Studiu alarmant despre ”coarnele” apărute la nivelul craniului, din cauza utilizării prelungite a telefonului mobil

Un studiu din domeniul biomecanicii sugerează că tinerii dezvoltă oase care depăşesc zece milimetri în lungime şi se aseamănă cu ,,ţepi sau coarne” în zona din spate a capului. Motivul invocat de cercetători ar fi folosirea prelungită a telefonului mobil.

Studiul a fost realizat anul trecut, fiind din nou adus din nou în atenţia publicului, ca urmare a unui articol al celor de la BBC, care vorbeşte despre ”felul în care viaţa modernă transformă scheletul uman”.

Tehnologia acţionează şi asupra scheletului uman, conform cercetătorilor.

Ei au descoperit că aceste creşteri osoase sunt cauzate de înclinarea în faţă a capului, care mută greutatea de pe coloana vertebrală pe muşchii aflaţi pe partea din spate a capului, cauzând astfel o creştere a oaselor în ligamentele şi tendoanele conectate. Transferul de greutate în urma căruia apar aceste ”coarne” poate fi comparat cu felul în care pielea se îngroaşă şi se transformă într-o bătătură, ca răspuns la presiune sau abraziune.

Unul dintre autorii studiului, chiropracticianul David Shahar, avertizează că această formaţiune constituie o deformare serioasă a posturii şi poate cauza dureri de cap şi dureri în partea superioară a spatelui şi în zona cefei, scrie adevarul.ro.

El a fost surprins şi de mărimea pe care o ating aceste excrescenţe, majoritatea depăşind 10 milimetri, cu cea mai mare dintre ele atingând chiar 27,8 milimetri.

Munca cercetătorilor a început cu trei ani în urmă, în Queensland, în urma unor scanări cu raze X ale zonei gâtului care au scos la iveală apariţia acestor ”coarne”, numite osteofite. Până atunci, prezenţa acestora era considerată a fi rară, însă Shahar a observat că ele se găseau în special pe scanările efectuate persoanelor tinere, deşi se credea că ele se formează doar la persoane în vârstă, datorită efortului şi presiunii continue asupra scheletului în timpul vieţii.

”Aceste formaţiuni s-au dezvoltat într-o perioadă mai lungă, astfel încât cei care suferă de ele au aplicat probabil o presiune mare asupra zonei încă din copilărie” a explicat Shahar, citat de Washington Post.

Faptul că această creştere a oaselor are loc pe o durată lungă de timp înseamnă şi că aceasta poate fi prevenită printr-o îmbunătăţire a posturii. Shahar sugerează că şcoala ar putea să îi înveţe pe copii reguli simple ale posturii, precum felul în care ar trebui să doarmă, pentru a anula efectele cauzate de folosirea telefonului mobil în timpul zilei.

”Puteţi pune mâna pe zona respectivă din spatele capului, deasupra cefei. Cei care au aceste coarne le vor putea, cel mai probabil, simţi” a încheiat el.

Până la apariţia unor examinări şi cercetări concludente pe această temă, este greu să realizăm o corelaţie definitivă între creşterea acestor coarne şi folosirea prelungită a telefonului mobil. Însă pericolul nu trebuie subestimat.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.