(VIDEO) Ascultă ”Corul Pământului”! Planeta poate cânta

foto: Earth-Zoom-In

Unul dintre cei doi sateliti ai misiuii Radiation Belt Storm Probe (RBSP), lansati in 2012, la data de 30 august, a captat undele radio emise de magnetosfera terestra la data de 5 septembrie. Fenomenul acustic este cunoscut sub denumirea de „corul Pamantului”.

Oamenii de stiinta cunosteau de ceva vreme fenomenul, undele sonore emise de catre magnetosfera pamantului pot fi captate usor de catre satelitii folositi pe post de receptoare radio.

Din fericire pentru noi, echipa EMFISIS de la Universitatea din Iowa si Goddard NASA Space Flight Center, a fost capabila sa realizeze aceasta inregistrare sonora, care contine asa numitul “cor al Pamantului, astfel incat sa putem asculta cu totii Glasul Mamei noastre Geea.

Craig Kletzing, de la Universitatea Iowa, conduce echipa de cercetători care supravegheaza ansamblul complex de instrumente stiintifice de la bordul satelitilor RBSP.

El a explicat ca sunetele sunt emise de particulele incarcate energetic din straturile superioare ale magnetosferei Pamantului, inainte ca acestea sa fie prinse in miscarea generata de campurile circulare de radiatii din jurul planetei.

Cei doi sateliti RBSP se rotesc in jurul Pământului pe orbite eliptice, la altitudini ce variaza intre 375 şi 20.000 de mile.

Scopul acestei misiuni este studierea centurilor Van Allen – curenti de particule incarcate electric, aduse de vanturile solare pana in preajma Terrei si care sunt prinse in campul magnetic terestru.

sursa: exclusivenews.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.