori mai multã vitamina C decât sucul de portocale. Este benefic pentru toate ţesuturile şi organele, dar mai ales pentru inimã, plãmâni, artere, încheieturi şi oase. Ajutã la protejarea de agenţii poluanţi, de cancer, de ulcere şi de problemele digestive. Este un excelent stimulator al energiei, are proprietãţi antiinflamatorii şi anti-îmbãtrânire şi întãreşte reacţia imunitarã. În sfârşit, este un întãritor al întregului organism, cu efecte directe asupra funcţionãrii inimii şi a circulaţiei sângelui şi contribuie la scãderea colesterolului. Dacã nu reuşiţi sã mâncaţi cantitãţi mari de legume verzi, atunci consumul de orz verde deshidratat este o variantã potrivitã şi hrãnitoare. Îl puteţi cumpãra de la magazinele de produse naturiste. O linguriţã de praf (5 g) este echivalentã cu consumul a 100 de grame de legume crude, precum spanacul, varza creatã, lucerna încoltitã sau broccoli.

TOPUL CELOR 5 ALIMENTE SUPERCONCENTRATE DIN PLANTE.

a. UNGHIA GÃII. ENERGIZANTUL TRUPULUI.

Aceastã plantã reprezintã un tonic general pentru imunitatea organismului, îmbunãtãţind considerabil digestia. Este preferatã de toţi pacienţii mei, nu numai datoritã calitãţilor sale de combatere a rãcelilor şi a guturaielor, dar şi pentru rolul sãu în controlarea greutãţii şi în ameliorarea oboselii cronice.

b. URZICA—TONICUL INTESTINELOR

O canã de apã caldã urmatã de o canã de ceai de urzicã dimineaţa, pe stomacul gol, vã vor pune în mişcare sectorul intestinal. De asemenea, urzica mai ajutã şi la curãţarea ficatului şi la ţinerea la distanţã a infecţiilor. Puteţi consuma frunze proaspete de urzicã primãvara — sunt foarte bogate în vitamine şi minerale. Preparaţi-le ca şi pe spanac şi folosiţi-le la salate. Când culegeţi frunze de urzicã, aveţi grijã sã mergeţi în zone neaflate în apropierea şoselelor sau a altor factori poluanţi. Puteţi sã consumaţi alternativ ceai de urzicã (2 cãni pe zi) şi tincturã de urzicã — o zi una, o zi cealaltã. Este un excelent tonic în miezul zilei. Este bine ca bãrbaţii care au probleme cu prostata sã bea 2-3 cãni de ceai de urzicã pe zi.

c. ALOE VERA. ALINÃTORUL DIGESTIEI.

Se foloseste aloe vera pentru tulburãrile digestive, balonare, gaze şi flatulentã. Luaţi aproximativ o lingurã de aloe pe zi sau urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj. Amestecaţi-o cu suc de mere sau din oricare alte fructe pentru a obţine un gust cât mai plãcut.

d. GINSENGUL SIBERIAN. INAMICUL STRESULUI.

Ginsengul este unul dintre cele mai vechi remedii pe bazã de plante, cunoscute de om; este folosit ca energizant de mii de ani. Este o plantã cu puternice efecte de reîntinerire a organismului şi acţioneazã hrãnind sângele epuizat şi adaptând organsimul la stres. În practica clinicã, am descoperit efectele benefice ale ginsengului asupra pacienţilor în special pe durata unei maladii şi în perioadele de convalescenţã, precum şi postoperator, având calitãţi de prevenire a infecţiilor. Este excelent pentru prevenirea şi ameliorarea tulburãrilor cauzate de diferenţele de fus orar. Beţi-l sub formã de ceai, o canã pe zi, sau sub formã de capsule ori tincturã.

e. ECHINACEA. MOTORUL LIMFEI.

Disponibilã acum peste tot în lume datoritã popularitãţii sale ridicate în ultimii ani, echinacea este un nume des vehiculat în prevenirea rãcelii obişnuite. Aceastã plantã îmi place atât de mult pentru cã pune în mişcare unul dintre fluidele organismului —limfa. Acest fluid circulã paralel cu vasele de sânge şi eliminã toxinele din organism. Dacã nu faceţi zilnic exerciţii fizice, limfa nu este suficient de activã. Echinacea vine în ajutorul dumneavoastrã. Luaţi echinacea sub formã lichidã sau de capsule, timp de douã-trei sãptãmâni, dupã care faceţi o pauzã.

