A fost rival de temut lui Putin: “Nu mi-a mai rămas nici un ban – tot ceea ce am sunt banii din buzunar”

Gherman Sterlogov este cu siguranţă una dintre figurile controversate ale Rusiei contemporane. Cel puţin nu fiecare miliardar este în stare să îşi vândă toată avearea şi să plece să trăiască în munţi.

A candidat pentru preşedinţia Rusiei, a fost unul din cei mai temuţi oameni ai ţării, a vrut să devină primarul Moscovei şi mereu a fost în topul celor mai influenţi jucători de pe scena politică, dar a renunţat la tot în 2005. Atunci şi-a luat familia şi s-a retras în munţi. Apartamentul din cel mai luxos cartier din Moscova, un altul cu vedere spre Statuia Libertăţii din New York, birourile de pe Wall Street şi din Londra, casa din Elveţia, castelul din Franţa – pe toate acestea, Gherman Sterligov le-a schimbat pe o casă simplă de la ţară.

Începutul

La doar 24 de ani punea bazele propriei companii şi în scurt timp, profitând de vidul de legislaţie din acea vreme, a reuşit să construiască un imperiu financiar, cu birouri în Londra şi New York, şi a devenit milionar. În acest timp ameninţările începeau să se intensifice. “În primii doi ani de relaţie ne-am mutat de 23 de ori. El mă suna şi-mi spunea: «Împachetează, iar ne mutăm». În cercurile în care soţul meu activă aveau loc multe crime”, îşi aminteşte Alyona, soția lui Gherman. ”Nu-mi doream străini în casa mea. Dar întotdeauna era o excepţie: bodyguarzii înarmaţi. Întotdeauna aveam cel puţin două gărzi de corp cu mine, dar odată numărul acestora a ajuns la 60 pentru a mă supraveghea atât pe mine, cât şi pe copiii mei”, a continuat aceasta.

Decizia!

Un factor important în decizia lor de a-şi schimba stilul de viaţă l-a constituit înfrângerea lui Gherman la alegerile prezidenţiale din 2004, când învingător a ieşit actualul președinte rus Vladimir Putin. “A venit acasă, şi-a aruncat jacheta şi a spus: «Nu mai pot face nimic aici. Hai să plecăm şi să începem o nouă viaţ㻓, îşi aminteşte Alyona, care a fost cerută în căsătorie la doar trei minute după ce s-au cunoscut. Au ales că locaţie o zona împădurită, aflată la 60 de kilometri depărtare de Moscova. Sterligov şi-a vândut averea la licitaţie după ce s-a ales praful de ambiţiile sale politice. “Mi-am dorit să schimb viaţă oamenilor din Rusia în bine…Mi-am dorit să aduc o nouă viziune acestei ţări, pentru a crea o viaţă mai bună. Dar nu am reuşit, şi am ajuns să îmi dau seama că, chiar dacă nu voi putea fi alături de ţară mea în acest mod, familia mea încă are nevoie de mine – şi am putut face schimbări la acest nivel.”

De la milionar la om simplu

În perioada lui de prosperitate, Gherman Sterligov a oferit locuri de muncă pentru 2.500 de persoane. În prezent, aceştia mai sunt doar în număr de doi, ambii muncitori, care îl învaţă pe Sterligov cum să facă lucruri precum construcţia de ziduri sau repararea de garduri. Înainte de aceasta, și-a vândut toată averea și a plătit toate datoriile.

“În astfel de situaţii urgenţe, nu este timp de discuţii – atunci capul familiei, bărbatul, trebuie să ia toate deciziile. A fost greu pentru soţia mea, care nu era obişnuită cu viaţă la ţară, ci mai degrabă cu viaţă de milionar. Acum este recunoscătoare, deoarece copiii noştrii duc o viaţă normală, o viaţă reală. Familia mea este fără îndoială mai fericită.” Pe copii îi învaţă acasă: matematică, geografie, istorie – iar viaţa lor este frumoasă, simplă şi într-o perfectă comuniune cu natura şi cu cerul: “Îl simţim pe Dumnezeu mai aproape. Acum ştiu cum era ca Iisus să fie tâmplar. Este un lucru minunat“.

Viața din prezent

“Viaţa mea nu a fost niciodată mai bună. Încă nu pot crede că am o viaţă atât de împlinită şi interesantă. Am reuşit să găsim fericire ca şi familie. Cu greu pot descrie starea sufletească în care ne aflăm. Nici într-un milion de ani nu mi-aş dori să redevin om de afaceri şi să fiu înconjurat de acele lucruri care definesc un om de afaceri de succes. Sunt fericit cu pacea pe care am găsit-o la ţară, alături de soţia, copiii şi oile mele”, spune Gherman.

Soţii Sterligov şi cei patru copii au ales să trăiască într-o casă aflată la 15 kilometri depărtare de orice altă locuinţă. Alyona a născut cel de-al cincilea copil al familiei, fiind asistată la naştere de soţul sau. În momentul de faţă, familia Sterligov deţine doar două locuinţe, una de iarnă şi altă de vara, aflate la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri una de cealaltă. Familia Sterligov este foarte credincioasă, respectând obiceiurile religiei ortodoxe, refuză să se uite la televizor sau să folosească Internetul.

“Nu mi-a mai rămas nici un ban – tot ceea ce am sunt banii din buzunar. Totuși am reuşit să găsim fericire că şi familie şi încă nu pot să cred că am reuşit să părăsim Moscova, cu toată atmosfera ei de mercenariat, ividie şi ostilitate. Cu greu pot descrie starea sufletească în care ne aflăm, exact cum nu poţi descrie gustul unei îngheţate. Trebuie să o gusti pentru a ştii asta.”, a mărturisit spre final ex-miliardarul.

sursa și foto: yupi.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.