Boală asemănătoare cu răceala și cu gripa, care te poate ucide în doar 24 de ore

foto: Toopanda.com

Este o boala asemanatoare cu raceala si cu gripa, care te poate ucide in doar 24 de ore. Daca nu se intervine in timp util, afecteaza intregul organism. Diagnosticarea ei este rara, iar cand pacientul ajunge la spital, deja e prea tarziu.

Vorbim despre o boala cauzata de o bacterie pe care o avem in nas sau in gat. Meningita, caci despre ea este vorba, presupune inflamarea meningelui, adica a membranei care acopera creierul si coloana vertebrala. Este o boala grava, care apare cu o frecventa mai mare in lunile de vara si la inceputul toamnei, uneori si in celelalte perioade anuale.

Principalele simptome sunt cele ale unei gripe severe: gatul intepenit si durere in zona cervicala, febra, frisoane, dureri de cap combinate cu stari de voma, somnolenta si dureri musculare, fotofobie.

Medicii spun ca, cel mai des, meningita apare in randul copiilor sau adultilor tineri (15 – 24 de ani), insa exista risc si pentru varstnici, in general pentru toate persoanele care au un sistem imunitar slabit. In functie de ceea ce o provoaca, exista mai multe tipuri de meningita: virala, acuta bacteriana, meningococica, pneumococica, stafilococica, streptococica, cu bacili gram negativi, tuberculoasa, coriomeningita limfocitara benigna, meningita urliana, meningita cu HIV si meningita fungice.

Meningita bacteriana, spre exemplu, este cauzata de meningococ sau pneumococ, bacterii pe care le gasim in gat sau in nas nasului, fara a provoca, de obicei, afectiuni. Problema apare atunci cand aceste bacterii ajung in sange, atunci declansand boala. Meningita bacteriana este, totusi, o forma rar intalnita, dar este si foarte periculoasa. Se transmite de la om la om prin secretiile nazale si saliva. Daca nu este tratata, poate provoca afectiuni ireversibile ale creierului si poate duce la decesul pacientului in doar 24 de ore.

Meningita virala este cea mai frecventa forma, iar in cazurile severe, provoaca febra si frisoane. Potrivit statisticilor oficiale, anual, in jur de 80% dintre copiii mici o fac. Se transmite prin mancare, apa, dar si prin atingerea unor obiecte contaminate.

Atentie! Meningita, sub toate formele ei, este o boala contagioasa iar germenii care au cauzat-o pot fi usor transmisi de la o persoana la alta prin tuse, stranut sau sarut.

Observi simptomele, te duci la medic!
Medicul va stabili cu exactitate ce tip de meningita are pacientul si ce tratament se impune.Pentru confirmarea diagnosticului, pacientul va face mai multe teste clinice

Teste de sange
Tomografie
RMN
Punctie lombara – prelevarea unei mostre de lichid cerebro-spinal pentru a depista prezenta microorganismelor care provoaca meningita.
vaccinul contra pojarului, rubeolei si oreionului – pentru copiii de 1 an -1 an si 3 luni
vaccinul contra varsatului de vant – la copii cu varste mai mici de 18 luni, dar si pentru adolescentii si adultii care nu au facut varicela.

preluat de pe doctorulzilei

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.