Testul pentru imuniate, de făcut acasă. Cele mai bune metode pentru întărirea sistemului imunitar

foto: vibconferences.be

Infecţiile repetate şi reacţiile alergice frecvente pot fi semne ale unui sistem natural de apărare fragil. În cazul unui dezechilibru imunitar apar şi simptome precum oboseala cronică, lipsa de concentrare şi tulburările afective precum depresia.

De-a lungul vieţii, capacitatea de apărare a sistemului nostru imunitar variază. Stilul de viaţă sedentar, o alimentaţie dezechilibrată, stresul cotidian, lipsa de odihnă sau bolile cronice pot fi cauzele scăderii imunităţii. În plus, în perioada de iarnă, frigul şi viruşii din mediul în care ne desfăşurăm activitatea, ne pot afecta rezistenţa organismului.

TEST. Cum stai cu imunitatea?

1. Când te tai la un deget curățând legumele…

a. rana se infectează imediat și se vindecă foarte greu.

b. se înroșește câteva ore, dar trece repede.

c. se vindecă de la sine.

2. Ori de câte ori pleci în concediu…

a. te alegi cu o boală de piele.

b. sigur faci o alergie ușoară.

c. te întorci plin(ă) de energie.

3. Când porți încălțăminte nouă…

a. de obicei, te mănâncă talpa.

b. faci bătături care se infectează.

c. te obișnuiești repede cu ea.

4. Când vine anotimpul rece…

a. ești mai tot timpul răcit(ă).

b. ți se irită pielea pe mâini și pe obraji.

c. răcești o dată în fiecare iarnă.

5. Dacă mănânci ceva mai vechi de 3-4 zile…

a. faci imediat o toxiinfecție alimentară.

b. te doare stomacul.

c. nu pățești nimic, tolerezi alimentele mai puțin proaspete.

6. Când un coleg de muncă are gripă…

a. te îmbolnăvești și tu foarte repede.

b. organismul tău se protejează.

c. răcești ușor, dar îți trece în câteva zile.

7. Când mănânci ceva prea sărat…

a. îți apar afte dureroase pe limbă și pe cerul gurii.

b. ți se irită limba.

c. nu ai nici o reacție.

8. Toamna și primăvara…

a. îți apare frecvent herpes.

b. te ustură buzele și crapă.

c. ți se usucă buzele.

TEST. Cum stai cu imunitatea? REZULTATE

Majoritatea a: Nu te trata singur(ă)!

Ești destul de sensibil(ă) la gripă și infecții. Sistemul tău imunitar are nevoie de ajutor. Nu amâna vizita la medic și nu încerca să te tratezi singur(ă). Orice medicament luat după ureche poate avea efecte secundare grave. Dacă răcești în fiecare iarnă, nu este neapărat un semnal de îngrijorare. Organismul are, astfel, ocazia să fabrice anticorpi pentru mai multe tipuri de virusuri care se dezvoltă de la un an la altul.

Majoritatea b: Atenție la alimente!

Organismul tău e destul de rezistent în fața virusurilor, dar e atacat des de ciuperci și microbi. Ai pielea sensibilă și te confrunți cu infecții cutanate, coșuri, mătreață și iritații. Trebuie să fii foarte atent(ă) la alimentele pe care le cumperi, să fie proaspete. Și fă cure de detoxifiere! Primăvara consumă verdețuri proaspete, vara, fructe roșii și salate, toamna, struguri, iar iarna, citrice și ceaiuri din plante.

Majoritatea c: Accent pe vitamine!

Cele mai bune metode pentru întărire a sistemului imunitar

Răcești din când în când, dar nu faci forme grave de gripă. Ar trebui să alegi o alimentație bogată în antioxidanți. Vitamina E, prezentă în legumele cu coaja verde, reduce daunele provocate de poluanți, vitamina C întărește imunitatea, iar vitamina A, din morcovi și verdeață, diminuează efectele fumatului asupra plămânilor. Consumă și țelină, usturoi, mazăre și pește, care sunt bogate în seleniu.

Flora intestinală (microbiota) este alcătuită din miliarde de bacterii: unele benefice, numite probiotice, și altele mai puțin benefice. Important este ca între bacteriile intestinale să existe un echilibru care să asigure funcționarea optimă a imunității.