14. ASOCIEREA ALIMENTELOR.

Fructe + Carne/Peşte = Gaze. Fructe consumate singure = Lipsă gaze. Cu alte cuvinte, asociaţi alimente care nu sunt concurente. Asocierea adecvatã a alimentelor: >Poate ajuta organismul sã ardã mai eficient grãsimile. >Poate asigura absorbţia maximã a substanţelor nutritive, a enzimelor şi a proteinelor. >Poate preveni eructaţiile, balonarea, formarea gazelor intestinale şi indigestia. >Poate remedia şi preveni cele mai multe probleme corelate cu obezitatea. În lipsa unei asocieri corecte a alimentelor: vã va fi imposibil sã digeraţi complet mâncarea. >Veţi tulbura activitatea enzimelor digestive. >Veţi împiedica absorbţia de substanţe nutritive. >Riscaţi sã suferiţi de balonare, arsuri stomacale, indigestie, malabsobţie, constipaţie, crampe, sindromul de colon iritabil, flatulentã  sau chiar mai rãu. Problema constã în faptul cã unele alimente se digerã mai repede decât altele; enzimele necesare digestiei diferã în funcţie de tipul de aliment, ca şi condiţiile în care are loc o absorbţie bunã. De exemplu, pentru a fi digerate, proteinele au nevoie de sucuri digestive acide, în vreme ce carbohidraţii necesitã sucuri alcaline.

15. MASAJUL RINICHILOR.

Rinichii reprezintă cele mai importante organe pentru vitalitatea generală a organismului. La sfârşitul fiecărei zile, faceţi-vă un masaj la rinichi. Înainte de a vă culca, localizaţi rinichii punând palmele pe spate chiar sub linia taliei, dar deasupra şezutului. Vizualizaţi o lumină albă şi caldă care vă curge din trup către mâini. Pe măsură ce veţi începe să transferaţi căldura şi lumina către rinichi, mâinile dumneavoastră se vor încălzi. Masaţi zona rinichilor. Apoi aşezaţi-vă pe o sticlă(pet) cu apă caldă, pregătită dinainte.

16. MICUL SECRET AL  AUTORULUI ARTICOLULUI.

În cabinetul de la clinică, ţine în dulap o minitrambulină. Între doi pacienţi pe care îi primeste în cabinet cu o ţinută respectabilă de medic, scoate din dulap minitrambulina şi începe să sara. Pacienţii nu cunosc acest lucru, pentru că începe săriturile după ce ei părăsesc cabinetul. Orice formă regulată de exerciţiu fizic moderat, întindere, mers pe jos, pe bicicletă, înot, tai chi, chiar şi dansul, ajută la circulaţia limfei, la eliminarea toxinelor, la punerea sângelui în mişcare şi la revitalizarea organismului.

17. FRECŢIONAREA PIELII.

Când vă pregătiţi să faceţi o baie/un duş, dar înainte de a intra efectiv în apă, luaţi un prosop, înmuiaţi-l în apă fierbinte şi frecţionaţi-vă cu el toată pielea corpului. Începeţi de la tălpile picioarelor şi deplasaţi-vă în sus pe picioare, tors şi braţe, folosind mişcări îndreptate întotdeauna către inimă. Acest lucru va pune sângele în mişcare şi va stimula meridianele energetice, îmbunătăţindu-vă digestia.

18. PERIAJUL PIELII.

Periaţi-vă pielea cu o perie uscată pentru piele o dată pe săptămână pentru activarea limfei. Puteţi îmbunãtãţi acţiunea pielii de a elimina „gunoaiele“ interne (peste jumãtate de kilogram de reziduuri sunt eliminate zilnic prin piele), efectuând un periaj regulat al întregului trup. Pentru a realiza acest lucru în mod eficient, aveţi nevoie de o perie micã, asprã, din pãr natural. Periajul se face cel mai bine înainte de baie sau de duş, pe pielea uscatã.

Metodã. Începeţi de la tãlpi şi masaţi picioarele cu mişcãri ascendente, longitudinale; apoi în sus, pe braţe şi în jos, pe spate. Periajul trebuie sã fie întotdeauna îndreptat spre zona pieptului, evitând punctele sensibile, precum aluniţele, negii sau venele sparte. Nu folosiţi niciodatã peria pe faţã.

19. CULCAŢI-VĂ DEVREME.

Cu cât vă veţi culca mai devreme, cu atât vă veţi simţi mai bine. În general, ficatul şi vezica biliară îşi desfăşoară acţiunea de eliminare a toxinelor între orele 23:00 şi 2:00. Dacă la ora 23:00 nu vă aflaţi în pat, tulburaţi procesul natural de curăţare a organismului şi, ca urmare, vă veţi simţi inactiv şi leneş.

20. EXISTAŢI, PUR ŞI SIMPLU.

Rezervaţi-vă cinci minute liniştite în fiecare dimineaţă, în care să nu faceţi altceva decât „să existaţi“, opriţi-vă şi reflectaţi, înainte de a porni în goana unei noi zile. Nu vă gândiţi la ceva anume, nu faceţi nimic, doar existaţi. Puteţi ţine ochii închişi sau deschişi, nu contează. Dar rezervaţi-vă câteva minute doar pentru dumneavoastră. Acele minute valoroase vă vor ajuta să vă echilibraţi componenta biochimică a organismului pentru tot restul zilei.

sursa: muncaprotejata.wordpress.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.