Sindromul Couvade sau cum se comportă bărbații ”însărcinați”

foto: Seyvid

Timp de secole a existat un sindrom de raspuns empatic (Sindromul Couvade) la stresul, durerea sau senzatiile altora. In manifestarile sale simple, cu totii experimentam un oarecare raspuns fizic, chiar durere, cand vedem ca un prieten s-a lovit la deget cu un ciocan sau auzim pe cineva cum povesteste un incident tragic.

Mai ţineţi minte filmul “Junior” sau “Însărcinatul” din 1994 în care un om de ştiinţă bărbat (jucat de Arnold Schwartzeneger) e de acord să poarte o sarcină în propriul trup?

Deşi acest lucru poate fi catalogat drept fantezie, totuşi există o boală care aduce mult cu simptomele unei persoane însărcinate din rândul bărbaţilor. Este vorba de sindromul Couvade, ce este o stare (condiţie) medicală / mentală în care un tată experimentează o parte din comportamentul soţiei sale însărcinate, care se află aproape de momentul naşterii, inclusiv durerile naşterii ei, izolarea post-naştere, restricţii alimentare şi tabu-uri sexuale.

Termenul îşi are originea într-un obicei medieval basc, în care tatăl, în timpul sau imediat după naşterea unui copil se plângea că are dureri de naştere, fiind tratat ca şi femeile însărcinate sau lăuze. În unele cazuri extreme, taţii pot dezvolta o burtă similară cu cea a unei femei gravide aflate în 7 luni şi a câştiga în greutate între 12 şi 15 kg (“fantoma sarcinii”). Alte simptome se aseamănă cu cele ale unei femei însărcinate: pofte alimentare, greţuri, mărirea sânilor şi insomnie.

SURSA: copilul.ro

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.