Stafidele, inamicul ”colesterolului rău”

foto: adevarul.ro

Ce sunt stafidele? Stafidele se obţin din struguri fără sâmburi, care se uscă la soare sau în cuptoare speciale. Cele mai importante ţări care produc stafide sunt situate de-a lungul Mării Mediterane respectiv: Turcia, Grecia, Cipru.

Marea majoritate a specialiştilor consideră stafidele ca fiind fructele care reduc cel mai mult nivelul colesterolului în organismul uman şi previn ateroscleroza. Datorită conţinutului important de fier pe care îl conţin, stafidele sunt recomandate în alimentaţia femeilor însărcinate care au carenţe de fier, consumul regulat de stafide previne anemia atât la mamă, cât şi la viitorul bebeluş. Este indicat să se consume 100g pe zi.

Fibrele pe care le conţin stafidele contribuie la reducerea colesterolului rău, înbunătăţeşte funcţia intestinelor şi previne, sau chiar tratează constipaţia. Doza zilnică de consum este de 150g pe zi pe stomacul gol, pentru a grăbi digestia şi pentru a elimina resturile alimentare neabsorbite de intestin.

Fructoza care se găşeşte în stafide constituie o excelentă sursă de energie, consumul regulat de stafide combate oboseala şi previne depresia, fiind un excelent tonic pentru organism. Cantitatea medie recomandată pe zi este în jur de 50-70g.

Datorită lipsei grăsimilor şi a sării, stafidele sunt recomandate chiar şi în curele de slăbire, cu singura condiţie ca acestea să fie consumate în mod limitat.

Stafidele au în compoziţia lor un mineral numit boron, care este indispensabil sănătăţii oaselor şi care are şi rolul de a interveni în reglarea hormonilor. Este indicat şi în osteoporoză, ele întăresc oasele şi reduc durerile osoase. Vitamina A din stafide are efecte benefice şi pentru sănătatea ochilor.

Sunt indicate şi pentru cei care suferă de hipertensiune şi hipotensiune arterială, stafidele având rolul de reglare a tensiunii arteriale prin conţinutul ridicat de potasiu şi de antioxidanţi cunoscuţi sub numele de polifenoli, cu rol decisiv în prevenirea tumorilor maligne şi a stărilor febrile.

sursa: buzznews.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.