“Antibioticele” oferite de natură, alternative de a te vindeca cu ce ai în cămară

foto: Pinterest
Folosirea excesiva de antibiotice este foarte periculoasa pentru organismul uman, deoarece in timp acesta nu isi vor mai face efectul si se va produce asa-numitul fenomen de rezistenta bacteriana.
Traind intr-un mediu poluat ne expunem unor serioase probleme ce ne pot afecta sanatatea. In jurul nostru exista o sumedenie de microbi si agenti bacterieni de care, uneori, este bine să ne ferim. Problema devine mai interesanta cu atat mai mult cu cat nu mai trebuie sa te repezi la cutia cu medicamente, ci doar sa cauti prin camara comorile naturii.
Asadar haideti sa ne mai indreptam privirea si spre “antibioticele” oferite de natura.
Iata o lista cu cele mai eficiente:
1. Usturoiul
Usturoiul este pe primul loc in ceea ce priveste proprietatile sale benefice contra problemelor respiratorii, temperaturii, racelii, gripei etc. Acesta a fost un aliat de nadejde pentru soldatii din timpul razboaielor mondiale ajutandu-i sa isi mentina ranile curate si sa previna astfel eventualele infectii. Alicina din componenta acestuia actioneaza ca un antibiotic natural, fiind o substanta antimicrobiana. Aceasta substanta este eliberata prin zdrobirea cateilor de usturoi. Usturoiul mai are si alte beneficii: mentine sistemul cardiovascular cat mai sanatos si astfel previne cazurile de atac de cord, celebrare si hipertensiunea. Cancerul este tinut departe tot cu ajutorul usturoiului.
2. Ceapa
Facand parte din aceeasi familie cu usturoiul, ceapa este considerata sora acestuia, fiind la fel de benefica pentru organism. Datorita continutului bogat in flavonoide ceapa este un bun prieten al sistemului circulator, micsoreaza colesterolul, lupta cu diabetul si mentine functionarea optima a sistemului digestiv. Aceasta functioneaza ca dezinfectant in cazul muscaturilor de insecte. Se spune ca daca lumea ar consuma mai multa ceapa cruda, ar fi mai ferita de racelile sezoniere. Ceapa este un puternic antibiotic natural si s-a demonstrat ca elimina tulpinile rezistente de bacterii.
3. Varza
Varza alba este la fel de cunoscuta pentru functiile sale antimicrobiene, ce pot distruge multe tipuri de bacterii. Proprietatile acesteia cresc atunci cand este pusa la murat. Acest lucru nu inseamna ca in stare proaspata nu este la fel de benefica pentru organism, Asadar, fie ca alegi sa o consumi murata, gatita sau proaspata, corpul tau iti va fi recunoscator.
4. Mierea de albine
Inca din cele mai vechi timpuri mierea era recunoscuta pentru puterea sa de a lupta cu infectiile. Aceasta are proprietati antiseptice, antivirale si antiinflamatorii, oamenii de stiinta descoperind ca mai contine si o proteina ce functioneaza asemeni unui antibiotic natural. Aceasta proteina este adaugata chiar de catre albine, in procesul de fabricare a mierii in stupi. Aceasta substanta iti intareste sistemul imunitar, lucru deosebit de important in lupta cu infectiile.
5. Laptisorul de matca
Laptisorul de matca pur este unul dintre cele mai sanatoase mijloace de tratare a racelii si gripei. Totul se datoreaza continutului ridicat de aminoacizi si vitamine ce ne redau vitalitatea si energia, atat de necesare in lupta cu bacteriile. Persoanele care racesc foarte des trebuie sa urmeze o cura preventiva cu laptisor de marca pur, la fiecare schimbare de anotimp. Se utilizeaza 1 gr pe zi, pe o perioada de 3 saptamani.
6. Propolisul
Propolisul este antibioticul natural perfect. Acesta actioneaza ca un scut impotriva bacteriilor nu numai pentru albine, ci si pentru oameni. Desi nu are un gust foarte placut, tinctura de propolis iti calmeaza foarte rapid durerile de gat si reduce tusea productiva.
Propolisul este bogat in aminoacizi, si determina astfel buna functionare a sistemului imunitar. Fiind un excelent antibacterian, dezinfectant, antiviral si antiinflamator acesta regenereaza tesuturile si vindeca ranile in profunzime.
Marele avantaj consta in faptul ca tinctura de propolis nu este scumpa si se gaseste in majoritatea farmaciilor si a magazinelor naturiste.
Persoanele cu interdictie la alcool trebuie sa stie ca exista la plafare si tinctura de propolis fara alcool.
Se consuma in combinatie cu miere, zahar sau in ceaiuri, iar dozajul este trecut pe prospect.
