Vinul de pătrunjel făcut în casă, pentru inima ta

foto: doxologia.ro

Plantă aromatică, pătrunjelul are însă și efecte curative, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, detoxifiante, antirahitice, antiscorbutice, vermifuge, antitoxice, antitumorale, antioxidante, antialergice, tonice, antispastice, fluidifiante, relaxante, imunostimulente, vasodilatatoare, gastrice, bronșice etc.

INGREDIENTE.

Vin roşu, natural, de la o sursă de încredere, 2 litri; pătrunjel, preferabil din cultura proprie, 4 legături mari; miere (tot de la o sursă verificată!) 400 – 600 grame.

PREPARARE.

Se toacă puţin pătrunjelul. Se pot păstra şi cozile, care conţin şi ele principii active. Se pun cei doi litri de vin într-un vas de minimum 4 litri, pentru a preveni aprinderea vaporilor de alcool în timpul fierberii şi se adaugă pătrunjelul. Se pune la fiert, la foc mic. Geamul bucătăriei, e preferabil să fie deschis, deoarece fierberea durează şi alcoolul se evaporă la fiert aproape 100%. Din acelaşi motiv, trebuie supravegheat atent, mai ales la început, când lichidul spumează şi alcoolul se evaporă masiv şi poate să se aprindă. Se fierbe până când cantitatea rămasă este la jumătate, adică, 1 litru. După ce am înjumătăţit cantitatea, oprim fierberea şi când putem ţine mâna pe vas cam 2 – 3 secunde (adică pe la circa 60 grade), adăugăm mierea. Cantitatea de miere depinde de gustul fiecăruia, noi am pus cam 400 grame, dar e preferabil „pe gustate”.

Se pune siropul astfel rezultat într-o sticlă din sticlă, filtrându-se prin tifon (sau o strecurătoare) frunzele; se astupă cu un dop de plută şi se lasă în sticlă la decantat cam 48 de ore. O sticlă cu dop rodat, este ideală!

Preparatul este preferabil să fie păstrat la rece, deoarece fermentează (se vinifică!) dacă este cald.

ADMINISTRAREA.

Se consumă o lingură înainte de masă, cu circa 30 minute, de trei ori pe zi, până la terminarea cantităţii. Cam o lună durează o cură completă, pentru o persoană. O lingură are cam 10 ml, deci 30 ml x 30 zile = 900 ml = 0,9 litri.

INDICAŢII.

Pentru orice afecţiuni ale sistemului cardio-vascular. În special pentru persoanele care obosesc inexplicabil şi nejustificat atunci când urcă scările, sau merg pe jos mai mult de 3 kilometri. Dacă oboseala apare la mai puţin de atât, deja se recomandă cure repetate de DETOXIFIERE GENERALĂ!

Siropul — „vin de pătrunjel” este o denumire care cred că se referă la ingredientele de origine! — are un puternic efect detoxifiant al aparatului cardio-vascular (inimă-artere-vene), favorizând eliminarea depunerilor de pe vasele de sânge şi contribuind astfel la regularizarea ritmului cardiac şi curăţarea sistemului de transport al sângelui.

Repetarea curei. În principiu, cura poate fi repetată cam la un interval de 10 zile după finalizarea precedentei cure. Fiind eu adept al moderaţiei, recomand totuşi maximum patru cure pe an, la schimbarea anotimpurilor, pentru cazurile mai dificile. „Ce-i prea mult strică”, zic înţelepţii de pretutindeni. Pe de altă parte, idolatrizarea şi fetişizarea, sunt atitudini de evitat. A ne pune speranţa într-un singur remediu, mi se pare cam mult. Şi e important să amintesc faptul că, STILUL DE VIAŢĂ este cel care ne aduce în situaţia de a apela la un remediu sau altul şi de aceea, principalul element de alarmare, trebuie să fie stilul de viaţă, care în mod categoric, trebuie schimbat! Abuzurile de alimente nesănătoase cauzează astfel de situaţii, viaţa neordonată, în stress continuu, produc aceste „căderi” ale funcţionării sistemului coronarian.

