Terapia cu venin de albine. Înțepătura unei albine poate vindeca reumatismul. Scleroza în plăci răspunde la terapia cu venin în doar câteva săptămâni

Intepatura unei albine poate vindeca reumatismul

De la albine nu avem decat foloase. Mierea, propolisul, laptisorul de matca sunt numai cateva din medicamentele fabricate in stup. Inca din antichitate, crescatorii de albine au observat ca, in urma intepaturilor de albine, articulatiile reumatismale deveneau mai putin dureroase. Astfel, s-a descoperit ca veninul de albine exercita actiuni antireumatice. Azi, este tot mai folosit in tratarea artritei si a altor inflamatii si boli degenerative.

Un venin-medicament

Veninul albinelor producatoare de miere are in componenta sa 18 substante active: acid formic, clorhidric, ortofosforic, saruri minerale, acizi organici volatili, un important ferment (fosfataza), antibiotice, histamina, aminoacizi bogati in sulf ca metionina si cistina. Acestia din urma stimuleaza secretia de cortizon a glandelor suprarenale. De asemenea, veninul este bactericid. Melitina, cea mai importanta substanta, este unul dintre cei mai puternici agenti antiinflamatori cunoscuti (de 100 de ori mai puternic decat hidrocortizonul). Adolapinul este un alt antiinflamator puternic, avand si rol analgezic.

Ce tipuri de afectiuni trateaza?

Terapia cu venin de albine a fost popularizata pe la sfarsitul anilor ’60, ca solutie acolo unde orice alt fel de tratament nu a dat rezultate. Cea mai intilnita situatie in care veninul de albine a dat rezultate este reumatismul. Ajuta in scaderea durerilor si a umflaturilor. in cazul artritei reumatoide, nodulii se pot reduce ca marime. Chiar colitele ulceroase sau astmul pot fi ameliorate. Inflamarea tendoanelor si ranile care apar in alte zone raspund foarte bine la terapia cu venin de albine. Durerile cronice de spate si gat pot raspunde foarte bine la acest tip de tratament. Ranile si tesuturile cu cicatrice sunt inmuiate de substantele din venin, se pot netezi si pot recapata culoarea. Ranile tesuturilor interne, aparute ca urmare a unor interventii chirurgicale, se pot vindeca prin tratamentul zonei de la suprafata corpului. Specialistii americani in imunologie studiaza efectele extrasului de venin de albine pe pacientii care sufera de scleroza multipla, punandu-si sperante in gasirea unei terapii salvatoare.

Prin intepatura sau injectare

Pentru tratarea reumatismului cu venin de albine se procedeaza prin intepaturi directe ale insectelor. Numarul, locul si frecventa intepaturilor depind de pacient si de stadiul bolii. Pentru o boala cronica, cum este artrita, sunt necesare doua-trei sedinte pe saptamana, cu mai multe intepaturi la o sendinta, timp de una-trei luni. Exista medici care aplica terapia cu venin de albine prin injectare sub piele, uneori in amestec cu anestezic local. Se mai poate introduce veninul medicament si odata cu acele folosite in acupunctura. Sau, poate actiona asupra pielii sub forma de pomada. Oricare ar fi modalitate de terapie, e bine sa fie aplicata de catre un specialist, nu de apicultor, si in niciun caz de catre pacient.

VENINUL ALBINELOR, LEAC PENTRU SCLEROZA IN PLACI

Denumită frecvent şi leuconevraxită, „boală misterioasă“ sau „boala cu o mie de feţe“, scleroza multiplă, numită şi scleroză „în plăci“ afectează sistemul nervos central, avînd mai multe forme de manifestare şi numeroase simptome, care se pot manifesta, sau nu, de la caz la caz, ori se manifestă progresiv, de-a lungul unei perioade variabile. În urma demielinizării sau afectării mielinei – stratul care înveleşte nervii sistemului nervos central, informaţiile ajung mai greu sau deloc de la creier la celelalte părţi ale corpului, determinînd astfel diverse disfuncţii. Nu se cunoaşte cauza precisă a bolii. Este considerată o boală autoimună – în anumite condiţii, sistemul imunitar al organismului atacă propriile ţesuturi.

