Zeama de varză murată benefică în tratarea bolilor de plămâni, a constipației și a anemiei
Dacă varza acră este indiscutabil campioana sănătăţii, atunci zeama de varză acră sau moare, cum e denumită popular, este considerată medicamentul celor săraci, fiindbenefică în tratarea mai multor afecţiuni. Şi astăzi, moarea e la înălţime, oamenii de ştiinţă îi descoperă noi virtuţi curative. Dar murăturile moderne nu au aceeaşi savoare cu cele tradiţionale şi n-au deloc calităţi terapeutice. Dimpotrivă, sînt pline de conservanţi dăunători. Varza murată în sare nu numai că îşi conservă proprietăţile şi vitaminele, dar le şi amplifică.
Fermentaţie naturală
Având în vedere efectele benefice asupra imunităţii în general şi în special, asupra tubului digestiv, zeama de varză murată este recomandată de toţi medicii.
Moarea de varză este sucul obținut prin murarea verzei, fiind un extract 100% natural. Prin fermentaţie, apa adăugată legumelor se îmbogăţeşte cu microorganisme bune, fermenţi şi enzime, dar şi cu principiile active provenite din plantele şi legumele puse la murat (varză, ţelină, morcovi, usturoi). Adevăratele murături se obţin prin fermentarea acidolactică, naturală, cu tulpini de bacterii probiotice sălbatice provenite din legume şi fructe proaspete, sănătoase, în saramură (obţinută cu sare autohtonă).
În procesul natural de fermentaţie, microflora existentă pe legume şi fructe transformă glucidele în substanţe biologic active: vitaminele B1, B2, A şi acidul lactic. Foarte important este faptul că, prin procesul de murare, se păstrează substanţele valoroase din legumele supuse acestui proces natural de conservare.
Varza murată este singurul aliment natural care nu are adaos de probiotic din exterior, este un produs endogen, şi care prin conlinutul de fibre crescut asigură şi un tranzit intestinal bun, combătînd constipaţia şi cancerul de colon, fiind recomandat şi persoanelor cu sindrom de intestin iritabil, potrivit monitorulexpres.ro.
Pe lîngă toate aceste avantaje, moarea nu îngraşă, fiind indicată în dietele pentru menţinerea siluetei.
Cura cu moare vitaminizează organismul şi îl detoxifiază. Este exact ceea ce avem nevoie în perioadele de post.
Vitamine şi probiotice din belşug
Din păcate, moarea de varză a fost destul de puţin studiată, deşi nutriţioniştii sînt convinşi că va veni vremea cînd acest aliment tradiţional va declanşa o revoluţie în lumea medicamentelor naturale. Pînă atunci, rămîn valabile recomandările medicinii populare româneşti, cea care a descoperit de sute de ani un remediu universal în zeama de varză. Compoziţia moarei este uluitoare. Această zeamă terapeutică e bogată în vitamina C, chiar mai multă decît în portocale, 90% din această vitamină păstrîndu-se intactă după murare. Vitamina C are un puternic efect antioxidant, întărind sistemul imunitar şi rezistenţa la viroze şi gripe.
Mai găsim în moare vitaminele A, B1, B2, B3, B6 şi B9 (acidul folic) şi E, magneziu, potasiu, fier, iod. Acidul lactic din moare este o bacterie descoperită şi folosită ca ferment de cel puţin 4.000 de ani. Acest acid natural are efect inhibitor asupra microbilor din intestine, ajută organismul să asimileze proteinele şi fierul şi fortifică sistemul imunitar.
Acidul lacticeste duşmanul tuturor bolilor cauzate de microbii care populează intestinele. Moarea este astfel o sursă importantă de probiotice, protejînd mucoasa tractului intestinal. Este indicată şi persoanelor cu disbacteriemie determinată de tratamentele cu antibiotice de sinteză, pentru restabilirea microflorei intestinale şi combaterea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.
Antrenează pietrele de la rinichi
Litiaza biliară şi renală, gastrita cu aciditate scăzută, giardioza, se tratează bînd timp de 2-3 săptămîni cîte 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Dacă pietricele de la fiere sînt mici, se amestecă un litru de moare cu 400 g de ulei nerafinat şi suc de la patru lămîi. Cu 24 de ore înainte de procedură nu se mănîncă nimic. Timp de 4-5 ore, organismul răspunde cu diaree, în timpul acesta, colecistul se curăţă de pietre. După procedură, timp de două săptămîni, se bea ceai din muşeţel şi fenicul. Bolnavii de hemoroizi pot să bea 100 ml de moare încălzită, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Atunci cand hemoroizii se asociază cu hemoragie, se bea cîte un pahar de 2-3 ori pe zi şi se mănîncă zilnic salată de varză murată. Pentru tratarea avitaminozelor şi a asteniei, se amestecă un pahar de moare cu unul de suc de roşii, se adaugă 150 ml de apă plată, o lingură de miere de albine şi o lingură de suc de lămîie. Se bea cîte un pahar de 1-2 ori pe zi, între mese, pînă la îmbunătăţirea stării de sănătate.
