Zerul, depozit de substanțe benefice și medicament consacrat. ”Dacă toată lumea ar fi hrănită cu zer, doctorii ar da faliment“

Zerul este un lichid galben-verzui care se separă din lapte, după coagulare, la prepararea brânzeturilor și care este folosit pentru fabricarea lactozei, urdei etc. În stare lichidă, naturală, nefiert, zerul este considerat un leac extrem de valoros. Acesta este folosit atât la hrănirea animalelor, cât și ca atare de oameni pentru efectele sale tămăduitoare deosebite.

Un depozit de substanțe benefice

Iată un proverb din Italia, păstrat încă din secolul al XVI-lea:

„Dacă toată lumea ar fi hrănită cu zer, doctorii ar da faliment“.

Însă mai bea cineva astăzi zer? Întrebuințarea acestui preparat de stână s-a pierdut, valoarea sa curativă însă nu s-a schimbat. Deși are mai puține grăsimi decât laptele, zerul conține toate substanțele hrănitoare specifice acestuia fiind bogat în vitaminele din complexul B, iod, calciu și potasiu. Cea mai mare concentrație de lanțuri de aminoacizi poate fi identificată în proteinele din zer.

Sub acțiunea aminoacizilor (dintre care cel mai important este cisteina) se realizează producția de anticorpi. Un mecanism defensiv împotriva radicalilor liberi este glutamil-cisteina, unul dintre cei mai puternici antioxidanți celulari, care se găsește în proteinele din zer (beta-lactoglobulina, albumina, lactoferina). O adevărată sursă de energie pentru cei implicați în exerciții fizice prelungite, solicitante sunt aminoacizii din zer care constituie o adevărată sursă de energie, permit atleților un antrenament mai intens pe o perioadă mai îndelungată de timp. Proteinele din zer determină ficatul să consume rezervele de colesterol hepatic sintetizând alți acizi biliari. Conținutul de lactoferină din zer stimulează imunitatea, protejează țesuturile dentare împotriva demineralizării.

Un tratament aplicabil tuturor

Substanțele din zerul terapeutic (care trebuie să fie proaspăt și obținut după ce s-a strecurat laptele prins prin alegerea coagulului care fabrică brânza) acționează rapid și sunt foarte repede asimilate. Zerul se poate achiziționa și din majoritatea magazinelor naturiste sub formă de praf. Cel mai des, cura cu zer este folosită în scop diuretic și are o vechime de milenii. Adevărat este însă că beneficiile consumului de zer sunt imense acesta fiind utilizat ca tratament secundar al cancerului, virusului HIV, hepatitei B, osteoporozei și bolilor cardiovasculare. Și lista continuă cu tuberculoza pulmonară, bolile de stomac, bolile intestinelor, obezitatea, costipația, inclusiv pentru noi născuți, tratamentul prin întărire al unghiilor, părului, ridurilor faciale și elasticitatea tenului, tratarea tranzitului intestinal fiind tolerat și de un mare procent din persoanele cu intoleranță/alergie la produsele lactate.

Cel puțin 90% din zer este reprezentat de proteine specifice, existând puține grăsimi și chiar deloc lactoză, această compoziție transformând cura cu zer benefică pentru fiecare dintre noi, inclusiv persoanele sănătoase.

Reglararea greutății corporale

Zerul este un produs cu puține calorii. Acesta ajută organismul să elimine reziduurile din organism, inhibă senzația de foame, devenind astfel un component des întâlnit în dietele de reducere a greutății corporale, topind grăsimile. 100 ml de zer conțin doar 48 kilocalorii și pot înlocui un pahar de apă îndepărtând senzația de sete.

Colecistokinina este hormonul care apare după masă și care este responsabil cu senzația de sațietate. Proteinele din compoziția zerului stimulează organismul în producerea colecistokininei. Ultimele studii în domeniu au făcut legătura între consumul de produse lactate și controlul greutății, aratând că, dintre toate proteinele, proteinele din zer ajută cel mai mult la creșterea mușchilor scheletici. Totodată, proteinele din zer ajută femeile diagnosticate cu HIV în recăpătarea forței. Având un efect depurativ, cura cu zer (cură de 2-3 luni, timp în care se consumă 3 căni de zer pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă) ajută în afecțiuni precum guta.

Oprește evoluția tumorilor

Un element foarte valoros în tratarea sclerozei multiple este acidul orotic sau vitamina B13 identificat în zer. Rolul acestuia este de fixa magneziul la nivel celular și de crește valoarea energetică a celulelor mușchiului inimii, crescând astfel rezistența la stres și efort.  Consumând zilnic 2 -3 pahare de zer se reduce valoarea colesterolului din sânge, se scade procentul de colesterol din ficat și se protejează sistemul cardio-vascular. Consumând zilnic o jumătate de litru de zer se majorează capacitatea defensivă a organismului prin distrugerea bacteriilor. Consumând zilnic cel puțin 100 gr de urdă, în timp, crește capacitatea naturală de apărare a organismului, devenind astfel mult mai rezistent la infecții bacteriene și virale. Urda se mai numește și extract de proteină din zer și obține din separarea zerului de brânză. Acest procedeu este cunoscut doar în România și în Corsica și este cunoscut de foarte mulți ani. Consumul zilnic, timp de 6 luni, a 30 de grame de concentrat de proteină din zer (adică 1 litru de zer) a condus, în mai multe cazuri de cancer, de sân, cu metastaze, cancer de pancreas și de ficat, la regresia tumorilor, normalizarea numărului de limfocite și normalizarea hemoglobinei. Consumul zilnic, timp de o lună, a 1/2 litru zer, tratează anemia.

