Vorbe de duh rămase de la cel mai mare cuceritor pe care l-a cunoscut lumea vreodată, Ginghis Han

Ginghis Han a fost cel mai mare cuceritor pe care l-a cunoscut lumea vreodată. Figură legendară a istoriei, cunoscut de toată lumea ca simbol al luptătorului barbar, Ginghis Han rămâne și astăzi un personaj extrem de important al istoriei universale, însă unul controversat. De la el ne-au rămas aceste vorbe de duh:
“Dacă ai mintea împăcată cu sufletul poți înfrânge orice dușman și să trăiești multe vieți fericite.

În doar șapte ani am realizat cel mai măreț lucru- am unit întreaga lume într-un singur imperiu.

Să cucerești lumea din șaua unui cal este ușor, să descaleci și să guvernezi este mult mai greu.

Domnilor, dacă voiți să vă fiu rege, jurați-mi pe Cel ce a făcut cerul și pământul că îmi veți păzi poruncile.

Cea mai mare fericire este să îți înfrângi dușmanii, sa îi vezi umili în fața ta, să le iei toate posesiunile, să îi vezi pe cei dragi lui plângând, să îi călărești caii și să le strângi la piept soțiile și fiicele.”

Veridicitatea ultimei fraze este disputată deoarece Ginghis Han( Ginghis=universal Han=suveran) era cunoscut ca un lider înțelept, preferând să își supună rivalii în mod pașnic în locul unei acțiuni militare. În timpul domniei sale a reușit să pună bazele celui mai mare imperiu contiguu, statul întinzându-se la moartea sa de la Oceanul Pacific până la Marea Caspică.

Bonus:

Deși a fost unul dintre cei mai importanți conducători din istoria omenirii, nu avem nici măcar un singur portret contemporan al său.

sursa: istorie-pe-scurt.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.