A fost descoperită modalitatea de ascultare a oricărui smartphone. Poate fi activată de cuvinte speciale

foto: makeuseof.com

Ascultarea smarphone-lui poate fi activată de cuvinte trigger speciale, s-a arătat convins expertul pentru securitate cibernetică al firmei Asterisc Peter Henway.

Acest lucru a fost comunicat de Vice. Majoritatea aplicațiilor solicită accesul la microfonul dispozitivului, dar, contrar credinței populare, nu transmit informațiile interceptate persoanelor terțe. Deseori înregistrarea și procesarea datelor are loc după pronunțarea cuvintelor trigger (spre exemplu, „Salut, Siri” și „Ok, Google”), scrie noi.md.

Specialistul consideră că astfel de mecanisme ar putea funcționa și în alte aplicații. Henway a presupus că Facebook și Google ar putea folosi mii de cuvinte triggere care lansează analiza cuvintelor rostite de posesorul smartphone-lui.

„Acest lucru are sens dacă priviți prin prisma marketingului. Iar legile și acordurile privind folosirea acestui produs permit acest lucru, de aceea eu aș presupune că ele fac asta, însă nu există nici o modalitate de a verifica”, a precizat cercetătorul.

Jurnalistul Vice a verificat această ipoteză. În termen de cinci zile el a rostit frazele care ar putea activa mecanismul de spionaj. În cazul lui și-au făcut efectul replicile despre studii și procurarea unor cămașe ieftine. Dintr-o data, printre știri au început să apară ofertele de publicitate ale diferitelor instituții de învățămînt și cele de haine ieftine.

Henway s-a arătat convins că nici o companie nu vinde datele colectate direct agențiilor de publicitate, ci le procesează în mod independent.

În plus, el a asigurat că informațiile sînt mai degrabă inutile pentru serviciile speciale și sunt utilizate, în principal, pentru targetarea anunțurilor de publicitate.

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.