Moarea ajută şi în diaree, dacă se consumă în părţi egale, cu suc de roşii proaspăt stors. Ficatului îi este bun prieten, dacă moarea e băută de trei ori pe zi, cîte 100 ml, între mese, timp de cîteva luni. Pentru gastrită, se bea zilnic moare încălzită, înainte de mesele principale. Doza poate să crească treptat pînă la două pahare pe zi.
Leac pentru bolile respiratorii
Răguşeala şi durerile uscate în piept pot fi tratate cu moare astfel: se amestecă părţi egale de moare şi apă plată. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi. S-a dovedit că moarea e o armă secretă împotriva gripei aviare. Un om de ştiinţă corean a luat 13 pui infecţati cu virusul gripei aviare, i-a hrănit cu varză murată sşi, după o săptămînă, a descoperit că 11 dintre ei s-au însănătoşit. Experţii cred că bacteriile produse în timpul fermentaţiei au ajutat păsările să învingă virusul H5N1. Cercetătorii suedezi au descoperit că bacteriile care se găsesc în moare ajută la prevenirea bolilor de plămîni. Lactobacillus plantarum, o bacterie care se găseşte în salivă şi în varza murată, intră în competiţie cu periculoasa bacterie care provoacă pneumonia, menţinînd scăzut nivelul bacteriilor patogene.
Probioticele din moare, supranumite „bacterii prietenoase“, sînt la fel de eficiente ca antisepticele, ducînd la distrugerea bacteriilor periculoase care provoacă pneumonia. Persoanelor cu astm bronşic li se recomanda zilnic moare şi salată din varză murată, ceapă şi usturoi.
Taie greaţa şi topeşte grăsimile
Diabeticii pot să bea de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, cîte 1/3 pahar de moare, diluată cu apă, în părţi egale. După 7 zile de pauză, cura se repetă. Zeama de varză murată ajută enorm în constipaţii, băută dimineaţa, pe nemîncate. Se mai poate folosi şi amestecată cu o linguriţă de drojdie. Acesta este şi motivul pentru care, în multe sate româneşti, în timpul meselor tradiţionale de Crăciun şi de Anul Nou, se serveţte moare de varză din belşug, înainte de felurile de mîncare mai grele, precum şi la sfîrşitul mesei. Moarea de varză este un stimulent digestiv puternic şi mai ales rapid. Se bea înainte de masă o jumătate de pahar de moare, apoi, în timpul mesei, se mai poate lua cîte o înghiţitură din acest stimulent digestiv ori de cîte ori simţim nevoia.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că în varza murată se găseşte un principiu terapeutic cunoscut sub numele de vitamina U antiulceroasă, vitamină ce se distruge prin fierbere. De aceea, zeama de varză acră poate fi consumată intern pentru tratarea ulcerului. Deoarece stimulează arderea grăsimilor şi în acelaşi timp stabilizează şi apetitul, moarea de varză este minunată în curele de slabire, fiindcă înlesneşte arderea grăsimilor.
Moarea de varză este cunoscută ca un remediu eficient împotriva greţurilor cauzate de mîncarea grea.
Mahmureala trece cu 3-4 cepe mari rase din care se face un terci şi se amestecă cu 3 pahare de moare, o lingură cu pastă de roşii, piper negru, sare şi zahar după gust.
Previne şi inhibă tumorile canceroase
Moarea combate oboseala, fiind un neurotonic şi miotonic natural. Stimulează circulaţia sîngelui şi, implicit, favorizează încălzirea corpului, inclusiv a extremităţilor. Consumul zilnic a 1-2 pahare de moare rezolvă astfel foarte simplu senisibilitatea la frig, dar combate şi febra. Scade concentraţia colesterolului rău (LDL) prevenind îngroşarea vaselor de sînge. Moarea se foloseşte în medicina tradiţională românească pentru cei „slabi la inimă“. Se beau dimineaţa, la prînz şi seara cîte un pahar de moare de varză, mai ales în timpul sezonului rece.
În acest fel, hipotensivii se vor simţi revigoraţi. Moarea mai este cunoscută şi pentru efectul de stabilizare a tensiunii arteriale. Antioxidanţii din moare previn şi apariţia nitrozaminelor cancerigene rezultate în urma digestiei cărnurilor sau preparatelor din carne, precum şi oxidarea grăsimilor alimentare ingerate.
