Adevărat sau fals despre pâine
„Pâine? Nu, mersi, că îngraşă.” Nu aşa spun toate femeile care se străduiesc să-şi menţină silueta? Încercând să demonteze ideile preconcepute despre „pâinea noastră cea de toate zilele”, nutriţioniştii afirmă că este indispensabilă unei alimentaţii echilibrate.
Îngraşă
Fals. Aşa crede toată lumea: că pâinea este principalul responsabil de kilogramele în plus. De fapt, consumată în cantităţi rezonabile, pâinea nu îngraşă. Ea devine un „pericol” doar dacă o consumi în cantităţi mari sau dacă o asociezi sistematic cu unt, brânză, dulceaţă, mezeluri sau feculente (cartofi, cereale, paste făinoase etc.) Altfel, pâinea poate fi chiar un aliat al siluetei tale. O felie de pâine albă are 75 de calorii, deci mai puţin decât cerealele cu lapte sau biscuiţii de la micul dejun, iar o felie de pâine neagră, completă sau cu cereale, nu depăşeşte 60 – 65 de calorii.
Pâinea proaspătă balonează
Adevărat. Deşi preferăm la masă o pâine proaspătă, chiar caldă, specialiştii ne avertizează că aceasta este mai greu digerabilă decât pâinea prăjită sau cea „veche” de o zi. Explicaţia nu este complicată: miezul unei pâini calde este mai lipicios şi, deci, mai greu de transformat de către sucurile gastrice. În plus, pâinea „caldă” conţine mai mult amidon, un element care favorizează balonarea şi fermentaţiile la nivelul colonului.
E doar făină şi apă, nu are valoare nutriţională
Fals. Alături de ouă şi carne, pâinea este o sursă importantă de proteine. Totuşi, pentru că îi lipseşte lizina, un aminoacid indispensabil omului, se recomandă ca pâinea să fie consumată la aceeaşi masă cu lapte/produse lactate. Valoarea nutriţională a pâinii nu se limitează la conţinutul acesteia în proteine, glucide şi lipide. Ea ne furnizează, în plus, cantităţi deloc neglijabile de calciu, potasiu (350 mg), fosfor (330 mg) şi magneziu (120 mg), precum şi vitaminele B1, B2, B6, E si PP.
Combate constipaţia
Adevărat. Fiind bogată în fibre, pâinea se numără printre alimentele recomandate a fi consumate pentru prevenirea şi combaterea constipaţiei. Se ştie că fibrele alimentare sunt bune nu doar din motivul că „taie” senzaţia de foame, ci şi pentru că favorizează buna funcţionare a tranzitului intestinal.
Miezul pâinii conţine mai puţine calorii decât coaja
Fals. Cu alte cuvinte, 100 g de miez nu conţin mai multe calorii decât 100 g de coajă. Dimpotrivă, miezul are mai puţine calorii, deoarece conţine mai multă apă decât crusta pâinii, „deshidratată” din cauza căldurii.
Are efect anti-insomnie
Adevărat. Deşi afirmaţia îţi poate părea incredibilă, cercetătorii americani de la Universitatea Tufts au dovedit-o. Explicaţia este prea complicată şi ştiinţifică, însă ideea de baza este că pâinea conţine triptofan, un aminoacid din care creierul „produce” serotonina (hormonul care induce relaxarea şi ajută la instalarea somnului). Atenţie, însă! Date fiind aceste lucruri, evită să consumi prea multă pâine la micul dejun dacă te aşteaptă o zi solicitantă – îţi produce somnolenţă şi randamentul tău intelectual scade.
Pâinea din faină integrală e mai sănătoasă
Adevărat. Ştim despre pâine că este un amestec de făină, apă, sare şi drojdie. Ei bine, nu e chiar aşa. Undeva acolo, nevăzute, se ascund elemente importante pentru sănătatea ta: vitamine, fier şi calciu. Este de înţeles, aşadar, de ce pâinea a reintrat în graţiile nutriţioniştilor. Deşi toate felurile de pâine îţi oferă ceva bun, nutriţioniştii te sfătuiesc să alegi pâinea completă (cea produsă din făina integrală). De ce? Este mai bogată în fibre alimentare, vitamine (B şi E), magneziu, fosfor şi fibre. Cu doar 200 g de pâine integrală acoperi 40% din necesarul zilnic de vitamine B1, B3, B6 si 40% din necesarul de fier.
sursa: jurnalulbtd.ro