Starea care necontrolată poate fi mortală . Sfaturi pentru controlul mâniei

foto: American Psychological Association

Mânia necontrolată poate fi mortală

Mânia este o emoție universal experimentată la toate vârstele, rasele și culturile. Psihologii consideră că această emoție nu este neapărat rea, deoarece mânia pregătește corpul să facă față unei amenințări, ceea ce chiar ne poate salva viața în anumite circumstanțe. Totuși, dacă mânia nu este controlată și exprimată în mod adecvat, aceasta poate avea anumite consecințe negative asupra sănătății, relațiilor interumane, locului de muncă, etc.
A lăsa mânia să devină explosivă poate fi ceva foarte dăunător, deoarece aceasta determină o descărcare de stres hormonal și leziuni ale învelișului vaselor de sânge.
Un studiu efectuat în cadrul Universității de Stat din Washington a demonstrat că persoanele cu vârsta peste 50 de ani care își exprimau mânia prin diverse agresiuni, erau mai predispuse să aibă depuneri de calciu pe arterele coronariene – ceea ce indică faptul că acestea era supuse unui risc mai mare de a suferi un atac cardiac – decât persoanele mai temperate.
O analiză sistematică ce a implicat 5 000 de cazuri de atacuri cardiace, 800 tulburări cerebrale și 300 cazuri de aritmie, a arătat de asemenea că mânia crește riscul de a suferi din cauza unui atac cardiac, a tulburărilor cerebrale și aritmiilor, iar acest risc crește odată cu episoadele frecvente de mânie.
Publicația Epoch Times sugerează faptul că:
„Dacă începeți să observați că ați ajuns la o limită, sau că faceți lucruri din impuls pe care le regretați ulterior, dacă reacționați în loc să răspundeți și dacă persoanele apropiate v-au spus deja că aveți tendința să fiți coleric, este necesar să faceți ceva pentru rezolvarea acestui aspect „.

Sfaturi pentru controlul mâniei

Controlul mâniei poate fi realizat în diferite forme, inclusiv terapia de comportament cognitiv sau o tehnică mai nouă însă cu efecte puternice, numită terapia focalizată pe compasiune. Aceasta ne ajută să ne calmăm și să conștientizăm acele sentimente negative care alimentează mânia. Pentru a controla mânia din viața de zi cu zi, puteți pune în aplicare aceste recomandări oferite de Societatea Australiană de Psihologie:
– Identificați ce anume vă declanșează mânia (anumite persoane, medii, situații etc.);
– Recunoașteți semnalele fizice de alarmă ale mâniei (rigiditatea umerilor, accelerarea ritmului cardiac, înroșirea feței, etc.);
– Învățați anumite strategii de control ale mâniei care funcționează și care vi se potrivesc (tehnici de respirație, schimbarea mediului ambiant, strategii și metode de relaxare, eliberare emoțională, etc.);
– Practicați strategii de control ale mâniei (imaginați-vă că vă aflați într-o situație care vă supără și folosiți una dintre strategii pentru a vă controla sentimentele).
Dacă există ceva repetitiv care vă declanșează stări de mânie, se recomandă să utilizați tehnici de psihologie energetică precum Tehnicile de eliberare emoțională (EFT este abrevierea în engleză).
EFT pot ajuta în sensul reprogramării reacțiilor corpului la factorii de stres inevitabili din viața cotidiană, prin stimularea diferitelor puncte de pe meridianele energetice din corp. Aceasta se realizează prin apăsarea anumitor puncte cheie cu vârfurile degetelor, în timp ce repetați unele afirmații verbale proprii.
Se recomandă ca această tehnică să fie realizată doar sub supravegherea unui terapeut calificat. De asemenea, a deveni cât mai conștient de momentul prezent – focalizându-vă asupra a ceea ce faceți și asupra senzațiilor pe care le experimentați în acel moment vă poate ajuta să vă echilibrați atât perspectiva mentală, cât și cea emoțională.
Atunci când vă focalizați asupra momentului prezent, mintea nu va mai reitera atât de mult incidentele stresante și care au cauzat mânie, ceea ce vă poate ajuta să renunțați mai ușor sentimentele de mânie.
În momentele în care simțiți multă mânie, încercați să o exprimați însă într-un mod constructiv: de exemplu, concentrați-vă energia mâniei în realizarea anumitor exerciții fizice, a unei plimbări în ritm alert sau faceți curățenie în casă.

sursa: mercola.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.