Alimentația este un factor primordial pentru echilibrul florei intestinale. În acest scop, nutriționiștii recomandă următoarele alimente bogate în probiotice și prebiotice: iaurt natural, sana, kefir, varză proaspătă și murată, broccoli, conopidă, legume cu frunze verzi, sparanghel, andive, semințe de in, ceapa, praz, mere. Probioticele și prebioticele pot fi asimilate și sub formă de suplimente nutritive.

Fă-ți plinul de vitamine si minerale

Sistemul imunitar are în componență și anumite globule albe, numite limfocite, cu rol esențial în apărarea organismului de infecții și alte boli. Pentru ca sistemul imunitar să funcționeze în manieră optimă este important să avem o alimentație bogată în vitamine și minerale cu efect antioxidant. Antioxidanții activează producția de limfocite B, limfocite T și celule macrofage, care intră în luptă cu virusurile și bacteriile ce intră în contact cu organismul.

Cele mai importante vitamine și minerale antioxidante sunt: vitamina C, vitamina A, vitamina E, zincul, magneziul, seleniul. Iată de unde pot fi luate toate acestea.

Surse naturale de vitamina C: citrice, fructe de pădure, rodii, kiwi, varză, ardei gras, roșii, pătrunjel, ruccola.

Surse naturale de betacaronten, precursor al vitaminei A: morcovi, sfecla rosie, cartof dulce, dovleac, spanac.

Surse naturale de vitamina E: nuci, migdale, semințe de dovleac, de floarea-soarelui, uleiuri vegetale presate la rece.

Surse naturale de zinc: pește, fructe de mare, ouă, lactate, carne.

Surse naturale de magneziu: germeni de grâu, orz, ovăz, fructe uscate, nuci, migdale, caju, mazăre, fasole uscată, linte, năut.

Surse naturale de seleniu: o singură nucă de Brazilia este suficientă pentru a asigura unui adult doza zilnică recomandată de seleniu.

Să nu uităm că o vitamină importantă pentru imunitate este vitamina D. Numită și vitamina soarelui, vitamina D este singura vitamină care se sintetizează în piele sub acțiunea razelor ultraviolete. Numai că în sezonul rece nu beneficiem de suficientă lumină solară pentru a produce vitamina D. Așa că trebuie să ne bazăm pe surse alimentare (pește gras, lactate, unt, ouă, ciuperci) și suplimente alimentare.

Apelează la remedii naturale

Pentru creșterea rezistenței organismului față de diferite infecții virale sau bacteriene pot fi folosite remedii pe bază de echinacea, chimen negru, rhodiola, ulei de pește, produse apicole, preparate homeopatice.

Ține stresul sub control

Stresul activează producerea a doi hormoni – adrenalina si cortizolul – numiți și „hormoni de stres”. Dacă stresul este cauzat de un pericol iminent, cei doi hormoni sunt folositori, pentru că generează reacția de apărare „luptă sau fugi”. Dar când stresul este cronic, de lungă durată, se secretă mai ales cortizol, care subminează activitatea sistemului imunitar. Preocupat să facă față stresului, organismul „uită” de imunitate și astfel rămânem descoperiți în fața răcelilor, gripelor și a tot felul de boli. Așa că ia atitudine fermă împotriva stresului. Clarifică-ți foarte bine motivul de stres si începe să cauți soluții pentru a-l rezolva.

Împrietenește-te cu mișcarea

Activitatea fizică nu doar că te ajută să reduci stresul, să-ți limpezești gândurile, dar îți dă un boost de energie benefică inclusiv pentru sistemul imunitar. De ce? Pentru că atunci când faci mișcare, corpul secretă endorfine, hormonii stării de bine și bunei dispoziții. Chiar și simplul mers pe jos, cel puțin 30 de minute pe zi, mersul pe bicicletă sau activități mai puțin solicitante fizic (yoga, tai chi, pilates) sunt benefice și recomandate.

Rezervă-ți suficient timp pentru somn și odihnă

Oboseala și lipsa de somn își pun amprenta asupra funcționării sistemului imunitar. Dacă nu dormi și nu te odihnești suficient ești în pericol să rămâi fără arme de apărare împotriva infecțiilor. Globulele albe se regenerează în timpul somnului, mai ales în primele două ore dinaintea miezului nopții. Obișnuiește-te să mergi devreme la culcare, pentru că indiferent dacă vei dormi mai mult dimineața, nu reușești să recuperezi beneficiile somnului din prima parte a nopții.

sursa:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.