7. Scortisoara
Scortisoara este un alt antibiotic natural folosit pe post de medicament inca din cele mai vechi timpuri. in stare pura, scortisoara poate distruge E. Coli si alte bacterii rezistente. S-a descoperit ca scortisoara pe langa faptul ca actioneaza ca un antibiotic natural ne intareste foarte mult sistemul imunitar. Consum-o cat mai des mai ales in timpul iernii cand organismul este mai vulnerabil in fata racelilor.
8. Salvia
O alta planta care tine la distanta raceala si gripa, este salvia. Pe langa toate acestea, ea ne mai vindeca si de bolile de stomac, trateaza probleme sistemului respirator si lupta cu febra.
9. Uleiul de cimbru
Daca nu stiai uleiul de cimbru este un alt antibiotic natural foarte eficient. Atunci cand antibioticele clasice nu dau rezultate, uleiul de cimbru este cea mai buna solutie. In compozitia acestuia se gaseste timolul ce il transforma intr-un antimicrobian si antifungic foarte eficient ce iti intareste sistemul imunitar.
10. Catina
Alt ajutor de nepretuit oferit de natura, este catina. Concentratia mare de vitamine, minerale si alte substante atat de necesare organismului in lupta cu cele mai dure maladii, transforma catina intr-o planta miraculoasa. Fructele de catina se pot consuma sub forma de suc, ceai sau amestecate cu miere. Uleiul de catina este la fel de eficient inlocuind cu succes antibioticele clasice.
11. Ghimbirul
Ghimbirul este folosit de numai putin de doua mii de ani pe post de antibiotic natural in medicina alternativa. Acest record se datoreaza puternicelor sale functii antiinflamatorii si antibacteriene. Consuma cat mai des ghimbir pentru a elimina stresul, oboseala, pentru a-ti imbunatati circulatia sangelui, pentru a-ti scadea nivelul de zahar din sange, pentru a combate cancerul si pentru a-ti ajuta sistemul imunitar. Pe langa toate aceste beneficii ghimbirul mai actioneaza si ca analgezic.
12. Turmericul
Si turmericul are puternice functii antibiotice si antiseptice. Prin curcuma, ingredientul sau de baza, tine la distanta bacteriile si virusii. Pe langa functia de antibiotic natural, turmericul este excelent in tratarea psoriazisului, eczemelor, cancerului, mentine cat mai sanatoase inima, ficatul, stomacul si previne aparitia tumorilor.
13. Uleiul de oregano
Pe langa faptul ca da un gust foarte bun mancarurilor, italienii folosindu-l din belsug, oregano este si un eficient antibiotic natural. Uleiul de oregano este un foarte bun antimicrobian ce ne scapa de stafilococi si enterococi. Racelile, intepaturile de insecte, cistitele, acneea, sinuzita, gingivita, bronsita sunt doar cateva dintre afectiunile vindecate cu succes de uleiul de oregano.
14. Eucaliptul
Il gasim cel mai des sub forma de extract, ulei, sirop sau ceai. Eucaliptul este un puternic antiinflamator ce lupta cu bacteriile, ciupercile si infectiile, fiind folosit in secolul XIX in spitale, pe post de dezinfectant. Acesta actioneaza ca un excelent expectorant, fiind asadar un bun leac pentru tuse. Uleiul de eucalipt se foloseste mai mult pentru masaj: in zona pieptului, a gatului si a fruntii, pentru a reduce nevralgia si congestia specifice racelilor.
15. Chimenul
Uleiul esential de chimen are un continut mare de compusi antibacterieni ce ne protejeaza foarte bine sistemului imunitar. Trebuie sa stii ca nu doar uleiul ne tine racelile la distanta ci si condimentul in sine, asa ca incearca sa il consumi cat mai des.
16. Lamaia
Are o putere vindecatoare ce actioneaza atat intern, dandu-i corpului doza necesara de vitamina C, cat si extern, mai exact in gatul iritat, calmandu-ti astfel durerea. Atunci cand consumi multa vitamina C iti impulsionezi sistemul imunitar sa lupte cat mai eficient cu raceala.
Pe langa vitamina C, lamaia mai contine: calciu, fosfor, magneziu si proteine. Pe langa toate aceste beneficii mai este si un bun diuretic, antireumatic, antiseptic remineralizant, tonic cardiac si hipotensiv.
Este unul dintre fructele ce combate cu succes mai ales in timpul iernii: infectiile, febra, sinuzita sau astenia. Consuma zilnic lamaie in ceaiuri sau ca si limonada si vei observa cum raceala te va ocoli.
Autor: Ana Maria Gheorghe
Sursa:degenfeminin.ro