Avionul ce poate străbate orice distanță pe Terra în maxim 4 ore

foto: Worksheets Library

An de an sunt depășite limitele în domeniul aviației. O realizare impresionantă a ultimilor ani este cea a companiei Concorde, ce a creat avionul supersonic de pasageri care poate străbate distanța New York – Londra în mai puțin de 3 ore, înjumătățind aproape timpul de călătorie. Este o realizare remarcabilă, dar ceea ce se preconizează este și mai impresionant.

Compania aerospațială britanică Reaction Engines lucrează la un model de aparat de zbor ce va permite paasagerilor să călătorească oriunde în lume în doar 4 ore. Noul sistem la care se lucrează poartă denumirea de SABRE, este un motor cu reacție ce are caracteristicile motorului unei rachete, poate atinge lejer de 5 ori viteza sunetului. Intenția constructorilor este atingerea unei viteze, folosind și aparatul pe post de navă spațială, de 25 de ori mai mare decât viteza sunetului.

Motorul SABRE are capacitatea de a “captura” din atmosferă 250 de tone de oxigen, reducând astfel cantitatea de oxigen ce trebuie luată în cisterne, de la sol, și rezolvând în acest fel problema greutății aeronavei, unul din marele obstacole ce trebuiau depășite.

Dacă proiectul SABRE va avea succes, s-ar putea trece la o nouă etapă în domeniu: aviația de mare viteză. Nu numai că s-ar reduce dramatic timpul de zbor în jurul lumii, dar s-ar putea ieși în spațiu cu un avion comercial. La toate acestea se adaugă un cost foarte mic, la ieșirile în spatiu, în comparație cu cele de azi. Primele zboruri, de încercare, sunt preconizate pentru 2019.

Proiectul mai prevede curse speciale de pasageri ce vor să iasă în spațiu. Costul estimat al unei asemenea călătorii este undeva pe la 435000 de dolari, dar acest preț va scădea semnificativ în timp. Cum avionul nu are ferestre, echipele de proiectare lucrează la o tehnologie ce va permite priectarea vederilor panoramice, luate din exterior, în interior, pe ecranele ce acoperă interiorul navei.

Sursa: iflscience.com

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.