Simptomele bolii variază şi ele. În general, după o perioadă variabilă, de regulă ani, de cele mai multe ori acestea afectează în mod progresiv capacitatea persoanei bolnave de a munci, ca şi de a face faţă activităţilor zilnice obişnuite, inducînd un anumit grad de invaliditate. Există însă şi excepţii, cînd boala stagnează după o anumită perioadă.

Scleroza multiplă poate afecta vederea (apar vederea dublă sau în ceaţă), echilibrul, concentrarea, vorbirea, rezistenţa la efort (apare uşor oboseala fizică sau intelectuală, oboseala cronică). Mai apar ameţeala, probleme de stabilitate şi de coordonare (ataxie), de înghiţire, probleme sfincteriene, sexuale, pareze (parapareză, tetrapareză, pareză facială), paralizii.

Scleroza răspunde la terapia cu venin în doar cîteva săptămîni

Veninul de albine conţine cel puţin 18 substanţe cu activitate farmaceutică. Melittin este substanţa cea mai răspîndită, este cea mai bună substanţă anti-inflamatorie şi împiedică dezvoltarea de inhibitori selectivi de ciclooxigenază. Are, de asemenea, efect analgezic. Apamin împiedică dezvoltarea complementului C3 şi blochează canalele dependente de potasiu şi intensifică activitatea celebrală. Alte substanţe precum hyaluronidasum, fosfolipaza A2 şi histamina sînt implicate în răspunsul inflamatoriu al veninului prin subţierea ţesuturilor şi facilitarea circulaţiei sîngelui şi a altor substanţe. Mai conţine cantităţi de dopamină, serotonină şi noradrenalină.

Acest mod de folosire a veninului de albine este foarte puţin înţeles şi trebuie încă studiat. Sute de pacienţi caută medici şi chiar apicultori care ştiu să aplice terapia cu venin de albine. Aceasta poate fi făcută de un apicultor sau chiar de pacientul care este învăţat cum să manevreze albinele. Există riscul unei reacţii alergice anafilactice şi, de aceea, este bine să avem un ser anti-venin la îndemînă, în trusa de prim ajutor. Albina este luată din stup cu o pensetă, este agitată puţin într-un borcan închis, apoi se deschide şi se lipeşte gura borcanului de acea zonă a corpului unde albina trebuie să înţepe. Albine se mai poate aplica direct pe zonă şi ţinută pentru a înţepa cu penseta, dar aceste înţepături nu sînt tocmai eficiente.

Numărul de înţepături, frecvenţa lor depinde de problema pe care o are pacientul. O tendonită simplă are nevoie de cîteva înţepături, în 2-5 sesiuni. Pentru o artrită cronică, este nevoie de 2-3 sesiuni pe săptămînă, cu cîteva înţepături în acelaşi timp, pentru 2-3 luni. Scleroza multiplă răspunde la tratament în cîteva săptămîni, deşi bolnavii se simt energici după cîteva sesiuni de înţepături. Totuşi, bolnavii în stadii mai avansate ale bolii trataţi astfel au declarat că trebuie să se facă 2-3 sesiuni de înţepături pe săptămînă, timp de 6 luni, pentru a fi obţinute efecte. Dacă acest tratament este completat şi prin fitoterapie, efectele sînt excepţionale.

Sînt mulţi doctori care folosesc terapia cu venin de albină în tratamentele lor. Aceasta se face prin obţinerea veninului (în fiole) şi injectîndu-l în piele, uneori amestecandu-l cu anestezic local. Colectarea veninului în fiole determină o pierdere din puterea lui vindecătoare dar, în multe situaţii, este mult mai bună această metodă decît găsirea unui apicultor.

Atentie la contraindicatii!

Bineinteles ca terapia cu venin de albine este total contraindicata persoanelor alergice la albine. Acestea pot dezvolta reactii alergice, eruptii dermice sau chiar soc anafilactic. De aceea, e bine sa se faca inainte de tratament un mic test. Este absolut necesar ca tratamentul sa fie facut sub control medical, evaluindu-se periodic urina pentru a se vedea daca nu au aparut urme de zahar sau albumina. Efectele secundare care pot sa apara la o persoana care tolereaza veninul de albine sunt in general limitate la inflamarea si durerea binecunoscute in astfel de situatii.

surse:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.