Temperatura normală a corpului în funcție de vârstă. ”Va fi măsurată temperatura, care nu trebuie să depășească 37 de grade.”

foto: time.com
Temperatura normală a corpului este în general de 37 de grade Celsius. Această cifră este numai o medie. Temperatura poate varia în funcție de mai mulți factori, chiar și de vârstă.
Temperatura corpului unei persoane, mai mare sau mai mică de 37 de grade Celsius, nu înseamnă automat că acea persoană este bolnavă, după cum informează specialiștii citați de healthline.com. Un număr de factori pot influența temperatura corpului, inclusiv vârsta, sexul, perioada zilei și nivelul de activitate. Iată cum poate varia temperatura normală a corpului la bebeluși, copii, adulți și bătrâni.
Are temperatura normală a corpului aceeași valoare la orice vârstă?
Abilitatea organismului de a-și regla temperatura se schimbă o dată cu vârsta. În general, persoanele în vârstă întâmpină o dificultate în a conserva căldura. Ele sunt mai predispuse spre a avea o temperatură corporală mai scăzută. Temperatura corpului, în funcție de vârstă este estimată astfel:
- Temperatura normală a corpului pentru bebeluși și copii. La bebeluși și copii, temperatura medie a corpului variază între 36,6 grade Celsius și 37,2 grade Celsius.
- Temperatura normală a corpului pentru adulți. Printre adulți, temperatura medie a corpului variază între 36,1 grade Celsius și 37,2 grade Celsius.
- Temperatura normală a corpului pentru adulții trecuți de 65 de ani. La adulții în vârstă, temperatura medie a corpului este mai scăzută de 36,2 grade Celsius.
Amintește-ți însă și că temperatura normală a corpului variază de la o persoană la alta. Temperatura ta normală poate fi cu 0,6 grade Celsius mai ridicată sau mai scăzută decât valorile de mai sus. Identificând care este intervalul tău normal de temperatură, îți va fi mai ușor să-ți dai seama când ai sau nu febră.
Ce factori pot influența temperatura normală a corpului?
Medicul german Carl Wunderlich a identificat valoarea medie a temperaturii normale a corpului ca fiind de 37 de grade Celsius, în timpul secolului al 19-lea. Însă, în 1992, rezultatele unui studiu sugerează abandonarea acestei valorii în favoarea unei medii a temperaturii corporale ceva mai scăzute, 36,8 grade Celsius.
Cercetătorii au arătat că al nostru corp tinde să se încălzească în timpul zilei.
Perioada zilei nu este singurul factor care influențează temperatura. Așa cum indică și valorile de mai sus, tinerii tind să aibă o temperatură corporală mai ridicată în mod normal. Acest lucru se întâmplă din cauză că abilitatea corpului de a-și regla temperatura scade odată cu vârsta.
Nivelul de activitate fizică și anumite alimente și băuturi pot influența temperatura corpului. Temperatura corpului femeii poate fi influențată de hormoni și poate crește sau scădea în diferite momente ale ciclului menstrual.
În plus, modalitatea de măsurare a temperaturii poate influența valoarea acesteia.
ȘTIAȚI CĂ MĂSURAREA TEMPERATURII ESTE O PROCEDURĂ MEDICALĂ CARE ARE NEVOIE DE CONSIMȚĂMÂNTUL PERSOANEI?
Știați că NICIO PROCEDURĂ MEDICALĂ, de niciun fel și fără excepții, nu este permisă fără consimțământul persoanei căreia i se aplică procedura? (nici măcar o aspirină nu are voie nimeni să vă oblige s-o luați)
Știe cineva dacă există vreo lege pe care se bazează luarea temperaturii la intrarea în magazine? (fără o lege care să OBLIGE persoanele să li se ia temperatura, această practica ESTE ILEGALĂ și INTERZISĂ)
Fără calificare medicală, nu are voie sa ia temperatura nimanui. Ați cerut să vă arate legea pe care se bazează această procedură? Dacă nu o pot justifica, aveți dreptul s-o refuzați.
Confruntați cu întrebări fiecare măsură de luare a drepturilor, nu acceptați orice! Cereți să vă arate BAZA LEGALĂ pentru fiecare procedură în parte! Dacă nu pot s-o arate, înseamnă că ACTIONEAZĂ ÎN ILEGALITATE!
Vreți să știți drepturile pacientului? Le găsiți aici.
sursa: totuldespremame.ro