Tratarea Coronavirusului, o listă a celor mai bune tratamente aplicate în România și în lume

foto: tehuacandigital.com.mx

Dat fiind faptul că împotriva infecției cu coronavirus nu este vreun leac dedicat, există un tratament terapeutic în întreaga lume aplicat bolnavilor de Covid 19, care conține medicamente folosite la tratarea altor boli, de la SIDA și Ebola până la lupus sau malarie, scrie romania.europalibera.

Universitatea americană Harvard are una dintre cele mai cunoscute școli de medicină, iar profesorii de aici au făcut un făcut o listă a terapiilor folosite. Cu plusuri și minusuri.

PLASMA CONVALESCENȚIOR

Este o metodă folosită de medicii chinezi, care a fost preluată și în Coreea de Sud, iar din 24 martie, a fost preluată și în SUA. Nu este un tratament nou. A fost folosit în ultima sută de ani în boli cum ar fi poliomielita, pojar, SARS și MERS (ultimele două fiind pneumonii produse tot de coronaviruși)

Se bazează pe principiul că sângele unei persoane care s-a vindecat de Covid-19 conține anticorpi în plasma (una dintre componentele sângelui) care l-ar putea ajuta pe un alt bolnav.

Condițiile pentru aplicarea acestui tratament este ca un om care s-a vindecat de Covid19 să nu mai fi prezentat simptome în ultimele 14 zile și să aibă acceași grupă de sînge cu pacientul căruia i se administrează. Plasma recoltată de la un om poate fi donată prin transfuzie la alți trei pacienți. Metoda este considerată un experiment.

REMDESIVIR

Este un medicament produs în Statele Unite. Este folosit în tratarea Ebola. Are atuul că inhibă multiplicarea virusului care a provocat pandemia și care a omorât în patru luni 120.000 de oameni din întreaga lume.

Cercetătorii de la Harvard afirmă că abia la sfârșitul lunii aprilie sau mai vor apărea primele concluzii care pot indica dacă remdesivirul este cel mai bun tratament în actuala pandemie.

HIDROXICLOROCHINA

Este produs dintr-un extract de chinină și a fost baza tratamentului anti-malarie, cunoscut de aproape 100 de ani (din 1934). A fost folosit prima dată în Franța, după ce un medic din sudul țării, Didier Raoult l-a aplicat bolnavilor în stare gravă, care s-au însănătoșit, notează romania.europalibera.

Problema acestui medicament, care urmează să fie produs și în România, la Antibiotice Iași, este că are efecte secundare care pot fi fatale.

Medicamentele pentru SIDA

Ritonavir și Lopinavir sunt și ele pe lista de medicamente cre și-au schimbat destinația în vremea pandemiei de coronavirus. Administrate până acum pacienților infestați cu HIV, acest cocktail de medicamente mai fusese folosit și în timpul epidemiei de SARS, din 2002-2003.

Este aplicat în cazurile mai ușoare și s-a observat că dă rezultate în acel stadiu al bolii când intervin probleme de respirație, fiind vorba, practic, de momentul în care boala se acutizează. În mai multe cazuri, aceste medicamente se asociază și cu beta-interferon (un antiinflamator)

Alte medicamente folosite ca auxiliare sunt dexametazona, un steroid antiinflamator, azitromicina, un antibiotic cu gamă largă care are proprietăți antiinflamatoare. În Japonia a dat rezultate bune un vaccin antigripal, Favipiravir, cunoscut și ca Avigan, care protejează plămânii și previne înmulțirea SARS-COV-2.

Tratamentul în România

România este aliniată la tratamentul terapeutic urmat și de alte țări, enumerate mai sus, aflăm din romania.europalibera. Prin ordin al ministrului Sănătății, au fost emise listele de medicamente și etapele în care sunt potrivite aceste doctorii.

Etapă ușoară, fără pneumonie:
tratament simptomatic (paracetamol și novocalmin)

Etapă ușoară, fără pneumonie sau prezența de factori de risc (>65 de ani, comorbidități: cardiovasculare, hepatice, pulmonare, diabet):
Lopinavir/ritonavir sau Hidroxiclorochină.

Afectare medie (pneumonie fără semne de gravitate):

  • Hidroxiclorochină
  • Lopinavir/ritonavir

Afectare severă:

  • Hidroxiclorochină
  • Remdesivir

Sindrom inflamator excesiv și disfuncție de organ: se adaugă tocilizumab(un anticorp conceput să se lege de antigeni, folosit în artrita reumatoidă).

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.