Testul Barnes. Verificarea stării glandei tiroide, printr-o metodă foarte simplă

Tiroida este o glandă a organismului uman cu influențe majore asupra bunei funcționări a acestuia. Ea face parte din sistemul endocrin și este situată la baza gâtului, în partea inferioară a “mărului lui Adam”, având formă de fluture. Rolul principal al acesteia este secreția hormonilor prin intermediul cărora reglează sinteza proteică, ritmul cardiac, procesele metabolice etc.

Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide sunt legate tocmai de această funcționalitate a sa: secreția de hormoni. Secreția inadecvată de hormoni poate îmbrăca două forme: hipertiroidismul – secreția prea mare de hormoni și hipotiroidismul – secreția insuficientă (prea mică) de hormoni.

Principalele simptome ale hipertiroidismului sunt: slăbiciunea musculară, iritabilitatea, tulburarea somnului, slăbiciunea musculară.

Iar principalele simptome ale hipotiroidismului sunt: oboseala, depresia, crampele musculare, intoleranța la frig, astenia musculară, creșterea ponderală, edemele, constipația.

De asemenea indicii de dereglare a funcționalității glandei tiroide pot fi: infecțiile repetate, durerile de cap cronice, pierderile de memorie, lipsa de concentrare, scăderea libidoului, căderea părului.

Netratate, aceste simptome progresează transformându-se în grave probleme de sănătate, care pun viața omului în pericol. De obicei persoanele afectate de aceste patologii sunt diagnosticate destul de târziu, tocmai din cauza ignorării acestor simptome. De aceea consultația medicului în cazul apariției și menținerii lor este absolut necesară.

Puteți face însă și o verificare de sine stătător a funcționalității tiroidei cu un simplu termometru, prin metoda care v-o prezentăm în continuare!

 

Depistarea hipo sau hipertiroidismului – Testul Barnes

După cum am amintit mai sus, tot de ce aveți nevoie este un simplu termometru cu mercur. Testul îl veți face dimineața, imediat după ce vă treziți din somn, de aceea trebuie să pregătiți termometrul și să-l aveți la îndemână (spre exemplu, puneți-l seara pe noptiera de lângă pat).

Când vă treziți dimineața, scuturați bine termometrul, puneți-l la subraț și țineți-l 10 minute evitând orice mișcări fizice.

După 10 minute:

  • dacă temperatura indicată de termometru este între 36.5 – 36.8°C, atunci tiroida funcționează normal
  • dacă temperatura indicată de termometru este sub 36.5°C, s-ar putea să suferiți de hipotiroidism
  • dacă temperatura indicată de termometru este peste 36.8°C, s-ar putea să suferiți de hipertiroidism

Pentru eliminarea oricăror dubii sau erori, procedura trebuie executată minim 5 zile la rând. Dacă observați dereglări în funcționarea tiroidei conform metodei de mai sus, adresați-vă de urgență unui medic endocrinolog pentru o analiză de specialitate mai amănunțită.

Vă dorim multă sănătate dvs și prietenilor dvs!

“Conținutul tuturor articolelor este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

Sursa: unica.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.