Veștile nu sunt bune: Iarna vine devreme și pleacă abia în martie. Primele informații de la meteorologi

foto: Antena 1

Primele estimări făcute de meteorologi nu arată deloc bine! Se anunță viscol şi ger năprasnic. În plus, iarna vine devreme și pleacă abia în martie.

Am avut o vară fără caniculă, cu multe ploi, în special, în prima parte estivală, iar temperaturile rar au depășit 30 de grade Celsius.

Și iarna 2018 se pare că va ieși din tipare. Organizaţia Meteorologică Mondială, agenţie ONU cu sediul la Geneva, anunță că iarna va fi lungă, din cauza unor curenți ce-și modifică traiectoria. Va începe devreme, la sfârșitul lunii noiembrie și va rămâne până în martie.

Iarna vine în forță în noiembrie

În mod neobișnuit, fenomenele extreme vor apărea la începutul lunii martie, când gerul năprasnic și viscolul vor lovi mai multe zone din Europa. Și probabilitatea producerii unui fenomen El Nińo este mare.

”Conform previziunilor modelelor şi interpretărilor experţilor, există o probabilitate de circa 70% ca circumstanţele observate să atingă stadiul unui episod El Nińo de o intensitate scăzută în ultimul trimestru al anului 2018 şi în timpul iernii boreale 2018-2019”, a indicat într-un comunicat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU cu sediul la Geneva.

Fenomenul El Nińo reapare în mod regulat şi constă într-o creştere a temperaturii Oceanului Pacific, împingând în sus temperaturile medii şi afectând cantitatea de precipitaţii la nivel global.

El Nińo este un fenomen meteorologic cu impact major asupra climei globale, care are drept rezultat, în diferite părţi ale lumii, seceta sau inundaţiile.

OMM subliniază că fenomenul El Nińo nu este singurul factor care determină modele climatice la nivel global.

În plus, potrivit experţilor, nu există neapărat o corelaţie directă între intensitatea unui episod El Nińo şi amploarea impactului său.

Sursa: kanald.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.