Indicat pentru ficat, stomac, plămâni și memorie

Zerul, ca agent microbian, ajută la reducerea rezistenței celulelor canceroase, în timp ce crește imunitatea. Este bogat în aminoacidul L-triptofan, care ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, sprijinind persoanele stresate. De asemenea, a fost asociat cu reducerea stărilor de insomnie. Absorbția calciului și prevenirea osteoporozei sunt asociate proteinelor din zer. Efectele dăunătoare ale radicalilor liberi sunt neutralizate de un protector al celulelor, glutation, care se activează tot de zer. Consumul de zer ajută la reducerea tensiunii arteriale. Totodată, corectează funcționarea ficatului și a rinichilor, stimulează tranzitul intestinal. De asemenea, contribuie la refacerea florei gastrointestinale, normalizează funcționarea sistemului nervos, ajută în cazurile de reumatism, hipertensiune, îmbunătățește circulația sanguină și previne apariția aterosclerozei. În cazul răcelilor,  la un pahar de zer adaugați și fructe proaspete se vor întâmpla minuni. Zerul crește densitatea minerală osoasă și este colagog, adică stimulează lactația la femeile care alaptează. Este diuretic și stimulează activitățile intestinelor consumându-se de doua ori pe zi, o ceașcă de zer îndulcit cu puțină miere. Este indicat sugarilor (înainte de alăptare, 2-3 lingurițe de zer). Zerul poate fi folosit tranzitoriu, după dieta hidrică la copiii cu tulburări acute de nutriție.

Frumusețe sigură

Zerul poate fi utilizat pentru afecțiuni ale pielii (eczeme, degerături) sub formă de comprese aplicate extern. Compresele cu zer pentru eczeme se pun pe zonele afectate și după o oră se îndepărtează și se lasă zona tratată să se usuce. Acest tratament se repetă în fiecare zi timp de 2 săptămâni. În cazul degerăturilor, se aplică, timp de o oră, tifon înmuiat abundent în zer pe toate suprafețele afectate după care se spală cu apă zonele afectate. Capacitatea zerului de a proteja pielea de radicalii liberi, cei care intensifică procesul de îmbătrânire a fost recent remarcată și exploatată de către producătorii de produse cosmetice printr-o serie întreagă de preparate cosmetice bioactive. Acasă, zerul poate fi utilizat la prepararea măștilor pentru regenerare și de albire a tenului, sau ca loțiune pentru întărirea firului de păr. Efectul unei băi de 15 – 20 minute, în care ați adăugat 2 litri de zer, este incredibil, pielea devenind mult mai catifelată și elastică. Dacă vă spălați pe față cu zer de 2 ori pe săptămână veți arăta cu 10 ani mai tânără. Pentru un peeling cu produse naturale se recomandă să se adauge în zer fulgi de ovăz. Persoanele cu un ten sensibil și care se înroșesc frecvent, sunt interesate de zer deoarece este bogat în albumină, care calmează iritațiile și ajută celulele în procesul de regenerare. Rețetă: se amestecă 3 lingurițe de zer cu o linguriță de zeamă de lămâie și se aplică pe față, masând ușor fața cu vârful degetelor. Se spală în câteva momente cu apă călduță. La fel se poate proceda și în cazul mâinilor aspre, însă trebuie să stați cu acestea unse timp de 10 minute.

Tratamente cu zer

Zerul administrat pe stomacul gol provoacă o secreție biliară abundentă și este diuretic. Cura cu zer este recomandată dimineața, cu cel puțin jumătate de oră înainte de cafea. Se consuma 200 ml de zer proaspăt. Cura durează 3-4 săptămâni. Amestecați zerul cu băuturile de fructe sau ca ingredient în rețeta preferată de shake, cu lapte degresat, lapte de soia, băuturile cu lapte de migdale sau ovăz. Extractul proteic din zer, este ceva foarte asemănător cu urda, o brânză extrem de bogată în proteine și fără grăsimi. Zerul se păstrează în recipiente răcoroase și uscate.

Medicament consacrat

În secolul al XVIII-lea, în Europa au fost înființate instituții speciale de învățământ, unde se studiau capacitățile terapeutice ale acestui produs, cunoscut fiind din vremurile Greciei Antice. Se pare că  Afrodita făcea băi cu zer. A fost recomandat de Hipocrate ca fiind un mijloc eficient în lupta cu tuberculoza, hepatita sau afecțiuni ale pielii. Zerul este utilizat ca lichid de diluție pentru clătite, la acrirea ciorbelor sau pentru prepararea diverselor băuturi răcoritoare ori a deserturilor.

 

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.