Tămâia, leac pentru trup și suflet. Ce efecte produce înghițirea unei bobițe din această rășină dimineața, pe stomacul gol, timp de o săptămână

foto: crestinortodox.ro
Oricine știe că se folosește tămâie la biserică. Pe unii mirosul ei îi îndeamnă la rugăciune sau îi face să simtă că sunt într-un spațiu sacru, dar altora nu le place. Mai puțini știu că Boswellia (arbustul din care se obține aceasta) este folosit și ca leac de mii de ani, scrie zumi.md.
Tămâia este, de fapt, rășina unor arbuști care se încheagă asemenea rășinii de brad. Cel mai des sunt folosite varietatățile Boswellia carteri sau serrata, care cresc în Asia Mică, India și țări din nordul Africii. Se prezintă în general ca un amestec de bobițe care arată ca niște lacrimi. Apar în bucăți neregulate și culoarea lor variază de la incolor, slab verzui, galben deschis până la galben-roșiatic.
Pentru afecțiuni pulmonare
Pentru uz intern, dar și extern (aromoterapie) este bine să utilizezi doar tămâia naturală (nu este acoperită cu un praf albicios și este semitransparentă). Poate fi găsită la biserici și mănăstiri. Ar fi bine să întrebi dacă este într-adevăr naturală, pentru a nu lua ceva amestecat cu produse sintetice. Pentru afecțiuni pulmonare și ginecologice poate fi luată câte o bobiță pe zi, de dimineață. Dacă gustul nu îți place poți apela la extracte de tămâie pe care le găsești la magazinele cu produse naturale. Pentru uz extern ar trebui să ai un mic recipient metalic și cărbune special (se cumpără tot de la biserică). Se pune tămâia peste cărbune căruia i se dă foc. Dacă nu vrei să folosești cărbune se poate pune tămâia într-o lingură pe care o ții deasupra flăcării de aragaz până începe să fumege. Mai simplu, dacă nu te preocupă și aspectul religios, poți folosi ulei esențial de tămâie în lampa de aromoterapie.
Tămâia nu prezintă toxicitate
”Tămâia are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, astringentă, cicatrizantă, diuretică, expectorantă, tonic generală. Ajută la digestie și combate flatulența. Favorizează menstruația. Datorită faptului că nu prezintă toxicitate, nu este iritant și nu produce nicio sensibilitate, uleiul esențial de tămâie este utilizat foarte mult în aromoterpaie. Dar se folosește și intern, mai ales sub formă de exrtracte. Are aplicații în afecțiuni dermatologice, respiratorii, în special în astm, bronșite, inflamații bronșicce și laringite. Se mai folosește și în cistite, ciclu menstrual neregulat, dureros, sângerări în afara ciclului, candidoze și Trichomonas. Este un tonic uterin și are efect calmant în timpul travaliului. Are o influență benefică în stările de anxietate, stres și în stările obsesive legate de amintiri neplăcute. Extern, uleiul esențial de tămâie vindecă iritațiile epidermei.”