De altfel, moarea este un puternic inamic al cancerului, în special al celui de colon, blocînd dezvoltarea tumorilor, activînd enzimele care neutralizează substanţele cancerigene. Conform unui studiu recent, femeile care consumă varză murată de 5 ori pe săptămînă prezintă un risc cu 70% mai scăzut de a dezvolta cancer la sîn. Varza acră este singurul aliment de natură vegetală în care este prezentă vitamina B12, cea care încetineşte procesul de îmbătrînire, protejînd sistemul nervos şi împiedicînd pierderile de memorie.
Dar cea mai surprinzătoare calitate a verzei acre este aceea de afrodisiac. Nutriţionistul croat Lejla Kazinic Kreho, specialist în probleme de erecţie, susţine că un consum de varză murată de două ori pe zi creşte potenţa, fiind mai eficient decît Viagra.
Pentru un ten curat şi fără riduri
Strămoşii nostri vindecau hernia cu moare de varză. O bucăţică de tifon împăturit se imbibă cu moare, se pune pe locul cu probleme, deasupra se aşază o felie de cartof crud, se apasă puţin şi se pansează. Compresele se ţin cîte 3 ore zilnic, iar tratamentul durează 1-3 luni. 1-2 pahare de zeamă de varză pe zi se recomandă şi celor care au stări depresive.
Frunzele de varză acră zdrobite tratează furuncule, insolaţia, crăpăturile pielii, degerăturile, entorsele. Pare de necrezut, dar varza murată nu face bine numai la sănătate, ci şi la frumuseţe. Se fac măşti cu frunze de varză acră, loţiuni cu suc proaspăt, comprese cu frunze zdrobite. Moarea ajută în luptă cu îmbătrînirea, întîrziind apariţia ridurilor, menţine un păr strălucitor şi unghii puternice.
Tratamentul acneei constă în aplicarea de frunze de varză murată. Compresa se ţine 25 de minute, apoi se spală pielea cu apă rece. Cura durează 1-2 luni. În Oltenia, femeile puneau frunze de varză acră pe piept ca să le vină laptele după naştere.
Pentru rîie, se dădea cu moare tot corpul sau se fierbea moarea cu care se spăla tot corpul după care se ungea cu sulf sau alifie cu sulf. Durerile de cap trec cu comprese de moare sau varză murată învelită în tifon, pusă pe zonele de după pavilionul urechilor şi pe tîmple, apoi capul se leagă cu un prosop. La migrene dese şi insuportabile, se beau şi cîte 100 ml de moare, de trei ori pe zi.
Pentru parodontoză, este indicat ca, de 6-8 ori pe zi, să se mestece bine cîte 3-4 linguri de varză murată tăiată mărunt.
• Ca să obţinem varză acră nu doar gustoasă, ci şi cu multe efecte terapeutice, iată o veche reţetă. La 10 kg de varză, se pun 1 kg de morcovi şi 250-350g de sare. Cu primele foi în care sînt învelite căpăţînile se acoperă fundul vasului. Se pun în straturi verzele şi varza tocată amestecată cu o parte de sare şi morcov ras mare. Se adaugă, după preferinţă mere, gutui, cătină, felii de sfeclă roşie, bobite de răchiţele, scoruş, seminţe de mărar sau chimen. Sarea rămasă se dizolvă în cantitatea de apă necesară pentru umplerea vasului.
Dacă se pune prea puţină sare, se pot dezvolta bacteriile rele, iar dacă se pune prea multă, nu se vor mai dezvolta nici cele bune, deci nu mai are loc fermentaţia.
Nu folosiţi apa dură deoarece este bazică, deci poate neutraliza acizii. Fierbeţi apa dură timp de 15-20 de minute, apoi lăsaţi oala acoperită vreme 24 de ore. Varza se acoperă cu un strat de frunze, deasupra se aşază un platou de ceramică, cu o greutate deasupra şi se ţine la 18 grade C. Platoul trebuie să fie permanent acoperit cu moare. Cînd moarea se limpezeşte şi procesul de fermentare se termină, varza se mută la rece. Moarea se păstrează astfel: se strecoară prin tifon, se aduce pînă la 80 grade C, pe foc mare, într-un vas emailat (nu se fierbe!), şi imediat se toarnă în sticle sau borcane sterilizate cu filet. Se păstrează în frigider.
Contraindicaţii
Dacă suferiţi de hipertensiune arterială, retenţie de apă în corp sau suferiţi de vreo boala de inimă ori de rinichi, e mai bine să evitaţi moarea. De asemenea, potrivit medicilor, nu e recomandată persoanelor cu afecţiuni hepatice sau insuficienţă renală.