Au fost descoperite noi semne ale unei catastrofe globale apropiate

foto: Phys.org

Climatologii au înregistrat pentru prima dată dispariția gheții perene la nord de Groenlanda. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru ar putea pune în pericol supraviețuirea sigiliilor arctice și a urșilor polari, transmite publicația Science Alert, citată de Noi.md.

Datele obținute de sateliți arată că gheața care a acoperit o parte din Arctica demult a devenit fragilă și mai mobilă. La începutul lunii august, ea a fost transportată de vântul de pe coasta de nord a Groenlandei, dezvăluind suprafața mării care a fost acoperită anterior de ea.

Această mobilitate este cauzată de o modificare a grosimii stratului de gheață, iar în prezent aproape toată gheața din Arctica este anuală și, prin urmare, mai subțire. Anterior, oamenii de știință credeau că în această regiune gheața perenă va persista mult timp.

De obicei, grosimea acesteia depășește patru metri, iar în unele locuri ajunge chiar la 20 de metri. Subțierea ei cu 40% sub medie, potrivit cercetătorilor, este legată de începutul neobișnuit de cald al anului și al lunii august. Aceasta amenință habitatul urșilor polari, care folosesc capacul de gheață pentru vînătoarea de foci.

Sursa: noi.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.