CONTRAINDICAŢII.

Până în prezent, necunoscute. Cum spuneam mai sus însă, fiind adept al moderaţiei şi al prudenţei, voi menţiona două situaţii speciale.

Stimulator cardiac (peacemaker). Este o situaţie cu care m-am întâlnit şi, persoana în cauză a suportat foarte bine cura. Din păcate, având mii de ore de laborator, ştiu că un singur caz este irelevant pentru toată mulţimea de oameni aflaţi în situaţia de a apela la stimulator cardiac. Deci, recomand o doză mai mică (o linguriţă pe zi) în primele 10 zile, funcţie de situaţia concretă, de evoluţia generală a afecţiunii cardiace. Dacă procesul de detoxifiere este suportabil, putem creşte gradat doza zilnică.
Operaţii pe cord. În astfel de cazuri, dacă operaţia este recentă, eu aş recomanda prudenţă şi la fel ca mai sus, o doză mică, tot o linguriţă pe zi. Chiar şi la operaţiile mai vechi, cicatrizate, recomand pornirea cu o linguriţă pe zi. Prudenţa este utilă şi bine venită oricând.

SIMPTOME PARTICULARE.

Am observat la mine şi am cercetat şi la alţii şi apar următoarele simptome particulare, în timpul curei, în special în primele 10 zile:

Transpiraţie colorată (gălbuie, pătează lucrurile) şi puternic mirositoare;
Urină puternic colorată şi foarte urât mirositoare;
Cefalei şi migrene slabe, până la moderate. Dacă apar aceste dureri craniene, atunci trebuie redusă doza. Cauza este viteza detoxifierii, care e prea mare. Pentru cine suportă însă, e preferabil să scurtăm durata procesului de detoxifiere, decât „să lungim boala, pân’ s-o coace poama”. Eu prefer să suport chiar şi dureri foarte mari. La cura cu 10 Oshawa 10, prin 1993, am avut dureri atroce, începând cu seria a treia.

POVESTEA MEA

Prin anul 2000, am făcut prima cură cu „vin de pătrunjel”. Iniţial, am fost foarte sceptic, datorită ingredientelor. Fiind un consumator de alcool ocazional şi preferând mai curând să evit consumul de alcool, deşi am folosit cu mult succes maceratul numit „Bitter Suedez”, prefer să evit alcoolul. Am ignorat reţeta până în acel an, deoarece am crezut că este vorba despre un macerat la rece. Abia în anul 2000, când prima mea soţie s-a decis să pună în practică reţeta, am înţeles că scepticismul meu era nejustificat, era o falsă presupunere. Cum am studiat chimie vreo câţiva ani, am înţeles rapid că este vorba despre un sirop şi că rolul alcoolului e mai curând de catalizator (se pierde complet la fierbere).

În vremea aceea, lucram foarte mult, uneori depăşeam 16 ore/zi şi eram destul de obosit, posibil chiar surmenat. La fiecare etaj pe care îl urcam, trebuia să mă opresc „să-mi trag sufletul”. După patru etaje, eram „dărâmat”…

În vremea aceea, credeam că postul cu apă rezolvă cam orice, aşa că, apelam la posturi cu apă de 2 – 5 zile, ori de câte ori aveam probleme, de orice fel, inclusiv „filosofice”, sau, dacă preferi stări de „confuzie existenţială”. De-a dreptul, le zice pierderea încrederii în sine.

Aici însă, postul cu apă s-a dovedit mai puţin eficient, cel puţin în varianta 2 – 5 zile.

După cura cu vin de pătrunjel: Urcam „dintr-o suflare” patru etaje, „din două’n două”! Adică, din două în două trepte. Ba chiar mai mult, am încercat şi din trei în trei trepte şi am reuşit! Sigur, era un amuzament acrobatic pe care mi l-am permis, dar… QED!
Fac precizarea că, la vremea aceea, aveam vârsta de 41 de ani.

sursa: scoala-zenla.net

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.